Letištní autobus 119 bude do dubna navazovat na každé metro


Rada hlavního města Prahy schválila v úterý 27. března 2018 posílení provozu autobusové linky 119, která spojuje Letiště Václava Havla Praha se stanicí metra A Nádraží Veleslavín. Tuto linku využívá ze všech autobusových linek směřujících z letiště nejvíce cestujících. Od úterý 3. dubna 2018 bude její špičkový interval zkrácen na pouhé 3 minuty, bude tak nově navazovat na každé metro.

„Posílením autobusové linky 119 reagujeme na stále rostoucí počet přepravených cestujících – měsíčně autobus 119 odveze už téměř milion lidí. Dobrou zprávou také je, že v průběhu dubna zprovozní pražský Dopravní podnik dlouho očekávané eskalátory na Nádraží Veleslavín až na úroveň nástupišť autobusů,“ říká náměstek primátorky hl. m. Prahy a radní pro oblast dopravy Petr Dolínek.

„Linka 119 bude od dubna navazovat na každé metro, od ráno do večera, ve všední dny i o víkendu. Tím chceme předejít nárazovému přetěžování autobusů, kdy se u jednoho spoje sejdou cestujících od dvou vlaků metra,“ dodává ředitel ROPID Petr Tomčík.

Citace Letiště Praha (lze využít i pasáž níže)

Posílení autobusové linky 119 je dalším z řady kroků pro zlepšení podmínek dopravy lidí z ruzyňského letiště do centra metropole. Spuštění nových eskalátorů usnadní přestup lidem z metra na autobus zejména s objemnými zavazadly. Urychlení odbavení cestujících se v průběhu letošní sezony chystá také v prostoru zastávek obou letištních terminálů a Dopravní podnik hl. m. Prahy také připravuje pořízení nových velkokapacitních autobusů určených primárně pro linku 119.

Novinky v jízdním řádu linky 119:

  • s posíleným provozem začínáme o měsíc dříve než v loňském roce
  • nově bude provoz zajišťován 251 spoji v jednom směru během pracovního dne (o 30 spojů více než v letní sezóně 2017), linka 119 se tak stane autobusovou linkou s největším počtem spojů v PID
  • všechny spoje linky 119 jsou nově navázány na všechny spoje metra linky A od 5:00 do 0:30 (přestup mezi metrem a linkou 119 v zastávce Nádraží Veleslavín bude činit 3 minuty).
  • asi nejvýznamnější novinkou je to, že již nebudeme střídat letní a zimní JŘ. Provoz 251 spojů bude zabezpečován v průběhu celého roku tak, abychom garantovali návaznost na metro i v listopadu, prosinci, lednu, únoru a březnu.
  • mezi 5:00 a 5:30 ve směru NA letiště budou v provozu zdvojené spoje, u kterých vnímáme největší kapacitní problém (dle průzkumů až 126 cestujících na autobus + kufry).  
  • počet vypravených kloubových autobusů se zvýší z loňských 15 na 17.
  • počet spojů, které projedou po komunikacích před terminály 1 a 2 během maximální hodiny bude 68 (linky AE, 100, 119, 191 a 319).