Velká cena Ázerbajdžánu – páteční tréninky tým Scuderia Ferrari

Scuderia Ferrari zajela celkově nejrychlejší čas na konci prvního dne volného tréninku na Velkou cenu Ázerbájdžánu, díky Charlesi Leclercovi. Co se týče Carlose Sainze, jeho jízdu na měkkých sadách pneumatik překazil provoz a žluté vlajky, a tak nebyl schopen zlepšit čas, který zajel dříve na středních sadách pneumatik. Jak už to na městském okruhu bývá, jedním z cílů dne bylo, aby se pilotii dostali do rytmu s tratí a jejími limity, kterými jsou stěny, a tento úkol byl řádně splněn. Mezi nimi Charles a Carlos absolvovali 92 kol, 43 dopoledne a 49 odpoledne, při hodnocení všech dostupných směsí pneumatik. Pracovali také na doladění nastavení pro tuto trať, která kromě 90stupňových zatáček zahrnuje také velmi pomalé úseky, jako je zatáčka 8 a velmi rychlé sektory, zejména závěrečná rovinka dlouhá 2,2 kilometru. V průběhu dvou tréninků se stav trati značně vyvíjel, protože vozy čistily povrch.

FP1

V první hodině vyjeli Charles a Carlos na tvrdých sadách pneumatik, se kterými monacký pilot zajel 1’46”999, zatímco španělský pilot  zvládl 1’48”116. V polovině přezuli na měkké sady, na kterých zajeli své nejlepší časy, Charles Leclerc zastavil čas na 1’45″603 a Carlos Sainz se dostal na 1’46″012. Charles dokončil 21 kol a Carlos 22.

FP2

Oba piloti jezdili s novým zadním křídlem ods začátku tréninku, zatímco pokračovali v hodnocení dostupných směsí pneumatik, od C3 po C5. Na středních sadách pneumatik měl Charles 1’43″806, zatímco Carlos zastavil čas na 1’45″118, než se dostal na 1’44″274. Ve druhé části hodiny vyjely obě F1-75 na měkkých sadách, přičemž Leclerc dokončil kolo za 1’43”224, celkově nejrychlejší. Sainz se setkal s traffikemi a žlutými vlajkami a nedokázal zlepšit svůj čas stanovený na středních, a tak zůstal pátý v časovém výkazu. Ke konci jeli Charles a Carlos s větším množstvím paliva na měkkých a středních sadách pneumatik, aby získali co nejvíce dat: 24 kol pro monackého pilota, 25 pro španělského pilotaa.

Program

Zítra se uskuteční třetí volný trénink v 15 hodin místního času (13 SEČ), následovaný kvalifikací v 18 hodin (16 hodin SEČ).

GP AZERBAIJAN F1/2022 – GIOVEDI’ 09/06/2022
credit: @Scuderia Ferrari Press Office

Charles Leclerc #16

„Měli jsme solidní první den. Postup, který jsme udělali z FP1 do FP2, byl dobrý a pracovali jsme dobře jako tým. Časy na kolo nejsou reprezentativní, protože ve druhém tréninku nikdo neposkládal pořádné kolo. Stále je zde poměrně dost prostoru pro zlepšení. Naše závodní tempo vypadalo docela dobře a cítil jsem se v autě dobře. Co se týče pneumatik, cítil jsem se dlouhodobě pohodlně a neměl jsem žádné zrnění, což je další pozitivum.“

Carlos Sainz #55

„Byl to zajímavý pátek, jako vždy tady v Baku. Během 1. FP bylo poměrně dost problémů a já jsem se příliš potýkal s klesáním a poskakováním, takže session byla docela nepříjemná. Pracovali jsme správným směrem pro FP2, zlepšili jsme konkurenceschopnost a pocit. Celkově to byla hladká druhá jízda, přestože se nepodařilo uzavřít celé letmé kolo na  měkkých sadách kvůli žlutým vlajkám. Těšíme se, že zítra uděláme další krok vpřed a budeme mít čistou kvalifikaci.“

Zdroj : Scuderia Ferrari

PRACTICE – Azerbaijan Grand Prix 10. – 11.6. 2022