Ceny Trebbia 2019 – ovace pro Karla Gotta

                                                  
Trebbia je evropské ocenění zrozené v pražském kostele sv. Rocha jako přirozený dějinný průsečík téměř tisíciletého duchovního vývoje na tomto místě a pozitivního vztahu mezi mecenáši a tvůrci kulturních hodnot.

Francouzský světec svatý Roch žil na přelomu 13. a 14. století. Pomáhal všude, kde řádila morová epidemie. Nakonec touto nemocí sám onemocněl a uchýlil se do jeskyně na břehu italské řeky Trebbie. Podle legendy se mu zjevil anděl a dodal mu odvahu. Světce našel pes šlechtice Gotharda ze zámku v Sarmatu a denně mu nosil bochník chleba ze stolu svého pána. Díky tomu se uzdravil a mohl opět pomáhat nemocným. Zemřel v roce 1327. Část světcových ostatků uchovává chrám sv. Víta v Praze. Jako díkůvzdání za to, že Prahu obešla morová epidemie, inicioval císař Rudolf II. a strahovský opat Jan Lohel v roce 1599 stavbu kostela v areálu kláštera a zasvětili ho svatému Rochovi. Od roku 1994 v tomto jedinečném prostoru sídlí, mezinárodní Galerie MIRO, která v roce 2000, jako výraz uznání podnikatelům, mecenášům i umělcům, zřídila evropskou cenu nazvanou podle řeky Trebbie. Tuto cenu nyní uděluje Nadace Trebbia. Sošku Trebbia symbolizující anděla chránícího vejce života vytvořil akademický sochař Stefan Milkov.

Přímý přenos benefičního galavečeru Trebbia 2019 moderovala Jitka Novotná a Lubomír Bajaník a vysílala ho Česká televize na kanálu ČT Art a Rozhlas a televize Slovenska na kanálu STV2, do celého světa šlo poprvé vysílání na kanálu YouTube.    

                                                                                                                      

Poslání Nadačního fondu Trebbia

                                                                                                        

Podporuje aktivity právnických i fyzických osob v národním i mezinárodním měřítku na poli kultury a umění, výstavní projekty uměleckého charakteru. Podporuje humanitární činnosti, uděluje tvůrčí stipendia a podporuje osobností v důchodovém věku působící v oblasti umění a kultury bez zřetele na jejich národnost a místo bydliště.  

Návrhy kandidátů na Mezinárodní cenu Trebbia předkládají osobnosti a instituce ze všech zemí světa. O laureátech rozhoduje osmičlenný Mezinárodní nominační komitét (MNK): BENKE AIKELL majitel a vydavatel Leaders Magazine (Švédsko), EVA BLAHOVÁ, profesorka operního zpěvu, emeritní ředitelka Janáčkovy opery v Brně, MICHAEL HAAS, sběratel, galerista, kurátor (Švýcarsko /Německo), HYNEK KMONÍČEK, diplomat ,t. č. velvyslanec ČR v USA, MICHAEL MARCH, spisovatel ,básník a zakladatel Festivalu spisovatelů Praha ( USA, Česká republika), JOHN MUCHA, bankéř, vnuk a správce pozůstalosti Alfonse Muchy( UK/ČR), MIRO SMOLÁK, majitel a ředitel Galerie MIRO, zřizovatel Nadačního fondu TREBBIA a předseda MNK Trebbia,( ČR/SR/Německo), MARTIN JAN STRÁNSKÝ, lékař, pedagog, vydavatel a publicista (USA/Česká republika), KLAUS VON TROTHA Exministr pro vědu, výzkum a umění spolkové země Baden-Württemberg a prezident Mezinárodní společnosti Hermanna Hesse (Německo).

