Globální etapa je připravena na 9. sezonu a počátek éry Gen3 ABB FIA Formule E Mistrovství světa

Předběžný kalendář 9. sezóny, který oznámila Formule E a FIA, zahrnuje 18 závodů ve 13 ikonických světových metropolích.

Předběžný kalendář FIA Formule E Mistrovství světa 2023

Více závodů ve více světových metropolí než v kterékoli předchozí sezóně bude znamenat začátek éry Gen3 v mistrovství světa ABB FIA Formule E

Nejrychlejší, nejlehčí, nejvýkonnější a nejefektivnější elektrický závodní vůz, jaký byl kdy vyroben, Gen3 bude mít premiéru před fanoušky Formule E v Mexico City.

Hyderabad a São Paulo se chystají poprvé hostit závody Formule E, s dvojitým závodem v Jakartě

Mistrovství světa ABB FIA Formule E se v sezóně 9 a debutu závodního vozu Gen3 rozšíří tak, aby zahrnovalo více závodů E-Prix ve více světových městech s větším počtem závodních týmů na startovním roštu Formule E než kdykoli předtím.

Předběžný kalendář 9. sezóny dnes zveřejnila Formule E a Mezinárodní automobilová federace (FIA) po ratifikaci Světovou radou motoristického sportu FIA as podporou místních ASN (Národní automobilové kluby) pro každé město.

Plánovaný harmonogram pro příští sezónu v současné době zahrnuje 18 závodů mezi lednem a červencem 2023 na městských okruzích ve 13 světových městech, čímž překonal dosavadní rekord 16 závodů v 10 různých městech v této sezóně.

Ohlušující jásot z tribuny Foro Sol přivítá nový závodní vůz Gen3, nejrychlejší, nejlehčí, nejvýkonnější a nejúčinnější elektrický závodní vůz, jaký byl kdy vyroben, když se 14. ledna představí na okruhu Autódromo Hermanos Rodriguez v Mexico City v 1. kole závodu. Mistrovství světa ABB FIA Formule E 2022/23.

Předběžný kalendář závodů sezony 9
pořadí závod místo datum 
1 1 Mexico, Mexico City 14 . ledna 2023
2 2 & 3 Saudi Arabia, Diriyah 27 & 28 ledna 2023
3 4 India, Hyderabad 11 února 2023
4 5 TBD 25 února 2023
5 6 TBD 11. března 2023
6 7 Brazil, São Paulo 25. března 2023
7 8 Germany, Berlin 22. dubna 2023
8 9 Monaco, Monaco 6 května 2023
9 10 & 11 South Korea, Seoul 20 & 21 května 2023
10 12 & 13 Indonesia, Jakarta 3 & 4 června 2023
11 14 TBD 24 června 2023
12 15 & 16 Italy, Rome 15 & 16 července 2023
13 17 & 18 United Kingdom, London 29 & 30 července 2023

TBD označuje, že přípravy na pořádání závodu ve městě jsou v pokročilé fázi, ale místo konání nebylo formálně navrženo FIA ke schválení.

Předběžný kalendář bude aktualizován a doplněn FIA na podzim.

Dvě velké základny motoristických fanoušků přivítají E-Prix poprvé.

Čtvrtý závod šampionátu se bude konat v Hajdarábádu v Indii 11. února, zatímco fanoušci v Brazílii uvidí 25. března E-Prix São Paula v 7. kole.

Berlín zůstává jediným městem, které hostí E-Prix ve všech devíti sezónách šampionátu, zatímco v Soulu a Jakartě se Formule E vrátí po úvodních závodech této sezóny. Rekordní televizní sledovanost a vyprodané tribuny v Jakartě znamenají, že město nyní bude v příští sezóně hostit rozšířené dvojzávody.

Diriyah v Saúdské Arábii bude 27. a 28. ledna hostit populární noční dvojzávod. Monako, Řím a Londýn doplňují rozpis jmenovaných závodů.

Alberto Longo, spoluzakladatel a hlavní ředitel šampionátu, Formule E, řekl:

„Kalendář sezóny 9  ABB FIA Formule E mistrovství světa  je naším dosud nejrozsáhlejším a nejdynamičtějším závodním programem a nemohu se dočkat, až jej zahájíme. Budeme pokračovat v posouvání mezinárodních hranic čistě elektrických městských závodů s E-Prix v Hajdarábádu a São Paulu a zároveň zachováme velmi populární závody v Diriyah, Mexico City, Berlíně, Monaku, Římě a Londýně, ke kterým nově přibyly v kalendáři  Jakarta a Soul. Usilovně pracujeme také na tom, abychom zahrnuli Kapské Město a závod v USA, až bude provizorní kalendář aktualizován v průběhu letošního roku.

Kromě příchodu očekávaného závodního vozu Gen3 – prvního závodního vozu s čistým nulovým obsahem uhlíku na světě  – bude startovní rošt Formule E tvořen 12 týmy a 24 piloty.

Od příští sezóny je jediným místem, kde se mohou nově příchozí McLaren Racing, Maserati a ABT střetnout s historickými jmény z motorsportu, jako jsou Porsche, Jaguar a Nissan, na roštu mistrovství světa ABB FIA Formule E World Championship.

Jamie Reigle, generální ředitel Formule E, řekl:

„Od prvního závodu v Mexico City až po vyvrcholení 9. sezóny v Londýně je připravena scéna pro dosud nejúspěšnější sezónu Formule E. Inženýři a odborníci na udržitelnost z FIA a Formule E spolupracovali na konstrukci Gen3, závodního vozu, který dokazuje, jak vysoký výkon a udržitelnost mohou účinně koexistovat bez kompromisů. Vítáme Maserati zpět do motoristického sportu poprvé po desetiletích vedle McLaren Racing a neuvěřitelného seznamu týmů a výrobců, díky kterému je Formule E jedinečná. Očekáváme, že 9. sezóna bude pokračovat v růstu celosvětové fanouškovské základny tohoto sportu.“

Zdroj: FIA Formula E