
Plzeňský Prazdroj hned po zavedení nových omezujících opatření začal do hospod, které prodávají jeho piva, rozvážet uzavíratelné PET lahve. Chce tak rychle pomoci hospodským, kteří fungují přes okénko nebo v rámci rozvozu. Stejně jako na jaře je Prazdroj s hospodskými v přímém kontaktu a řeší další možnou pomoc.
Prodej piva v PET lahvích přes okénko
Restaurace a hospody jsou od středy zavřené a současná pravidla povolují pouze prodej přes okénko. Proto se Prazdroj rozhodl pro rychlý první krok pomoci. „Předzásobili jsme se a v následujících dnech rozvezme uzavíratelné lahve do zhruba 2500 hospod a restaurací, které o ně teď mají zájem. Nejdůležitější je rychlost, abychom hospodským pomohli zachovat chod byznysu i v dalších dnech,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.
Druhou nejdůležitější věcí je podpora hospod ze strany milovníků piva. „V době uzavření hospod na jaře se prodalo dohromady 8 milionů piv s sebou. S tím rozdílem, že tehdy bylo možné prodávat pivo i do kelímku, teď si ho lidé mohou brát pouze s sebou. Proto je zásobování uzavíratelnými lahvemi nyní ještě důležitější. Víme, že jde jen o jeden dílčí krok, ale na jaře prodej z okénka pomohl hospodám alespoň částečně pokrýt náklady, zachovat práci pro část zaměstnanců a udržet kontakt s hosty,“ dodává Tomáš Mráz.
Od prvního dne zavření hospod Prazdroj kromě závozu PET lahví začal také vyřizovat bezplatné rušení dodávek piv, zrušil i minimální objem objednávek pro závoz a začal aktivně pomáhat se zakonzervováním podniků, které během platnosti opatření zavřely a výdejní okénko neprovozují. „Soustředíme se na to, abychom našim zákazníkům dokázali v pořádku dodat naše piva i v této krizové situaci. Stejně jako na jaře proto budeme výrobu přizpůsobovat aktuální poptávce,“ říká Tomáš Mráz. Kvůli aktuálním opatřením lze čekat prohloubení poklesu letošních prodejů.
Podpora hospod a restaurací
Po první rychlé reakci Prazdroj chystá pro příští týdny další systematickou pomoc, kterou chce odstartovat během několika dní. „Navážeme na předchozí covidovou podporu hospod a restaurací,“ doplňuje Tomáš Mráz. Prazdroj například na jaře vyměňoval zdarma prošlé pivo, dodával do hospod dezinfekci a ochranné pomůcky, poskytoval konzultace k vyplnění žádostí o státní podporu, nabízel online školení pro personál, ke znovuotevření podniků v květnu poskytl hospodským téměř milion čepovaných piv na svůj účet a připravil také několik aktivit pro zvýšení zájmu hostů.
Nebytná však je pro hospody a restaurace pomoc státu, protože teď ještě o mnoho víc než na jaře potřebují hotovost k pokrytí nákladů. „Vládní opatření v souvislosti s pandemií s sebou nesou drastické snížení příjmů, ale náklady jako nájemné, energie, poplatky nebo odvody, zůstávají stále stejně vysoké. Proto vítáme vše, co stát dělá proto, aby hospodám a restauracím pomohl přežít, ať už se jedná o příspěvek na nájemné, odložení úhrady daní, prodloužení programu úhrad mezd a odvodů zaměstnanců bez práce nebo možnost prodávat jídlo a pití přes rozvoz i po 20. hodině,“ vyjmenovává Tomáš Mráz. Jako další efektivní pomoc hospodám i restauracím vidí odklad plateb splátek úvěrů, ale i kompenzaci ušlých tržeb v pohostinství. O této formě státní podpory aktivně jedná Český svaz pivovarů a sladoven, jehož členem je i Prazdroj.