Cena za režii pro uměleckého šéfa Divadla Drak Jakuba Vašíčka

Jakub Vašíček získal Cenu za nejlepší režii za inscenaci Šípková Růženka na Mezinárodním festivalu divadla pro děti Banja Luka v Bosně.

 

Letošní 19. ročník Mezinárodního festivalu divadla pro děti Banja Luka 2020 v Bosně a Hercegovině proběhl netradičně. Pořadatelé se museli z důvodů globální pandemické situace obejít bez osobní účasti pozvaných zahraničních divadelních souborů přímo v místě konání festivalu. Přesto se rozhodli soutěžní festival nezrušit a divákům nabídli videozáznamy pozvaných inscenací. Na festivalu se představilo dvanáct inscenací z osmi zemí.

 

Divadlo Drak tak 10. října 2020 v Banja Luce na plátně uvedlo svou novinku maňáskovou grotesku Šípková Růženka a režisér Jakub Vašíček byl za inscenaci oceněn odbornou porotou festivalu v kategorii Nejlepší režie.

Dle vyjádření poroty „komplexní režie propojuje jednotlivé inscenační složky, kreativně vede loutkoherece a vystihuje téma inscenace”.

 

Z českých tvůrců na festivalu dále obdržel zvláštní cenu Jakub Maksimov za režii a adaptaci románu Volání divočiny od Jacka Londona a za hru Na vlčí stezce souboru Pozorišta mladih iz Novog Sada. 

 

Inscenace Šípková Růženka je určena dětem od šesti let a měla premiéru 5. září 2020 v Divadle Drak v Hradci Králové. Autorská inscenace vychází z jedné z nejstarších lidových pohádek, která přešla z ústního podaní do literatury. Známý lyrický příběh královské dcery, kterou stihne osudově symbolická kletba, inscenují její autoři, Jakub Vašíček a Tomáš Jarkovský, jako výpravnou „steampunkovou maňáskovou grotesku“. Až téměř westernově vyprávěný příběh o dívčině dospívání a její touze jít za naplněním svého osudu, kterému brání úzkostliví a až přespříliš ochranitelští rodiče, kteří odmítají nechat svou dceru dospět, nepostrádá nic ze své aktuálnosti.

Celý koncept inscenace dotváří se symboly pracující scénografie Kamila Bělohlávka spolu s živou hudbou Daniela Čámského. Centrálním bodem scény je multifunkční konstrukce hradní věže. Ta je pro Růženku jak útulným domovem a nedobytnou pevností, která jí chrání před vnějšími nástrahami, tak zároveň i jejím vězením. Loutky a kostýmy Terezy Vašíčkové korespondují s Bělohlávkovou scénografií a podtrhují celkovou steampunkovou atmosféru inscenace. Groteska hraná maňásky pak dává vyniknout téměř detailní a přesné loutkářské práci zkušených členů souboru Divadla Drak – Pavly Lustykové, Jana Popely a Milana Žďárského. Těm na scéně spolu s Petrem Seinerem zdárně sekundují Pavel Černík
a Jan Čipčala.

 

Účast na festivalu Banja Luka 2020 byla pro Divadlo Drak v letošním roce jednou z mála příležitostí, jak prezentovat svou tvorbu v zahraniční. V roce 2020 získal Drak hned několik velmi zajímavých pozvání na evropské i světové festivaly. Bohužel kvůli pandemii Covid-19 byly všechny postupně zrušeny či přeloženy. V červenci byl Drak společně s Naivním divadlem Liberec a plzeňským Divadlem Alfa pozván na ASSITEJ Korea International Summer festival v rámci oslav 30. výročí diplomatických vztahů mezi Koreou a Českou republikou. Odloženo bylo i pozvání inscenace Faust na loutkový festival v Chicagu a měsíční turné inscenace A na noze pevnina v Číně. Zrušeny byly pro rok 2020 také festivaly v Bielsko–Białe v Polsku a finský Mukamas, kde je Divadlo Drak pravidelných hostem.

Foto: Milan Hajn