FORMULA E je hnacím motorem evoluce v živém vysílání hlavních sportovních událostí

Formule E je průkopníkem nového závodu na produkci vysílání v Londýně, který poskytuje nejmodernější pokrytí svých živých motoristických závodů z celého světa a zároveň snižuje dopad na životní prostředí typický pro velké živé mezinárodní sportovní události v televizi.

Závod ABB FIA Mistrovství světa Formule E v Hajdarabádu

Nyní ve své deváté sezóně bude závod ABB FIA Mistrovství světa Formule E tuto sobotu závodit v Hajdarábádu, což je poprvé, co série zavítá do Indie. Závod bude vysílán živě ve Spojeném království na Channel 4 a Eurosportu od 9:00 GMT.

Počínaje letošní sezónou bude živé vysílání mezinárodních závodů distribuované více než 40 vysílateli a vysílané ve více než 150 zemích produkováno vzdáleně z The Production Center v Londýně, nového nejmodernějšího produkčního zařízení vyvinutého společností Gravity Media a umístěného na stejné adrese jako bývalé televizní centrum BBC ve White City.

Inovativní produkční nastavení umožňuje bezproblémovou vzdálenou integraci přehrávání, zvuku a grafiky do živého výstupu programu, stejně jako systém obnovy v případě poruchy, který zajistí, že přenos vysílání zůstane nepřerušený v případě technických potíží.

 

Víceleté partnerství s Gravity Media

Nové víceleté partnerství s Gravity Media, přední mediální a vysílací společností, spolu se stávajícím redakčním partnerem Formule E, Aurora Media Worldwide, znamená, že živé přenosy mezinárodních závodů Formule E budou vznikat v produkčním centru Gravity Media v Londýně místo dočasných vysílacích zařízení instalovaných na každém místě závodu.

Formule E je jedinečná ve světovém motorsportu pro závodění na městských okruzích vytvořených na veřejných komunikacích v srdci světových měst s cílem podpořit přijetí vozidel EV. Hajdarábád bude 27. světovým městem, které bude hostit závod Formule E, 104. v historii série.

Letos se bude mistrovství světa ABB FIA Formule E závodit v 11 světových městech, což je více než v kterékoli jiné sezóně. Kapské Město, São Paulo, Berlín, Monako, Jakarta, Portland, Řím a Londýn budou následovat Hyderabad, zatímco Mexico City a Diriyah v Saúdské Arábii hostily úvodní závody sezóny minulý měsíc.

Živé přenosy mezinárodních sportovních událostí jsou obvykle procesem náročným na životní prostředí a personál a vybavení se dopravuje letecky. Centralizace většiny živých střihů a produkce do zařízení o rozloze 50 000 čtverečních stop v Londýně výrazně snižuje dopad cestování zaměstnanců a přepravy těžkého výrobního zařízení.

Formule E vyvinula palubní kamerový systém nainstalovaný na každém závodním voze s živým vysíláním týmového rádia, který je považován za nejlepší ve své třídě v odvětví motorsportu. Více než 200 kamer pokrývá každý závod ze všech úhlů a dává divákům , informativní a akční zážitek.

Aarti Dabas, hlavní mediální ředitel, Formule E:

„Ve Formuli E, jako prvním sportu na světě s čistým nulovým obsahem uhlíku od počátku, se neustále snažíme ukázat, jak může poskytování špičkové sportovní zábavy a udržování špičkových udržitelných postupů koexistovat bez kompromisů. Naše technologické a vysílací týmy úzce spolupracovaly s Gravity Media a Aurora Media Worldwide, aby nám toho pomohly dosáhnout. Zařízení se sídlem v Londýně a nový přístup k prezentaci zpravodajství o Formuli E nám pomáhají zůstat věrní naší vizi urychlení lidského pokroku a povzbuzení přijetí elektromobilů a zároveň pobavit miliony diváků po celém světě.

Ed Tischler, výkonný ředitel Gravity Media pro region EMEA:

„Velmi nás těší, že můžeme spolupracovat s Formulí E jako prvním partnerem, který využívá naše zcela nové centrum Gravity Media Production Center nové generace ve White City. Odvážným a inovativním krokem přemístění televizní produkce z dočasného zařízení v odlehlém světovém městě do Londýna měníme způsob, jakým jsou hlavní světové sportovní události přenášeny v televizi. V našem novém produkčním centru umístěném v centru White City v budově The Westworks bude umístěn rostoucí tým kreativních a inovativních mediálních specialistů a doufáme, že podpoříme další významné sporty, aby přijaly podobný přístup k televiznímu zpravodajství o svých živých akcích.“

Jedenáct týmů a 22 jezdců soutěží v mistrovství světa ABB FIA Formule E. Dvě ikonická jména světového motorsportu – McLaren a Maserati – se poprvé v této sezóně postaví na startovní rošt Formule E.

Kromě inovativního přístupu k produkci televizního vysílání pro televizní diváky po celém světě představily v letošní sezóně Formule E a FIA také nejrychlejší, nejlehčí, nejvýkonnější a nejefektivnější elektrický závodní vůz, jaký byl kdy vyroben – GEN3.

GEN3 je schopen dosahovat maximální rychlosti 200 mph (322 km/h) a je o 53 kg lehčí než předchozí model Gen2 s menším podvozkem optimalizovaným pro městské závody. Přídavná přední hnací jednotka přidává 250 kW k 350 kW vzadu, více než zdvojnásobuje regenerační kapacitu předchozího vozu na 600 kW, přičemž více než 40 % energie spotřebované v závodě se rekuperuje z brzdění.

Uhlíková stopa GEN3

Uhlíková stopa GEN3 byla měřena ve fázi designu informuje o všech redukčních opatřeních přijatých za účelem snížení dopadu na životní prostředí, přičemž všechny nevyhnutelné emise jsou kompenzovány v rámci závazku Formule E s nulovými emisemi uhlíku. Mistrovství světa ABB FIA Formule E je prvním a jediným sportem na světě, který od svého založení získal certifikaci čistě nulové uhlíkové stopy.

Len a recyklovaná uhlíková vlákna jsou poprvé použita při konstrukci karoserie GEN3 u formulového vozu, přičemž obsahují recyklovaná uhlíková vlákna z vysloužilých vozů Gen2 a snižují celkové množství použitého primárního uhlíkového vlákna. To snižuje uhlíkovou stopu výroby karoserie GEN3 o více než 10 %. