Každý vůz je mistrovské dílo – Pohlcující zážitek s novou DS 3

Společnost DS Automobiles, vedena touhou představit nad rámec běžných zvyklostí své know-how v oblasti elegance a avantgardní kreativity, dala Mathiasi Kissovi volnou ruku k tomu, aby prostřednictvím výstavy série prací „MASTERPIECES“  reinterpretoval ducha nového 100% elektrického modelu DS 3 E-TENSE.

V rukou tohoto ikonického umělce současné pařížské scény, který se vzpírá principům klasiky a zároveň dokonale ovládá historické know-how (ruční techniky práce s plátkovým zlatem a umělým mramorem), se Nová DS 3 E-TENSE mění v „tvůrčí materiál“, klíčové součásti jeho identity se tak obratně mění v monumentální sochy nebo pohlcující instalace.

Dokonalý zážitek z životního stylu

Mathias Kiss, jehož snahou bylo věrně přepsat vizi Nové DS 3 E-TENSE, která usiluje o to, aby se z cestování stal skutečný „životní styl francouzského střihu“, vytvořil dialog mezi světem automobilu a jeho vlastní kulturou interiérů, založenou na procesu dekonstrukce historických principů bydlení a dekoru, které přetváří do současných uměleckých děl in-situ. To bylo důvodem rozhodnutí realizovat tuto výstavu v prostředí památkově chráněného objektu ryzího francouzského stylu, v paláci Hôtel de Coulanges, kde v současnosti funguje avantgardní kulturní scéna „35/37“.

Nová DS 3 E-TENSE

Nová DS 3 E-TENSE opouští v očích umělce status automobilového objektu a získává alegoričtější status životního prostoru jako takového. Mathias Kiss se inspiroval elegancí tónů a odstínů nového modelu, jemností jeho designu, skulpturální povahou jeho tvarů i jeho špičkovými technologiemi a vytvořil cestu interiérem i exteriérem, složenou ze soch a zařízení obývacích pokojů nového druhu. Výsledný vizuální i zvukový pohlcující zážitek přetváří naše globální pojetí životního stylu a bydlení.

 

MASTERPIECES

Motor jako socha

Mathias Kiss vystavil uprostřed nádvoří Hôtel de Coulanges motor Nové DS 3 E-TENSE v „obnažené“ verzi a vyzdvihl tak do popředí součást vozu, která je obvykle vyloučena z našeho zorného pole, přestože ztělesňuje „srdce“ vozu.

Svou režijní prezentací nám umělec nabízí ještě úctyhodnější interpretaci tohoto „mistrovského díla / masterpiece“. Jeho koncepce z plátkového zlata odrážejícího světlo nejenže ukazuje na jeho 100% elektrickou energii, ale dodává mu vzhled starobylé sochy. Tento odkaz na pojem klasického dědictví je umocněn monumentálním efektem vyzdvižení díla na podstavec, který je sám pokrytý plátky stříbra. Čisté a dekonstruované architektonické tvary, věrné autorovu stylu, které byly použity na tomto podstavci, vyjadřují ultramoderní vizi Nové DS 3.

 

Pohlcující poslechová místnost a její sedadla jako sochy

V prvním patře paláce nás Mathias Kiss nechává zažít atmosféru Nové DS 3, v níž se člověk cítí jako v bavlnce, a přirovnává jeho interiér k interiéru obývacího pokoje s neuchopitelným stylem mezi klasickým dědictvím a vizí budoucnosti. Přední sedadla Nové DS 3 si zachovávají svou funkci, ale jejich skulpturální tvar a kvalita zpracování (motiv hodinkového pásku Bracelet, perleťové prošití) podněcují představivost. Sedadla, vymodelovaná ze sádry a celá pokrytá mramorovým vzorem, který nakreslil sám autor, se symbolicky proměňují v mramorové sochy.

Ambicí této instalace je také ponořit nás do obklopující akustické atmosféry Nové DS 3. Dvanáct reproduktorů hi-fi systému vozu je rozmístěno po celém prostoru a zasazeno do okrasných skříněk, které zdobí stěny jako obrazy. Pro větší odizolování od vnějšího hluku jsou stěny pokryty zvukotěsnou pěnou, jejíž potah z 3D polygonů decentně vzdává hold gilošovanému vzoru „Clous de Paris“, který se v kabině nového DS 3 vrátil v moderním pojetí. Tyto novodobé basreliéfní fresky jsou na podstavci a podlaze doplněny měkkým kobercem v červeném odstínu Diva Red Nové DS 3. Tohoto přetvoření na špičkovou „poslechovou místnost“ by nebylo možné dosáhnout bez spolupráce s významnou osobností experimentální hudební scény. Skladatel Jonathan Fitoussi byl vyzván, aby vytvořil zvukovou kreaci inspirovanou touto automobilovou atmosférou. „Emocionální symfonie“, kterou k nám tento vizuální a zvukový maelström vysílá, je umocněna i efektem zdvojení prostoru pomocí zrcadlového stropu.

