Nové jízdenkové automaty zjednoduší cestu MHD z letiště Václava Havla i z regionu do Prahy




Organizace ROPID ve spolupráci s Letištěm Praha a Dopravním podnikem hl. m. Prahy instalovala v prostorách obou terminálů letiště Václava Havla Praha nové jízdenkové automaty. Ty usnadní cestování do centra města veřejnou dopravou. Díky nové technice i moderním způsobům placení jízdného by mělo dojít k výraznému zrychlení odbavení a fronty u řidičů autobusů by se měly stát minulostí.

„Pro Prahu je důležité, aby její návštěvníci používali k cestám po metropoli veřejnou dopravu a byli s jejími službami spokojeni. Nákup jízdenek se nesmí stát bariérou, proto jsme se zaměřili právě na místo prvního kontaktu většiny zahraničních návštěvníků s naším hlavním městem,“ uvádí Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy a radní pro oblast dopravy.

 

„Trojice automatů na každém z letištních terminálů nahradila stávající jízdenkové automaty . Ty byly pouze mince. Část nových automatů je umístěna dokonce ještě v uzavřeném prostoru příletové haly. Návštěvníci si tak mohou koupit jízdenku na Pražskou integrovanou dopravu nejen na autobusových zastávkách a v příletových halách, ale také při čekání na své zavazadlo,“ říká ředitel ROPID Petr Tomčík.

V prostoru letiště Václava Havla Praha se nyní nachází celkem 13 jízdenkových automatů. Všechny akceptují bezkontaktní platební karty. Část z nich si poradí i s kontaktními platebními kartami, bankovkami a samozřejmě i mincemi. Prakticky tak odpadá nutnost rozměňovat si drobné nebo kupovat jízdenku až u řidiče. To bylo v minulosti příčinou zdržení některých autobusů na odjezdu z letiště.

„Počet odbavených cestujících na Letišti Václava Havla Praha překročil v měsíci říjnu hranici dosud rekordních 13 milionů z minulého roku. Více než 20 % z nich využívá pro cesty z letiště MHD, proto velmi vítáme jakoukoliv iniciativu, která zvýší její komfort. Nové jízdenkové automaty zjednoduší nákup jízdenek i celkovou orientaci v systému pražské hromadné dopravy zejména zahraničním cestujícím, kteří na pražském letišti stále tvoří většinu. Možnost zakoupit si jízdenku na více místech cestujícím pomůže využít čas během čekání na zavazadla a odjezd z letiště tak urychlit,“ řekl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Všechny nové automaty dále umí vyhledat dopravní spojení včetně doporučení příslušné jízdenky. Poskytují podrobné informace o tarifu a zobrazují dopravní schémata. To vše nejen v českém a anglickém jazyce, ale také v němčině a ruštině.

Jízdenkové automaty pro platbu bezkontaktními platebními kartami jsou nově instalovány také na čtyřech přestupních uzlech ve Středočeském kraji. Konkrétně v Čelákovicích, Milovicích, Řevnicích a Říčanech. Zejména v regionu si cestující pořizují dražší vícepásmové jízdenky a možnost platby kartou je zde proto velkou pomocí.