Představení týmů Formule E: DS TECHEETAH

DS TECHEETAH se stal prvním týmem ABB FIA Formule E na mistrovství světa, který si zajistil tituly mistrovské tituly jak pilotů, tak týmů. Antonio Felix Da Costa převzal vedení od pátého závodu v Marrákeši, aby se zúčastnil tří vítězných sérií závodu back-to-back-race, přidal dalších pár bodů během šesti závodů v devítidenním  finále v Berlíně. Časným získáním titulu se stal prvním jezdcem Formule E, který tak učinil se dvěma závody.

Počet závodů: 50

Vítězství: 12

Pódiová umístění: 32

Tým DS TECHEETAH

Úřadující dvojnásobný šampión Jean-Eric Vergne skončil na třetím místě v šampionátu tím, že v devátém kole berlínské bonanzy získal nejvyšší stupínek vítězů.

První vstup na mistrovství světa ABB FIA Formule E v sezóně 2016/17, po převzetí předchozího týmu Aguri, čelí DS TECHEETAH své čtvrté kampani na mistrovství světa ABB FIA Formule E se dvěma šampiony za volantem DS E-TENSE FE20.

V první sezóně týmu vedl Francouz Jean-Eric Vergne na celkově pátém místě. V návaznosti na pozoruhodný start si tým pro svou kampaň 2017/18 získal dřívějšího vítěze World Endurance Car a šampióna Le Mans Andre Lotterera.

Společně s JEV a Lottererem  po dramatickém střetu v ulicích Santiaga přinesli domů vůbec první dvě série.

Od té chvíle tým posílil a vyzval přední jezdce Audi Sport ABT Schaeffler k získání titulu v posledním kole sezóny 2017/18. Ale nestalo se tak – Audi odešlo s mistrovským titulem a zvítězilo jen o dva body.

Pro sezónu 2018/19 získal tým podporu francouzského výrobce DS Automobiles. S novou pohonnou jednotkou v podobě DS E-TENSE FE19 dominoval a získal titul týmu ve finále sezóny v New Yorku. Stejně jako ostatní výrobci ve Formuli E je společnost DS Automobiles schopna testovat, vyvíjet a zdokonalovat nejnovější technologii plně elektrického pohonu, která si našla cestu do elektrických silničních vozidel  společnosti DS Automobiles.

Ve snaze na získání druhého  titulu týmu Antonia Felixe Da Costu pro kampaň 2019/2020, který okamžitě ukázal své tempo v DS E-TENSE FE20 a pokračoval v tom v trofeji šampiona.

DS TECHEETAH, jediný tým na startovním roštu, který má pod sebou dva šampiony bude týmem, který zvítězí proti nejkonkurenceschopnější sestavě v historii motoristického sportu v sezóně 2020/2021 mistrovství světa ABB FIA Formule E.

Jean-Eric Vergne

Jean-Eric Vergne

Francouz Jean-Eric Vergne se zapsal do historie poté, co zvítězil ve Formuli E po  vítězných kampaních v sezóně 2017/18 a 2018/19.  S historií Formule E sahající až do první sezóny v roce 2014 je Jean-Eric Vergne –  známý jako JEV – jako jediný jezdec v sérii dosáhl dvou vzájemných mistrovských titulů, z nichž oba si nárokoval se svým týmem DS TECHEETAH.

Svou kariéru v motoristickém sportu zahájil již ve čtyřech letech a  vstoupil do svého prvního závodu v motokárách v roce 2000. V roce 2007 usedl  do monopostu s Formulí Renault. Netrvalo dlouho a Francouz si zajistil podporu Red Bullu a byl přijat do jejich juniorského týmu. S podporou týmu zvítězil v britském šampionátu F3 2010 a v témže roce absolvoval testovací debut Formule 1 pro Toro Rosso. O rok později skončil na druhém místě v seriálu Formule Renault 3.5, což mu umožnilo otestovat auto Red Bull a postup do závodního týmu Toro Rosso. V následujících třech sezónách se zúčastnil 58 velkých cen, získal 51 bodů a  své nejlepší umístění jako šestý.