 

Svítidlo jako socha

Na hlavním schodišti Hôtel de Coulanges se Mathias Kiss nechal inspirovat elektrickou silou motoru a zároveň přebral světelný podpis Nové DS 3 E-TENSE. Umělec využívá zejména principu vláken umístěných pod světlomety vozu. Ty se symbolicky promítají do ultraminimalistické světelné LED plastiky, jejíž grafický hranatý tvar připomíná podpis Nové DS 3.

 

DS AUTOMOBILES

Značka DS, která vznikla v roce 2014, se opírá o výjimečný odkaz vozu DS z roku 1955. Jejím základním rysem je avantgardní duch a ambicí přiblížit zákazníkovi umění cestování ve francouzském duchu. Díky výjimečným produktům, využití know-how v oblasti francouzského luxusu a také programu služeb na míru DS Automobiles tak zákazníkům nabízí soubor jedinečných služeb před, během i po každé cestě.

Vozy DS jsou určeny pro zákazníky, kteří usilují o osobní vyjádření, rádi cestují a chtějí si užít každý moment. Snoubí se v nich elegance a špičkové technologie. Celosvětovou modelovou řadu značky DS tvoří modely nová DS 3, DS 4, nová DS 7 a DS 9.

DS Automobiles získala od svého zapojení do Formule E v roce 2015 řadu rekordů včetně dvou dvojitých titulů v Poháru týmů a Poháru jezdců a stojí na špici elektrifikace, neboť nabízí všechny své modely v elektrifikované verzi. Pod označením E-TENSE nabízí jak 100% elektrické vozy, tak plug-in hybridy s výkonem až 360 koní a pohonem všech kol. Od roku 2024 budou všechny nové modely, které DS Automobiles uvede na trh, výhradně 100% elektrické.

Pro náročné zákazníky vytvořila společnost DS Automobiles program exkluzivních prémiových služeb „ONLY YOU, luxus pozornosti“.

Značka DS, která je přítomna ve 41 zemích, vytvořila a vyvinula exkluzivní prodejní síť, kterou tvoří po celém světě více než 400 showroomů DS STORE.

MATHIAS KISS

Mathias Kiss svými avantgardními díly na pomezí malířství, sochařství a architektury otřásá principy klasického uměleckého dědictví. Jeho práce stírá bariéry mezi uměním a řemeslem, v souladu s uměleckými směry, jako je hnutí Arts & Crafts a škola Bauhaus. Akademickou techniku si osvojil v umělecké řemeslné škole a hnutí Compagnons du Devoir, kde se seznámil s know-how v oblasti dekorativní malby používané při restaurování historických památek (techniky plátkového zlata, iluzivní malba trompe l’oeil na bázi zrcadel, falešných mramorů nebo stropní malby…).

Po absolvování se autor osvobozuje od dogmat diktovaných jeho učiteli a čerpá ze zcela kontrastních odkazů: od brutalismu přes land art k minimalismu, ale také z popkultury a digitální kultury (Nebe v pixelech). Prvky dekoru se odchylují od svého určení nebo funkce a stávají se sochami (Zmačkané zrcadlo), plátny (Nebe), ale především instalacemi in-situ, odhalujícími ducha míst, která obývají (Pokoj polibků, Zlatý had atd.).

Tyto instalace, které navazují na jeho praxi dekoratéra a interiérového designéra, mají silný inscenační náboj blízký „totálnímu umění“ a pravidelně vyvolávají silnou odezvu. Mathias Kiss žije v Paříži ve svém domě, který je hybridním místem mezi ateliérem a domem. Vystavoval v Palais de Tokyo, v Musée des Arts Décoratifs, v muzeu MUDAC v Lausanne. Získal rovněž volnou ruku pro instalace v Mobilier National a v Palais des Beaux-Arts v Lille.

SE ZVLÁŠTNÍM PŘÍSPĚVKEM SKLADATELE JONATHANA FITOUSSIHO

Jonathan Fitoussi (1978) je francouzský skladatel žijící v Paříži. Svými cyklickými, repetitivními melodiemi a dlouhými tóny velkou měrou zapadá do bohatého pole americké minimalistické repetitivní hudby nebo mezi průkopníky berlínské syntetické hudby a dalších elektroakustických dobrodruhů. Všechny jeho emocionálně silné skladby se vyznačují elegantní kombinací elektronických a akustických zvuků. Jeho hudba nesoucí se ve velmi filmovém duchu se vyznačuje použitím nezvyklých nástrojů (Cristal Baschet, syntetizátor Buchla modular, celesta, ondioline atd.). Je autorem mnoha rozhlasových a televizních znělek. Je uměleckým ředitelem francouzské nahrávací společnosti Transversales Disques.

Zdroj: DS Automobiles