Letos vybírala porota z více než 100 návrhů z celého světa. Slavnostní večer se uskutečnil ve Španělském sále Pražského hradu pod záštitou ministrů kultury ČR a SR Antonína Staňka a Lubice Laššákové. Na již 18. ročníku cen Trebbia vystoupil Symfonický orchestr FOK s italským dirigentem Aldo Sisillou.V úvodu zazněl   ve světové premiéře symfonický obraz Trebbia 2019 „Hold svatému Rochovi“ který složil pro tuto příležitost Jiří Gemrot. Opat Strahovského kláštera Daniel Peter Janáček ve svém Laudatiu řekl: „Posláním umění a kultury je zobrazit to co je neviditelné ale bytostné. Dnešní večer chceme vyjádřit úctu a vděk těm, kteří to neviditelné zviditelňují.“    

                                                                                            

Mezinárodní ceny Trebbia byly uděleny ve čtyřech kategoriích:

 Kategorie za podporu kultury a umění  

Milan Filo(*1967), podnikatel, filantrop, Slovensko  Vlastník skupiny ECO-INVESTMENT, která odporuje veřejně prospěšné projekty v oblastech zdravotnictví, školství, kultury, vzdělání a ekologie nejen na Slovensku a v České republice ale i v Bosně a Hercegovině. Jeho Nadace SUPRA pomáhá zdravotně a sociálně znevýhodněným zaměstnancům, také přispívá na sirotčince v Africe a Asii. Vlastní a finančně podporuje pražské divadlo Hybernia.                                                                                                                                            

Cenu předali J. E. Peter Weiss, velvyslanec SR v ČR a Jan Burian, generální ředitel   Národního divadla.

Hannes Schmid (*1946), umělecký fotograf, filantrop, Švýcarsko   Většinu své kariéry zasvětil módě a reklamě, v devadesátých letech se proslavil reklamní kampaní Marlboro. V osmdesátých letech spolupracoval s rockovým skupinami, v tomto období vzniklo víc než 90 000 snímků. Jeho nadace staví školu a nemocnici pro chudé v Kambodži.                                                                                                                                                            

Cenu předali J.E. Hynek Kmoníček, velvyslanec ČR v USA a J.E. Dominik Fugler, velvyslanec Švýcarské konfederace v ČR.

                                                                                                                 

This slideshow requires JavaScript.

Kategorie za tvůrčí činnost      

  Čechomor, hudební skupina, Česká republika     Skupina vznikla v roce 1988. Svým repertoárem obsahujícím především   české, moravské, slezské a slovenské písně si vydobyla významné postavení nejen na domácí scéně ale i ve světě. V roce 2002 získala skupina za hudbu k filmu Rok Ďábla Českého lva. V roce 2002 obdrželi slovenské ocenění Křišťálové křídlo.

   Cenu předali David Mrkos, ředitel, KNAP Holding SE generální partner galavečera Trebbia 2019 a Martin Jan Stránský, lékař, vydavatel, člen MNK Trebbia    Thomas Keneally (*1935), spisovatel, Austrálie  

  Pověst historického romanopisce získal svou knihou „Bring Larks and Heroes“, která vypráví o počátcích Austrálie jako anglické trestní kolonie. Jeho nejznámějším dílem je Schindlerova archa, za kterou dostal cenu Booker Prize. Podle knihy natočil Steven Spielberg film Schindlerův seznam, pravdivý příběh moravského podnikatele německé národnosti.                         

 Cenu předali Daniel Löw Beer, generální ředitel Löw- Beer&Schindler Foundation, Michal Žantovský, ředitel knihovny Václava Havla a Michael March, zakladatel festivalu spisovatelů v Praze, člen MNK Trebbia                                                                                                         

 Oksana Lyniv (*1978), dirigentka, Ukrajina

  Hlavní dirigentka operního divadla a filharmonického orchestru ve Štýrském Hradci. Předtím působila jako dirigentka Národního akademického divadla opery a baletu v Oděse a byla uměleckou asistentkou generálního ředitele a dirigenta Kirilla Petrenka v Bavorské státní opeře, v roce 2015 byla zde nejlepší dirigentkou v kategorii klasická hudba. Roku 2017 založila Ukrajinský symfonický orchestr mládeže pro hudebně nadané děti z celé Ukrajiny.                                                                                                                                                                                                                                                                                               Cenu předali J. E. Jevhen Perebyjnis, velvyslanec Ukrajiny v ČR a Ilja Šmíd, exministr kultury ČR  

