Český krátkometrážní film TROSEČNÍK byl vybrán do soutěže Mezinárodního filmového festivalu v Káhiře

Nový krátkometrážní snímek režiséra Šimona Koudely Trosečník (Castaway) byl vybrán do soutěžní sekce Cinema of Tomorrow Mezinárodního filmového festivalu v Káhiře (CIFF) http://www.ciff.org.eg, jehož 41. ročník se koná od 20. do 29. listopadu 2019. V mezinárodní premiéře bude Trosečník na festivalu promítán 24. listopadu.

MFF v egyptské Káhiře je nejstarším filmovým festivalem v Africe, na Středním východě a v arabském světě a jediným v těchto regionech, jemuž FIAPF udělil akreditaci festivalu kategorie “A”.

Dvacetiminutový snímek Trosečník vznikl v produkční společnosti Cineart TV Prague producenta Viktora Schwarcze, koproducentem je Česká televize a Šimon Koudela, ve spolupráci s Analog Vision. Projekt byl podpořen Státním fondem kinematografie.

Trosečník

Vysoko nad městem ční jako ostrov v moři střecha starobylého chrámu. Z dálky se zdá opuštěná, je však plná života. V puklinách mezi kvádry se ujaly drobné rostliny, žije tu hmyz, sídlí holubi i dravci. Útočiště zde našel také malý chlapec. Ve svém skromném světě už se dobře vyzná. Jeho klid však naruší slepá dívka – varhanice. Zdá se, že toto místo čeká celé věky, aby se jejich osudy zkřížily.

 

Z režijní explikace

“Mým záměrem je vytvořit trikový film o chlapci ve věku pomalu končícího dětství a zatím ještě vzdáleného dospívání. O čase vlastní zjitřené imaginace, hravosti a volnosti, ale zároveň o době uvědomování si nejednoznačnosti všeho dění kolem. Ten hoch je ale uprchlík. Ve válce přišel o matku a ocitl se v neznámé zemi. Je to trosečník v cizím světě, z kterého není úniku. Za úkryt si zvolil střechu gotické katedrály – místo vysoko nad cizím městem. Je to útočiště dostatečně odlehlé a osamělé, plné nejrůznějších skrýší, tajemných zákoutí a motivů dráždících obrazotvornost a touhu po dobrodružství. Vždyť je to stále ještě malý kluk. Druhou hlavní postavou je sama gotická katedrála. Tajemná prastará stavba – socha. Veledílo dávných stavitelů, kamenná šifra obrazu světa a řádu vesmíru, sídlo víry. Monumentální, úchvatná, děsivá v celku i detailu… Při bližším pohledu je katedrála navíc plná života, jako skalní útes nad mořem, jako ostrov uprostřed oceánu. A v neposlední řadě je v tomto příběhu zásadní slepá varhanice, dívka z „vnějšího“ světa, která intuitivně pochopí situaci chlapce na útěku a vzdor svému znevýhodnění riskuje vlastní život, aby pomohla zoufalému. Něco končí, zaniká, aby dalo prostor jinému.”

 

MgA. Šimon Koudela (1974)

Režisér, scenárista, animátor a výtvarník. Absolvoval pražskou FAMU (obor animace a režie multimediální produkce) a zaměřuje se na speciální efekty a animované filmy. Vytvořil několik dokumentů pro Českou televizi a FEBIO (např. Sága rodu Strettiů, Pandurango, Stalking, Burianův den žen, Letní filmová škola, Vega – an American dream, České milování). Režíroval rovněž televizní projekty (Poprask, Musikblok, TV Bonsaj), přímé přenosy (např. Noc s Andělem, Filmové finále Plzeň) a hudební koncerty pro televizi (např. Ida Kellarová a Iva Bittová Sing Jazz v Lucerně). Jako animátor a tvůrce speciálních efektů se podílel na různých filmech (např. Muži v říji, Největší z Čechů, Sbohem slunce, František Kupka – Symfonik barev a malíř kosmu, Drnovické catenaccio, Klamovka). Vytvořil speciální efekty kombinovaných projekcí pro představení Laterny Magiky Podivuhodná dobrodružství Julese Verna a také pro inscenaci baletu Louskáček pro Národní divadlo. Je rovněž autorem multiobrazové projekce pro Malého Prince v Laterně Magice. Jeho animovaný krátký film Této noci procitnu byl uveden na mnoha zahraničních festivalech (např. v japonské Hirošimě, v Rio de Janeiru a Sao Paulo v Brazílii nebo Pastu v Kolumbii). Jeho poslední krátký film Robinson byl promítán v hlavní soutěži v ZINEBI v Bilbau, na Independent Film Festival v New York City a řadě dalších.

Trosečník:

režie, scénář, výtvarník, animace Šimon Koudela

kamera Matěj Cibulka

střih Jan Daňhel

kostýmní výtvarník Sylva Zimula Hanáková

hudba Irena a Vojtěch Havlovi

zvuk Richard Müller

v hlavní roli Viktor Antonio

dále hráli Ivana Uhlířová, Ráchel Skleničková, Štěpán Gajdoš.