Technologie F1 použitá v nemocnicích v Leicesteru

Nové zařízení, které pomáhá lékařům a zdravotním sestřičkám ošetřujícím pacienty s Covid-19  oblečeným do osobních ochranných obleků navzájem komunikovat,  bylo vyvinuto a úspěšně testováno akademiky z Leicesteru ve spolupráci se závodními inženýry Formule 1.

Zdravotnický personál oblečený do osobních ochranných obleků, léčící pacienty s COVID-19 a jinými infekčními chorobami, musí často křičet, aby se navzájem slyšeli, což je nejen vyčerpávající, ale může vést také k nedorozumění, které může ve svém důsledku potencionálně poškodit pacientů.

Tim Coats, profesor urgentní medicíny a proděkan pro klinickou datovou vědu na univerzitě v Leicesteru, a konzultant urgentní medicíny v nemocnicích v Leicesteru, vytvořil MedicCom ve spolupráci s neziskovou skupinou Project Pitlane.

Prototyp MedicCom

Prototyp MedicCom, navržený a podporovaný KTN a financovaný UK Research and Innovation (UKRI) a Innovate UK, používá mikrofon v hrdle ke snímání a zesilování zvuku, což umožňuje pacientům lépe slyšet zdravotnický personál, který o ně pečuje.

Stejná funkce také umožňuje lékařům a sestrám navzájem se mnohem zřetelněji slyšet, zatímco připojení Bluetooth je spojeno s mobilním telefonem, což umožňuje lékaři nebo zdravotní sestře vést srozumitelný a zřetelný telefonní rozhovor s příbuznými pacienta.

Profesor Coats uvedl:

„I když někdo stojí těsně vedle vás, pokud máte na sobě osobní ochranný oblek, musíte křičet, abyste se navzájem slyšeli.  Je to nejen vyčerpávající, ale je také známo, že také může dojít k chybné komunikaci a nedorozumění, které by mohly potenciálně uškodit pacientům. Dobrá komunikace má velmi pozitivní vliv na péči o pacienta, a proto jsme začali hledat řešení. Spolupráce s inženýry F1 byla skvělá. Mohli jsme využít jejich odborné znalosti v oblasti pokročilé elektrotechniky a jejich vybavení pro rychlou výrobu prototypu zařízení, která by za normálních okolností trvala roky. “

Prototypová zařízení pozitivně hodnotili lékaři v nemocnicích v Leicesteru a Medical Devices Technology Evaluation Center v Birminghamu a tým, který za návrhem stojí, nyní hledá další finanční prostředky na zavedení zařízení v rámci Národního systému zdravotnictví.  Díky postupů které se obvykle používají v oblasti F1, se podařilo přejít od návrhu k plně funkčnímu prototypu za nevídaných šest měsíců. Tato skupina dokázala výrazně snížit velikost zařízení díky kompaktnější baterii a lehkým součástem s plošnými spoji, a menšímu reproduktoru.

V sídle týmu Alpine F1 v Enstone v Oxfordshire ve Spojeném království bylo následně vyrobeno devět prototypů pomocí rychlých prototypových strojů.

Projekt Pitlane

Projekt Pitlane, který sdružuje závodníky a zaměstnance z  F1 a motoristického sportu, vznikl v březnu 2020 jako odpověď na výzvu britské vlády ke spolupráci a výrobě základních  zařízení pro boj proti nemoci COVID-19. Spoléhá se na profesní přístup  a dobrou vůli v celém odvětví, ve snaze pomoci více organizacím s technickými výzvami a poskytnout  konečný produkt nebo službu pro dobro věci.

Strategický poradce týmu Alpine F1 Bob Bell, bývalý Head of Electronics společnosti Alpine, Jason Rees a Andy Damerum ze společnosti Red Bull Advanced Technologies úzce spolupracovali s profesorem Coatsem , aby pochopili, co lékařská profese potřebuje.

Bob Bell, strategický poradce týmu ALPINE F1, který propůjčil své odborné znalosti systému prostřednictvím projektu Pitlane, uvedl:

„Projekt Pitlane navázal na práci, kterou zahájil během výzvy ventilátoru, tentokrát pomáhal univerzitě v Leicesteru vyvinout nové lékařské komunikační zařízení, které pomůže lékařům pracujícím v osobních ochranných oblecích. Bylo pro mne potěšením pracovat s Universitou i Innovate UK a doufáme, že to povede k další plodné spolupráci.“

Vedle prototypu MedicCom pracovali inženýři F1 také na ventilátoru s rychlou odezvou BlueSky, zatímco Project Pitlane má také využívá odborných znalostí v oblasti řízení programů, analýz (materiálová věda, optimalizace výkonu, analýza dat), designu a softwarového inženýrství a výroby prototypů.

 

Zdroj a foto: Alpine F1 Team

 

 

Projekt Pitlane v době koronavirové krize