Velká cena Austrálie – páteční tréninky – tým Scuderia Ferrari

Scuderia Ferrari strávila páteční volný trénink na Velkou cenu Austrálie prací na nabitém programu zaměřeném především na to, aby z SF-23 vytěžila veškerý výkon v závodním tempu, aniž by však zanedbávala přípravu na kvalifikaci. Zkoušela se různá nastavení, aby se o voze dozvěděli více, a zároveň umožnili jezdcům znovu se seznámit se stěnami a zatáčkami trati Albert Park. Hodnotili všechny směsi za suchého počasí, které Pirelli dalo k dispozici zde v Antipodes, stejně jako meziprodukty, které jsou vyžadovány v druhé jízdě ovlivněné deštěm.

FP1

Charles a Carlos byli v první jízdě pátí a šestí nejrychlejší, startovali na tvrdých sadách pneumatik, než v polovině  přešli na měkké sady a zajeli své nejlepší časy 1’19″378 a 1’19″505. V závěrečné části tréninku, poté, co byla vyvěšena první červená vlajka, když GPS na trati selhalo, Charles Leclerc a Carlos  Sainz vyjeli s velkým palivem, avšak nezískali příliš užitečných dat, protože trénink byl ukončen předčasně poté, co Logan Sargeant zastavil na trati v sektoru 3. Charles dokončil 16 kol, zatímco Carlos 20.

 

FP2

 Déšť ovlivnil program ve druhé hodině na trati. Oba piloti startovali na středních sadách pneumatik, Charles zajel čas 1’20″138 a Carlos 1’20″378, než se dostal na 1’19″332 a 1’19″695. Kolem 20. minuty dorazil do Albert Parku déšť a všichni piloti zůstali chvíli v garážích. Když se zdálo, že se podmínky zlepšily, Charles a Carlos zkusili kolo na softech, ale bylo příliš mokro a přešli na Intermediate. Poté, co dokončili několik kol, zajeli do boxů, protože další jízda neměla smysl, zejména proto, že na zbytek víkendu se již neočekává déšť. Charles Leclerc dokončil 10 kol, Carlos 12. Zítřejší poslední hodina volného tréninku začíná ve 12:30 (3:30 SEČ) a bude obzvláště důležitá . Kvalifikace je v 16 (7 SEČ).

 

Charles Leclerc #16

„Dnes jsme prozkoumali několik variant nastavení, což bylo zajímavé, protože to vypadalo, že jdeme správným směrem. To neznamená, že máme stejné tempo jako naši soupeři, protože se zdá, že mají prozatím navrch. Je před námi ještě hodně práce, než se vrátíme do řádného boje, ale vložíme veškerou  energii do dalších kroků vpřed.“

 

Carlos Sainz #55

„Tento pátek byl v FP2 trochu narušen deštěm, takže jsme se rozhodli nejezdit mnoho kol v dešti a místo toho jsme se rozhodli začít vše připravovat na zítra. Na druhou stranu byl FP1 pro tým velmi užitečný. Prošli jsme velmi odlišnými konfiguracemi nastavení ve snaze zlepšit pocit z vozu a trochu více porozumět aktuálnímu balíčku. Tvrdě pracujeme na maximalizaci všeho a těším se na zbytek víkendu.“

Zdroj: Scuderia Ferrari

 

Formule 1 – ROLEX AUSTRALIAN GRAND PRIX 31.3 – 2.4.2023