Po kontroverzním odchodu z Formule 1 v roce 2014 vstoupil JEV do Formule E s Andrettim pro debutovou sezónu seriálu a při svém prvním výjezdu dovedl  vůz na pole position. Navzdory ohromujícímu debutu s americkým týmem, Francouz rychle přešel k  Virgin Racing pro svou druhou kampaň.

Další změna přišla s jeho třetí sezonou ve Formuli E, po boku nového týmu TECHEETAH. I přes nový začátek konečně dosáhl  průlomu emotivním vítězstvím v Montrealu až v posledním kole sezóny. Úspěchy JEV, který zůstal v týmu pro sezónu 2017/18, pokračovaly, čtyři vítězství a šest pódií, která získal v průběhu sezóny,  proměnil ve svůj první mistrovský titul Formule E ve finále v New Yorku.

Vergne, který měl v úmyslu získat druhý titul, zahájil v sezóně 2018/19 svoji pátou sezónu ve Formuli E se svým novým týmem DS TECHEETAH. Přes dominantní pohonnou jednotku JEV v sezoně bojoval a ve finále v New Yorku svedl boj o titul. Se čtyřmi adepty na titu  to byl JEV, kdo  vyšel z bitvy o  Brooklyn vítězně a zapsal se do historie jako první dvojnásobný šampion série.

Antonio Felix da Costa

 

Antonio Felix da Costa

jako jeden z nejdelších pilotů na mistrovství světa ABB FIA Formule E jezdil doposud v každé sezóně. Po třech kampaních s  Andretti podporovaným BMW se Da Costa připojil k úřadujícím šampionům DS TECHEETAH pro sezónu 2019/20. Díky pěti sezónám v čistě elektrickén monopostu, které má za sebou, je Da Costa jedním z nejzkušenějších pilotů Formule E. Pocházel ze závodnické rodiny a  začal v devíti letech jezdit na motokárách, kde závodil v řadě portugalských šampionátů proti zkušenějším a starším konkurentům. V roce 2007 postoupil do monopostu ve Formuli Renault 2.0 a poté, co upoutal pozornost jak v Euro Series, tak v GP3 Formule 3, nakonec vstoupil do programu Red Bull. Po svém zkušebním debutu ve Formuli 1 pro Force India v roce 2010 pokračoval portugalský pilot v řízení čtyř vozů Red Bull Racing od Adriana Neweye. Da Costa přestoupil do Formule E a zahájil svou kariéru v seriálu jako jezdec týmu Aguri v roce 2014, kde závodil dvě sezóny a během první sezóny si zajistil  vítězství v Buenos Aires. Ve třetí sezóně  Da Costa přestoupil do týmu Andretti, kde dvě sezóny závodil těžil z technického partnerství týmu s BMW v sezóně 2017/18. V roce 2017 se z technického partnerství společnosti Andretti s německou značkou stalo plnohodnotným továrním týmen výrobce, který změnil název týmu na BMW i Andretti Motorsport, přičemž Da Costa a jeho týmový kolega Alexander Sims oznámili debutovou sestavu pilotů týmu. Po sezóně 2019/20 dokončil sezónu šestý po krátké výzvě k titulu. Da Costa se přesunul k úřadujícímu šampionovi DS TECHEETAH po boku dvojnásobného šampiona Jean-Erica Vergne. Rychle se zabydlel a po Marrákeši  převzal dominantní vedení šampionátu. Vedvou zbývajících závodech si Da Costa zajistil své i týmové mistrovství a  svůj první titul Formule E a druhé vítězství šampionátu DS TECHEETAH. Jelikož oba piloti v této sezóně bojují o titul pilotů, můžeme čekat, že to mezi nimi bude jiskřit.