Velká cena Belgie páteční tréninky – tým Scuderia Ferrari

Páteční volné tréninky na Velkou cenu Belgie, první závod od letní přestávky, přinesly na trati považované za Univerzitu motoristického sportu typické počasí ve Spa-Francorchamps s šedou oblohou a občasným deštěm. Scuderia Ferrari přesto pracovala na plánovaném programu s oběma piloty. Carlos Sainz byl nejrychlejší v první jízdě před svým týmovým kolegou a ve druhé byl Charles Leclerc celkově druhý nejrychlejší a Sainz byl pátý, ale méně než tři desetiny od Monaka.

FP1

V prvním tréninku se piloti znovu seznámili s jednou z nejhistoričtějších tratí Formule 1, poprvé se s ní potýkali s novou generací vozů a s mnoha únikovými zónami, které byly letos přeměněny zpět na kačírek. Carlos i Charles odjeli kolo na střední sadě pneumatik, protože trať byla stále vlhká po ranním dešti, a pak po zbytek tréninku přešli na slicky. Carlos vyzkoušel tvrdou směs a zajel nejlepší čas za 1’46”538, asi o desetinu rychlejší než jeho týmový kolega (1’46”607). I když oba také vyrazili na střední sadě pneumatik, nedokázali nastavit smysluplný čas, protože se vrátil déšť. Carlos a Charles odjeli každý 16 kol.

GP BELGIO F1/2022 – VENERDI’ 26/08/2022
credit: @Scuderia Ferrari Press Office

FP2

Ve druhém tréninku, kdy se jelo na středních i měkkých sadách pneumatik, pokračovala práce na nalezení dobré rovnováhy a museli jsme se potýkat s občasnými přeháňkami slabého deště. Oba piloti zajeli nejlepší časy na nejměkčí směsi, Charles zajel 1’46”369 a Carlos 1’46”649. Poté, v závěrečné části tréninku, jely dvě F1-75 s vyšším obsahem paliva, aby simulovaly závodní podmínky. Charles odjel celkem 21 kol, o jedno více než jeho týmový kolega. Sobotní FP3 začíná ve 13 SELČ, kvalifikace v 16.

FERRARI F1 GP BELGIO VENERDI 26/08/2022 credit @Scuderia Ferrari Press Office

Charles Leclerc #16

„Po přestávce je dobrý pocit být zpátky v autě. Absolvovali jsme solidní počet kol při jízdy za proměnlivých podmínek, kdy v různých částech trati přicházel a odcházel déšť. Stále je těžké určit pořadí pro tento víkend, protože všechny týmy měly úplně jiné programy. Zítra se zaměříme především na závodní  rychlost , protože kvalifikace nebude kvůli naší penalizaci tak důležitá.“

GP BELGIO F1/2022 – GIOVEDI’ 25/08/2022
credit: @Scuderia Ferrari Press Office

Carlos Sainz #55

„Celkově to byl dobrý pátek. V FP1 jsem se cítil dobře s vyvážením vozu. Pro FP2 jsme vyzkoušeli některé změny, které ve skutečnosti nefungovaly podle očekávání. Jsem si však jistý, že víme, kde najít čas na zítřejší kolo, a tempo dlouhé jízdy bylo také v pořádku, takže věřím, že jsme pro zbytek víkendu na dobrém místě.“

GP BELGIO F1/2022 – GIOVEDI’ 25/08/2022
credit: @Scuderia Ferrari Press Office

Zdroj: Scuderia Ferrari

 

Formule 1 – ROLEX BELGIAN GRAND PRIX 26.-28.8.2022