Deadtown: magický svět bratří Formanů poprvé ve Velké Británii

Divadlo bratří Formanů dostává konečně šanci okouzlit britské publikum. Na pozvání prestižního Festivalu evropského umění v Birminghamu přiváží do Británie 20 akrobatů, tanečníků, herců, zpěváků a muzikantů, aby v předním repertoárovém divadle uvedli jejich nejnovější představení Deadtown, které nabízí netradiční pohled na Divoký západ. Příběh kouzelníka a iluzionisty opájejícího se novými vynálezy a pohybujícího se mezi realitou a iluzí patří mezi letošní festivalové hity. 

Renata Clark, České centrum Londýn:

Je obrovskou poctou, že si organizátoři festivalu vybrali pro slavnostní zahájení jubilejního 10. ročníku festivalu právě show Divadla bratří Formanů. Je to výsledek našeho dlouhodobého partnerství s tímto festivalem. Britská premiéra Deadtown navazuje na předchozí prezentace českých umělců jako jsou např. DOT504 či VerTeDance, kteří se ve spolupráci s Českým centrem Londýn  zde již představili“,

Festival evropského umění v Birminghamu se v posledních letech výrazně vyprofiloval a zařadil mezi nejlepší britské festivaly performativního umění. Pod vedením uměleckého ředitele Miguela Oyarzuna festival mění pohled na tradiční divadlo, překračuje hranice uměleckých disciplín a zároveň odstraňuje hranice mezi umělci a diváky. Každé léto tak mají lidé možnost nahlédnout do zákulisí birminghamského Repertory Theatre a setkat se při neformální večeři s umělci z celého světa.

 

Miguel Oyarzun, ředitel birminghamského Festivalu evropského umění:

Představení Deadtown je naprosto novým, inovativním a vzrušujícím propojením filmu a performance. Nejenže se skvěle hodí pro jeviště birminghamského divadla, ale zapadá přirozeně i do étosu festivalu. Má napínavý děj, ale zároveń je plné vtipu a okouzlujících uměleckých výkonů. Na konci představení, kdy se pódium promění ve westernový salon, mají navíc diváci možnost si na pódiu s umělci zatancovat nebo s nimi i popít. To je přesně to, o čem náš festival je – stírá hranice mezi umělci a obecenstvem, a stává se tak nezapomenutelným zážitkem.“ 

Letošní britská premiéra představení Deadtown má vše, co se od Divadla bratří Formanů očekává: cirkusově nalíčené herce, omšelou, lehce dekadentní stylizaci a naivní komické scénky, které se střídají s vytříbenými akrobatickými výstupy. Především ale – silnou představivost. A protože se příběh odehrává beze slov, stejně jako němá groteska, tak obdobně jako filmy ze začátku kinematografie běží také v některých scénách děj zrychleně a herci dokonale imitují trhané pohyby, jak to známe z projekcí prvních celuloidových snímků. Wild West Show tak přináší dokonalý estetický zážitek.

Deadtown je skvělou poctou němému filmu, westernům a cirkusu, který spojuje tanečníky, umělce a akrobaty. Jelikož jde o představení beze slov, je přístupné obecenstvu z celého světa, a skvěle se tak hodí pro mezinárodní prezentaci. Představení již bylo například ve Španělsku nebo Francii, kde naprosto nový pohled na slavný Divoký západ sklidil velký úspěch.

Termíny představení:

27. června – 19:30
28. června – 19:30

29. června – 16.00