        Kategorie za celoživotní dílo  

                                                                                      

Marián Lapšanský (*1947), klavírní virtuos a pedagog, Slovensko 

                                                                      Po studiu na konzervatoři v Bratislavě a AMU v Praze své interpretační umění prohloubil  postgraduálním studiem na konzervatoři P.I.Čajkovského v Moskvě. Kromě vystupování na světových koncertních pódiích je významným organizátorem slovenského hudebního života. Založil několik hudebních festivalů a soutěží, je dlouholetým ředitelem Slovenské filharmonie. Je profesorem na hudebních akademiích v Praze, Bratislavě a Banské Bystrici. Cenu předali Livie Klausová, bývalá první dáma ČR a exvelvyslankyně ČR v SR a René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu.

                                                                                    

Kategorie za přínos k dialogu národních kultur  

                                                                            

Karel Gott (*1939), zpěvák, Česká republika                                                                                            

Český zlatý slavík s ohromujícím hlasem se rychle vznesl na evropský hudební Olymp a je idolem pro miliony lidí. Získal 42 zlatých a českých slavíků, vydal 293 sólových alb, nazpíval téměř 1000 písní, obdržel 8 zlatých desek a 1 diamantovou, dostal 120 televizních ocenění. Jeho písně zní téměř ve všech zemích světa a on sám neopouští jeviště již více než pět desetiletí. Od roku 2009 je nositelem státního vyznamenání medaile za zásluhy I. stupně. V roce 2018 mu Český rozhlas udělil titul „Zpěvák století.“ Cenu dostal za umělecký přesah a uznání, kterého se mu dostává v Německu, Polsku, Česku, Slovensku a v zemích bývalého Sovětského svazu. 

   Mistr si jako jediný užil ovace plného Španělského sálu ve stoje a řekl: Jsem velmi polichocen tím, za co cenu Trebbia dostávám – za umělecký přesah, to zní nádherně, nebo za propojení národních kultur. Na to jsem velmi pyšný, je to moje první a zatím jediná cena Trebbia.“

 Cenu předali J.E. Alexander Zmejevskij, velvyslanec Ruské federace v ČR a J.E.Christoph Israng, velvyslanec SRN v ČR                                                                                        

Dražba obrazů  

 Jako každý rok, byla i letos součástí večera dražba obrazů od známých osobností, které nepatří mezi profesionální výtvarníky. Své obrazy Trebbii darovali herečka a zpěvačka Kateřina Brožová, režisér Juraj Jakubisko, kytarista Rolling Stones Ronnie Wood. Dražil se také obraz od akademického malíře Andreje Smoláka, který byl vystaven v roce 2005 na Severním pólu. Výnos z benefiční dražby (650 000,- Kč) byl předán Nadačnímu fondu Trebbia, který peníze použije mimo jiné na odlévání sošek Trebbia pro oceňované.                                                       

 Hudební doprovod      

 Skvěle komponovaný večer doprovázela hudba, symfonický orchestr FOK zahrál předehry k Figarově svatbě a Carmen. Portugalský tenorista Paulo Ferreira zazpíval árii Cavaradossiho z opery Tosca a árii Calafa z opery Turandot.    Večer uzavřel Miro Smolák: „Před 3 lety se Trebbia stala dospělou, dovršila 15 let. Dnes má 18 let, chci poděkovat ČT za dárek, že umožnila přes You Tube živé vysílání do celého světa. Za nominační komitét slibuji, že Trebbbia Vám bude vždy přinášet pohodu, harmonii, krásu a dobré mezilidské vztahy plné míru a porozumění.“

Jaromír a Věra Hamplovi