Balet Národního divadla připravuje v sezoně 2020/2021 několik premiér

„Mám  radost  z  výhledu  na  novou  sezonu  Baletu,  jež  přinese  tři  premiéry,  devět  titulů  a  projekt  Dance  Laboratory. Zároveň s potěšením dodávám, že jsme dosáhli mezinárodního renomé, a to nejen díky hostování v mnoha zemích, kdy jsme šířili dobré jméno Baletu Národního divadla, ale také spektrem našeho repertoáru, který se  může  měřit  s  nejznámějšími  světovými  baletními  tělesy,“  uvedl  umělecký  ředitel  Baletu Filip Barankiewicz.

Phoenix

První premiérou sezony 2020/2021 bude inscenace s názvem Phoenix. Půjde o tři původní choreografie, vytvořené  speciálně  pro  soubor ND.  Rozvíjí  tak  svoji  dramaturgickou  linii:  I  když  v  rámci  repertoáru  představuje  akademickou  klasiku  i  neoklasická  díla,  snaží  se  klást  patřičný  důraz  na  současný  tanec a novou tvorbu, kreativitu. Těšit se můžete na trojici choreografů: Douglas Lee, Alejandro Cerrudo a Cayetano Soto.

Světová premiéra titulu se odehraje 12. listopadu 2020 v Národním divadle.

V současné době divákům Balet ND nabízí řadu úspěšných dějových baletů, v nichž ožívají nesmrtelné příběhy (La Fille mal gardée / Marná opatrnost, Labutí jezero, Oněgin, Spící krasavice, Čarodějův učeň, Kafka: Proces, Louskáček – Vánoční příběh, Leonce & Lena).

 

Oněgin – Alina Nanu, Patrik Holeček – foto: Serghei Gherciu

Romeo a Julie

Druhou premiérou sezony se  stane Romeo a Julie Johna Cranka. Inscenace to bude velice prestižní, a to i díky spolupráci s renomovaným kostýmním návrhářem a scénografem Jürgenem Rosem. Jde o  naprosto  výjimečnou  záležitost,  Crankův  balet  je inscenván  v  detailní  rekonstrukci,  Roseho  scénické  výpravy jsou označovány za svébytný umělecký počin. Balety Johna Cranka jsou věčné především proto, že sugestivně zachycují lidské emoce. Tanečníci prožívají vzlety  i  pády  zamilovaného  Romea  a  Julie  do  hloubky  a  veškeré  své  pocity  přetavují  do  expresivního  pohybového výrazu.

Českou premiéra : 25. února 2021 ve Státní opeře.

FORSYTHE–CLUG–MCGREGOR 

Třetí  premiéra  sezony  s  názvem  FORSYTHE–CLUG–MCGREGOR  nabídne  výjimečná  díla  tří  současných  uznávaných  choreografů,  talentovaných  umělců,  inovátorů  světového  tance,  kteří  obohatili  svět  baletu  o originální jazyk a nový pohybový slovník. William Forsythe je přední osobností světového tance. Spojuje balet s vizuálním uměním, přináší na scénu abstrakci,  ale  i  výraznou  divadelnost.  Jeho  konceptuální  choreografická  vize  se  inspiruje  výtvarnými  instalacemi, filmem, počítačovou tvorbou, mluveným slovem a experimentální hudbou. V  rámci  inscenace  uvede  jeho  legendární  The  Second  Detail,  dílo  hravé,  ale  i  silné,  doprovázené  rytmickou  hudbou  nizozemského  skladatele  Thoma  Willemse.  Choreografie  vznikla  v  roce  1991  pro  Kanadský  národní  balet  a  je  specifická  díky  neoklasické  symetrii  s  plynule  stupňovanou  technickou  náročností. Forsythe si hraje s tempem a typickými liniemi mimo osu. Druhým dílem bude choreografie Edwarda Cluga, uměleckého ředitele a choreografa Slovinského národního baletu v Mariboru, jenž dosáhl choreografického věhlasu v roce 2005 dílem Radio and Juliet. Jde o renomovaného umělce, jehož jméno se nyní často skloňuje na prestižních světových scénách. Třetím dílem bude Eden / Eden choreografa Wayna McGregora, jednoho z nejvýznačnějších současných britských tvůrců s jedinečným pohybovým slovníkem, který integruje tanec, film, výtvarné umění, digitální technologie i přírodní vědy. Ve svém díle se zabývá vlivem technologií na estetiku okolí – ale i lidského těla.

Česká premiéra se uskuteční 6. května 2021 ve Státní opeře.