Série Regionálních dnů železnice startuje tuto sobotu v České Třebové

Zářijové oslavy svátku železničářů zahájí v sobotu 3. září  2022 Regionální den železnice v České Třebové. České dráhy připravily atraktivní program v areálu českotřebovského depa a jízdy historických vlaků po tratích v okolí. V areálu depa budou od 8 do 16 hodin vystavena moderní i historická kolejová vozidla, zájemci se budou moci svézt na stanovišti strojvedoucího nebo výletním vláčkem po vlečkové koleji. Dopravu z nádraží do depa a zpět zajistí kyvadlové vlaky. Zajímavý program připravili také další partneři akce.

Jízdy parního vlaku

Příznivci historických železničních vozidel se můžou v sobotu 3. září těšit na zvláštní jízdy parního vlaku s lokomotivou 423.009 Velký bejček a také pantografové jednotky ř. 451 (tzv. Žabotlamu). Parní vlak nejdřív pojede v 8:37 z České Třebové do Moravské Třebové, odkud se v 10:18 vrátí zpět do České Třebové. Po poledni se pak vydá směrem do Svitav. V úseku mezi Českou Třebovou a Opatovem přitom bude připravena unikátní podívaná, při níž pojede parní vlak souběžně s pantografovou jednotkou. Společný odjezd obou vlaků bude ve 13:15 z České Třebové.

Jízdy pantografové jednotky

Historická pantografová jednotka bude kromě této souběžné jízdy nasazena i na několika dalších vlacích. Ráno sveze cestující z Bludova do Ústí nad Orlicí. Následovat budou tři okružní jízdy po různých kolejích v železničním uzlu Česká Třebová a v podvečer pak souprava odjede z České Třebové přes Pardubice do pražské Libně.

Během dne zajistí České dráhy také kyvadlové vlaky ze stanice Česká Třebová (z 5. nástupiště) do depa. Zde si budou návštěvníci moci od 8 do 16 hodin prohlédnout výstavu historických i moderních vozidel, svézt se na stanovišti strojvedoucího nebo vláčkem taženým lokomotivou ř. 701 Prasátko. Chybět nebudou ani stánky s občerstvením a upomínkovými předměty, dětský koutek nebo výstava železničních modelů.

Doprovodný program

Zajímavý doprovodný program zajistí také partneři akce. Správa železnic umožní zájemcům prohlídku ústředního stavědla 019 (přístup podchodem od firmy Korado) a nedaleko odtud také prostor „drážních hasičů“ v Semanínské ulici. Ve SŠ technické a dopravní v Habrmanově ulici pak budou mít lidé od 9 do 14 hod. možnost navštívit dopravní sál a simulátor řízení lokomotivy.

Jízdné ve zvláštních vlacích během Regionálního dne železnice v České Třebové

  • V parním vlaku stojí základní jízdné podle délky trasy od 80 do 100 Kč, jízdné pro děti od 6 do 15 let stojí 60 až 80 Kč. Mladší děti cestují v parním vlaku zdarma.
  • Jízdné při okružní trase pantografovou jednotkou po uzlu Česká Třebová stojí 50 Kč.
  • V ostatních vlacích zajištěných pantografovou jednotkou platí globální jízdné podle ujeté vzdálenosti (cestující starší 15 let / děti 6 až 15 let):

    1 – 25 km: 60 / 30 Kč

    26 – 50 km: 90 / 40 Kč

    51 – 70 km: 120 / 60 Kč

    71 – 100 km: 150 / 75 Kč

    101 – 125 km: 190 / 95 Kč

    126 – 150 km: 230 / 105 Kč

    151 – 160 km: 260 / 130 Kč

Jízdenky se prodávají ve všech pokladnách ČD a následně pak i bez přirážky ve vlaku (bez nároku na místo k sezení).

 

Partneři Regionálního dne železnice v České Třebové

Partnery regionálního Dne železnice v České Třebové jsou Pardubický kraj, Správa železnic, ČD Cargo, města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí, 4Rail, CZ LOKO, Kovoobrábění Jaroslav Vraštil, ŠKODA PARS, Společnost přátel železničního modelářství a železnice, Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová, Spolek železniční při depu Česká Třebová.

 

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Oslavy dne železnice jsou během září plánované na řadě míst České republiky. Hlavní akci ČD společně s partnery připravují na 24. září v Plzni. Podrobnosti naleznete ZDE

Zdroj: České dráhy

 

Oslavte svátek železnice v České Třebové