Technická správa komunikací prověří dva mosty najednou

O víkendu 23. a 24. února čeká Pražany dočasná uzavírka na mostech u stanice metra C Vltavská.

Nejprve se v sobotu uzavře úsek na mostě X021 v Bubenské, aby na něm TSK mohla provést statické zatěžovací zkoušky. V neděli se sem doprava vrátí včetně tramvají, které by měly být v provozu již v neděli odpoledne. Zároveň se uzavře most X023, vedoucí přes nábřeží Kapitána Jaroše, a jeden jízdní pruh pod mostem. Zde proběhnou statické i dynamické zatěžovací zkoušky. Objízdné trasy budou vyznačeny přenosným dopravním značením.

Technická správa komunikací plánuje na sobotu 23. a neděli 24. února zatěžovací zkoušky hned dvou mostů zároveň. Využije tak rozsáhlé výluky tramvají, která je měsíc plánována právě na tento víkend na jednom z mostů v Bubenské ulici, kde se dokončují práce související s havarijním podepřením.

Statické zkoušky na mostě X021

V sobotu začnou statické zkoušky na mostě X021, který sousedí s mostem, jenž je od února 2019 podepřen. „Na mostě X021 v Bubenské změříme jeho průhyb poté, co na něj najedou plně naložená nákladní auta. Zároveň budeme sledovat, jak se most vrací do původní úrovně a jak se konstrukce chová, když se po ní jezdí různými rychlostmi a po různých drahách,“ vysvětluje Petr Smolka, generální ředitel TSK hl. m. Prahy. Tyto práce si přes den vyžádají kompletní uzavírku.

Dynamická zkouška na mostě X023

Na mostě X023, který vede přes nábřeží Kapitána Jaroše, se v neděli ráno začne dynamickou zkouškou. Díky ní je možné sledovat kmitání mostní konstrukce vyvolané budičem kmitů. Na základě tvarů a frekvence konstrukce pak technici provádějí statické výpočty. V podvečerních hodinách se TSK zaměří na zkoušky statické. Aby však mohla nainstalovat snímače, musí se ve 12 hodin omezit provoz v jednom jízdním pruhu pod mostem. „Rozhodli jsme se sloučit všechny tyto práce do jednoho víkendu, abychom daný úsek nemuseli uzavírat dvakrát. Bude to kapacitně i logisticky náročné, ale pro Pražany i projíždějící to bude příjemnější,“ říká Adam Scheinherr, náměstek primátora a radní pro dopravu.



Objízdná trasa směrem do centra:

z Bubenské ulice přes ulice Veletržní – Dukelských hrdinů – nábřeží Kapitána Jaroše – Štefánikův most – nábřeží Ludvíka Svobody – Holbova – Klimentská

Objízdná trasa směrem z centra:

z Malé Strany přes Bubenské nábřeží – Argentinská – U Topíren – Za Viaduktem a po nábřeží Kapitána Jaroše

Sjezd do Argentinské ulice z Hlávkova mostu bude zachován. Prosíme řidiče, aby sledovali přenosné dopravní značení, které budeme v průběhu měření upřesňovat, tak jak budou jednotlivé práce hotovy. Dopravní omezení začne platit v sobotu vpodvečer a mělo by být ukončeno na mostě u metra Vltavská X021 v noci ze soboty na neděli. Omezení na druhém mostě přes nábřeží Kapitána Jaroše bude pouze v neděli v čase od sedmi hodin večer do půlnoci.

Více informací naleznete ZDE