Bezruký Frantík má digitální soundtrack a premiéru na Velké scéně Divadla pod Palmovkou

Ve čtvrtek 10. září se uskutečnila premiéra skvělé divadelní hry Bezruký Frantík na Velké scéně. Ve stejný den vychází digitální soundtrack, který obsahuje kompletní scénickou hudbu Igora Orozoviče a Ivana Achera.

Soundtrack obsahuje 20 skladeb. K odvyprávění velkolepého příběhu skrze hudební složku inscenace využili autoři co největší škálu prostředků – a mimo jiné spolupracovali i s Dětským operním studiem NDM, se zpěvačkou Lucií Brychtovou nebo klavíristou Zdeňkem Dočekalem a dalšími muzikanty. Jako ochutnávka divadelní atmosféry slouží úvod hry načtený Janem Hartlem a některé z Frantíkových monologů – dopisů, které stejně jako v představení i zde čte představitel Bezrukého Frantíka Jakub Albrecht. „Jsme rádi, že kromě toho, že se Bezruký Frantík stal jedním z hitů v našem divadle, se podařilo vydat digitální album. Je to v rámci divadelní hudby svým způsobem jedinečné a já děkuji všem, kteří na vzniku pracovali,“ říká ředitel Divadla pod Palmovkou Michal Lang. Album je možné stáhnout na Google play, iTunes Store, Apple Music, Spotify, Youtube Music, Deezer. Soundtrack vychází na Supraphononline.cz.

Světová premiéra hry Bezruký Frantík se uskutečnila 30. září 2019 na studiové scéně PALM OFF. Skutečný příběh nadchnul autory nejen svojí originalitou a poetičností, ale také pestrostí nosných témat promítajících se do života jednoho člověka. Vznikla tak jedinečná černo-černá komedie, která se soustřeďuje na vypjaté chvíle Františkova života. František Filip se naučil nohama psát, kreslit, řezat pilou, šít, cvrnkat kuličky, řídit automobil, byl úspěšným podnikatelem, napsal několik knih, procestoval kus světa a potřásl si „nohou“ i s americkým prezidentem Hardingem. Vědomě pak celý život motivoval ostatní svým příkladem a optimismem. Jezdil po školách a dělal přednášky o tom, co se dá dokázat s heslem, které mu vštípil svérázný učitel Bakule:  „Chci, a proto umím!“

Jakub Albrecht získal Cenu divadelních kritiků 2019 za mužský herecký výkon  a inscenace získala nominaci v Cenách divadelních kritiků za nejlepší poprvé uvedenou českou hru v roce 2019. Každou reprízu doprovází také výstava děl tělesně postižených umělců sdružených pod nakladatelstvím  UMÚN (umělci malujících ústy a nohama), která jsou inspirována příběhem skutečným příběhem Františka Filipa.

Týden po premiéře Bezrukého Frantíka přesně v pátek 18. září se uskuteční premiéra autorské hry Tomáše Dianišky 294 statečných, kterou Tomáš zároveň režíroval. Akční béčko o hrdinech operace Anthropoid sklidilo standing ovation již na červnové veřejné generálce. V rolích se v inscenaci objeví například Denny Ratajský, nový člen souboru Divadla pod Palmovkou, Jiří Panzner, Jakub Tvrdík a také Gabriela Míčová, držitelka Ceny Thálie i Českého lva.

Vstupenky na představení kupujte na www.podpalmovkou.cz