Tým DS PENSKE zahájil oficiální testy Formule E

Několik dní po představení vozu DS E-TENSE FE23 Gen3 a tradičním shakedownu zahájí tým DS PENSKE  ve španělské Valencii  ředsezónní testování. Tovární jezdci, Stoffel Vandoorne, který je zároveň úřadujícím mistrem světa, a Jean-Eric Vergne, jediný dvojnásobný šampion v této disciplíně, se poprvé utkají s dalšími dvaceti jezdci, kteří se účastní 9. sezony. Jako záložní jezdec se k DS PENSKE připojí britský pilot Oliver Turvey.

Předsezónní testy ve Valencii

Světový šampionát ABB FIA Formula E se vrací k tradičním předsezónním testům, které se uskuteční od 13. do 16. prosince 2022 na okruhu Ricardo Tormo ve španělské Valencii.

V úterý 13.12. tak oficiálně začíná éra Gen3. Po několika měsících věnovaných vývoji a ladění vozů Formule E třetí generace se 11 týmů přihlášených do 9. sezóny poprvé utká ve třech dnech měřených tréninků. Jedná se o sérii zásadních testů, v níž má tým DS PENSKE sestavu tvořenou nejúspěšnějšími jezdci na celém startovním roštu, kterou tvoří úřadující mistr světa Stoffel Vandoorne a jediný dvojnásobný šampion FE Jean-Eric Vergne, (2018 a 2019).

VANDOORNE Stoffel (bel), DS Penske Formula E Team, Spark-DS, DS E-Tense FE23, portrait during the ABB FIA Formula E Valencia Testing 2022 on the Circuit Ricardo Tormo from December 13 to 16, 2022 in Cheste, Spain – Photo Germain Hazard / DPPI

 

VERGNE Jean-Eric (fra), DS Penske Formula E Team, Spark-DS, DS E-Tense FE23, portrait during the ABB FIA Formula E Valencia Testing 2022 on the Circuit Ricardo Tormo from December 13 to 16, 2022 in Cheste, Spain – Photo Germain Hazard / DPPI

Oliver Turvey záložním jezdcem a sportovním poradcem týmu DS PENSKE

V rámci předsezónního testování byl záložním jezdcem a sportovním poradcem týmu DS PENSKE jmenován Oliver Turvey. Tento britský jezdec, který je bývalým vývojovým jezdcem Formule 1 a celých osm sezon se účastnil Formule E, poskytne týmu své bohaté zkušenosti a usedne za volant vozu DS E-TENSE FE23 v případě, že se některý z pravidelných jezdců nebude moci závodu účastnit.

Několik hodin před prvními oficiálními jízdami 22 vozů Formule E třetí generace mají společnosti DS Automobiles (dvojnásobný šampion v letech 2019 a 2020) a PENSKE AUTOSPORT k dispozici jednu z nejsilnějších posádek na startovním roštu, která bude bojovat o vítězství ve 100% elektrickém seriálu.

Eugenio Franzetti, ředitel DS Performance:

„V posledních měsících jsme intenzivně pracovali na přípravě našeho vozu DS E-TENSE FE23. Vývoj tohoto vozu třetí generace Formule E si vyžádal velké nasazení celého týmu, který se soustředil na nejmenší detaily. Testy ve Valencii jsou proto klíčové, protože se poprvé utkáme s jinými týmy! Jsme také rádi, že můžeme přivítat Olivera Turveyho jako záložního jezdce a sportovního poradce. Jeho bohaté zkušenosti z Formule E posílí naši už tak silnou sestavu!“

Jay Penske, šéf týmu DS PENSKE:

„Oliver do týmu přináší nejen neuvěřitelné zkušenosti, ale také bystrého závodního ducha. Má všechny vlastnosti, které jsme pro tuto roli hledali. Je zkušený a v posledních několika sezónách prokázal svůj talent. Těšíme se na spolupráci s ním v deváté sezóně i v dalších letech.“

Oliver Turvey, záložní jezdec a sportovní poradce DS PENSKE:

„Mám obrovskou radost z toho, že se jako záložní jezdec a sportovní poradce přidávám k DS PENSKE. Připojit se k týmu, který vyhrál šampionát, a k jednomu z nejúspěšnějších výrobců v historii FE je skutečná čest. Těším se na úzkou spolupráci s Jean-Érikem, Stoffelem a celým týmem a na to, že využiji svých zkušeností ze seriálu, abych jim na začátku éry Gen3 pomohl bojovat o další tituly.“

Klíčové údaje od zapojení společnosti DS Automobiles do Formule E:

  • 89 závodů
  • 4 vítězné tituly
  • 15 vítězství
  • 44 pódiových umístění
  • 21 pole position

DS AUTOMOBILES

Značka DS, která vznikla v roce 2014, se opírá o výjimečný odkaz vozu DS z roku 1955. Jejím základním rysem je avantgardní duch a ambicí přiblížit zákazníkovi umění cestování ve francouzském duchu. Díky výjimečným produktům, využití know-how v oblasti francouzského luxusu a také programu služeb na míru DS Automobiles tak zákazníkům nabízí soubor jedinečných služeb před, během i po každé cestě.

Vozy DS jsou určeny pro zákazníky, kteří usilují o osobní vyjádření, rádi cestují a chtějí si užít každý moment. Snoubí se v nich elegance a špičkové technologie. Celosvětovou modelovou řadu značky DS tvoří modely nová DS 3, DS 4, nová DS 7 a DS 9.

DS Automobiles získala od svého zapojení do Formule E v roce 2015 řadu rekordů včetně dvou dvojitých titulů v Poháru týmů a Poháru jezdců a stojí na špici elektrifikace, neboť nabízí všechny své modely v elektrifikované verzi. Pod označením E-TENSE nabízí jak 100% elektrické vozy, tak plug-in hybridy s výkonem až 360 koní a pohonem všech kol. Od roku 2024 budou všechny nové modely, které DS Automobiles uvede na trh, výhradně 100% elektrické.

Pro náročné zákazníky vytvořila společnost DS Automobiles program exkluzivních prémiových služeb „ONLY YOU, luxus pozornosti“.

Značka DS, která je přítomna ve 41 zemích, vytvořila a vyvinula exkluzivní prodejní síť, kterou tvoří po celém světě více než 400 showroomů DS STORE.

 

PENSKE AUTOSPORT

PENSKE AUTOSPORT je americká závodní stáj, kterou v roce 2007 založil Jay Penske. Tým sídlí v Los Angeles v Kalifornii, která je největším trhem s elektromobily na světě.

Po mnoha úspěšných letech závodění v IndyCar (2007–2014) se tým s nadšením pustil do přechodu na elektromobilitu a stal se jedním ze zakládajících týmů mistrovství světa ABB FIA Formule E.

Mottem týmu je latinská věta „E Pluribus Unum“, tedy „V jednotě je síla“.

Zdroj: DS Automobiles

 

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023