Aktuální výhled na frenštátskou koncertní sezónu

Abonentní cyklus uváděný ve frenštátském Domě kultury letos vstoupil do deváté sezóny. Městské kulturní středisko ve Frenštátě pod Radhoštěm se ve spolupráci s uměleckou agenturou GlobArt rozhodlo poprvé v roce 2013 veřejnosti přiblížit klasickou hudbu netradičním a atraktivním způsobem. Abonentní cykly se během let staly nejen významnou kulturní, ale také společenskou událostí. Bohužel, změny související s aktuální celosvětovou situací nejen v kultuře, se znatelně dotknuly závěru osmé koncertní sezóny. A ovlivnily také dramaturgii sezóny deváté. Jak vypadá aktuální výhled na koncertní sezónu ve Frenštátě pod Radhoštěm?

 

Městské kulturní středisko uvádí každoročně celkem pět koncertů. V osmé sezóně se bohužel nepodařilo uskutečnit dva z pětice připravovaných programů, konkrétně koncert Smetanova tria a závěrečný koncert sezóny v podání Felixe Slováčka a jeho F Quintetu. Změnám se tak nevyhnula ani dramaturgie deváté sezóny, do které se pořadatelé rozhodli zařadit pouze tři koncerty. Aktuálně se v kalendáři akcí Domu kultury přiblížilo datum koncertu, který má být slavnostním zahajovacím koncertem už deváté abonentní sezóny. Nicméně všem je v tuto chvíli jasné, že jeho realizace v termínu 30. března 2021 bohužel nebude možná a také realizace koncertů z loňské sezóny, které jsou naplánovány v měsíci dubnu, je prozatím nezodpovězenou otázkou.

Bohužel všichni pořadatelé jsou stále v pozici, kdy není v jejich silách cokoliv ovlivnit, ani předpokládat jakýkoliv vývoj celé situace na kulturním poli. „V následujících měsících je velmi těžké plánovat nějaké konkrétní termíny, protože nevíme, co bude. Nicméně bychom chtěli našim divákům poděkovat za podporu, která je pro nás zavazující, a které si nesmírně vážíme.  Protože i když je situace dlouhodobě jaká je, tak většina našich předplatitelů si svou abonentku na novou sezónu opět zakoupila. My jsme s našimi předplatiteli v neustálém kontaktu a informujeme je o každé plánované změně, nicméně aktuálně už je nechceme zahrnovat dalšími náhradními termíny náhradních termínů. Víme, jaké koncerty nás čekají a jakmile se situace změní a zase „vyjde kulturní slunce“ budou první, kdo se o tom dozví. I kdybychom měli telefonovat každému jednomu z nich, aby nic nepromeškali. V tuto chvíli se připravujeme také na variantu vybraných koncertů pod širým nebem, pokud bude například v následujících měsících umožněno pouze toto,“ uvádí ředitel Městského kulturního střediska ve Frenštátě pod Radhoštěm Marian Žárský.

Aktuální informace jsou uváděny na webových stránkách Domu kultury www.kulturafrenstat.cz, na sociálních sítích, případně pokud žádnou z těchto forem diváci nevyužívají, mohou se informovat v kanceláři Dmu kultury, tel.: 556 835 397, 601 343 348. Jakmile to situace umožní bude také zahájen předprodej vstupenek na jednotlivé koncerty. Ty budou tradičně k zakoupení ve frenštátském Turistickém informačním centru, tel. 556 836 916.

Jakmile to tedy bude možné připravujeme pro naše diváky tyto úžasné hudební zážitky.

Smetanovo trio patří k nejprestižnějším současným českým souborům, ve složení Jitka Čechová, Jan Talich a Jan Páleníček si pro diváky připravilo koncert K POCTĚ MARTINŮ (130 let od narození) a BEETHOVENA (250 let od narození).

Saxofonista Felix Slováček, snad vůbec největší český mistr ve hře na tento nástroj, prodal přes dva miliony alb. Hrál v Orchestru Karla Vlacha a přes patnáct let v kapele Ladislava Štaidla, doprovázel mj. mnohonásobného Slavíka Karla Gotta. Do Frenštátu přijede společně se svým F Quintetem a představí nejoblíbenější kusy svého bohatého repertoáru.

Marian Vojtko, Andrea Tögel Kalivodová, Moravské klavírní trio & Musical meets Opera
Exkluzivní spojení opery a muzikálu v podání jednoho z nejobsazovanějších muzikálových zpěváků Mariana Vojtka a nejznámější české Carmen Andrey Tögel Kalivodové doplněné sólovými virtuózními kusy doprovodného ansámblu Moravské klavírní trio.

Kateřina Englichová (harfa), Vilém Veverka (hoboj) & 15 let spolu
Opojná barevnost, křehkost a virtuozita v unikátní kombinaci královské harfy a tklivého zvuku hoboje v rukou špičkových interpretů. Ve společném programu diváci uvidí a uslyší půvabnou harfistku Kateřinu Englichovou a charismatického hobojistu Viléma Veverku.

The Cello Boys /Ladislav Mariaš, Zachar Fedorov – violoncello, Jakub Kočí – bicí
Efektní propojení hudebních stylů klasiky, rocku či moderny nabídne atraktivní dvojice violoncellistů a doprovodné bicí jen umocní hudební zážitek z děl Bacha, Haydna, U2, Europe, Nirvany, Jacksona, Aviciiho a dalších špičkových autorů a kapel.

Přejeme všem spoustu sil, energie, pevné zdraví a budeme se těšit na viděnou u frenštátské kultury.