11.ročník mezinárodní výstavy textilních technik Prague Patchwork Meeting přinesl mnoho zajímavého

Ve dnech 31. března – 2. dubna 2017 ve Sportcentru hotelu Wellness Hotel STEP Praha 9 uskutečnil 11. ročník mezinárodní výstavy textilních technik Prague Patchwork Meeting.

I přestože v době konání výstavy krásné jarní počasí lákalo k venkovním aktivitám, výstava se těšila obrovskému zájmu návštěvníků. K vidění zde byly individuální kolekce autorů z celého světa.  Zmínit můžeme například dvojici izraelských autorek Shoshi Rimer a Bella Kaplan, vynikající výtvarnici a propagátorku nových technik Piu Welsch, která  zde představila svoji ojedinělou kolekci autorských kimon a společně se 17 spolupracovnicemi vytvořila neobvyklá díla pro projekt  barevného kruhu.   Zajímavé kolekce nabídly nizozemské quiltařky Hilda van Schaardenburg a Corinne Zambeek. Obdivovat jsme mohli mistrovské zpracování hedvábí ve srubových quiltech Brigitte Morgenroth.  Poprvé se představila skupina STING (= steh) z Norska . V letošním roce bylo představeno 27 nových quiltů vytvořené skupinou quiltařek z Jižní Korei. Tyto quilty, které vynikaly pracností a precizností zpracování, nebyly dosud jinde vystavovány a většina autorek byla na výstavě osobně přítomna.

Originální instalaci na téma MUŽI představily Gudrun Heinz a Sarah Schultz. Projekt K zamyšlení se zabýval textilním ztvárněním k problému nadměrného konzumního použití textilií.  V letošním roce vypsala Patchwork Gilde Deutschland ve spolupráci s firmou Bernina soutěž pro děti na téma MOJE ZAHRADA. Soutěž je určena pro věkovou skupinu 6 – 18 let. Celá výstava je putovní a bude postupně instalována ve všech zúčastněných zemích. Nový cyklus Orient představil maloformátové quilty s exotickou tématikou, zatímco  v rámci cyklu na téma Útržky staré Prahy byla ztvárněna nejznámější a nejatraktivnější místa staré Prahy. České uskupení Art Quilt Harbour představilo Stromy v textilním zpracování a skupina TTT (Ten To Twelve)  přinesla novou kolekci věnovanou výročí prusko-rakouské války v roce 1866.

Kolekce Samet
                                          Kolekce Samet

Již několik let mají návštěvníci Prague Patchwork Meeting možnost shlédnout premiéru speciální kolekce Art Quilt Klubu CZ, kdy není vyhlášeno téma, ale povinný materiál. V minulých letech to byl hadr na podlahu, látky barvené rzí, kožešina, krajka, vlna, hedvábí, džínovina, a materiálem pro letošní ročník byl samet. V příštím roce se můžeme těšit na kolekci, jejímž základem bude povinný materiál tvíd. Pro inspiraci začátečníků bylo připraveno 15 nejlepších základních dek.Soutěžní kolekce na téma STRUKTURY  byla zaměřena  na ztvárnění textilního povrchu, zatímco soutěž KŘIVKY předpokládala zvládnutí tradičně šitých křivek. Na stáncích jednotlivých firem pobíhaly prezentace šicích a vyšívacích strojů, ukázky různých textilních technik, kurzy pro začátečníky a i workshopy vedené renomovanými tuzemskými i zahraničními autorkami. Obchody v prodejní části nabídly velký výběr látek, pomůcek, textilních doplňků, korálků, dekorací, barev na textil i pletacích přízí. Hlavní částí sobotního odpoledního programu se tradičně staly módní přehlídky ateliérů Šlocarová a Apták. Po nich následovalo vyhlášení vítězů v soutěži na téma Struktury a v soutěži na téma Křivky.

Dáma na D5 - soutěžní práce
Dáma na D5

Když před několika lety předváděly malovaná trička a oděvy  nejmladší manekýnky, byla z jejich vystoupení patrná určitá nejistota a objevily se na předváděcím „molu“ v doprovodu svých starších kolegyň. Letos z jejich vystoupení vyzařovala nejen jistota, ale i spousta nadšení a energie, kterou předávaly i návštěvníkům a při módní přehlídce, která byla doplněna i krátkými tanečními kreacemi zavládla velmi příjemná atmosféra a publikum výkony mladých manekýnek oceňovalo bouřlivým potleskem. Spolu s dívkami vystoupily i dvě dospělé manekýnky a dva muži.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *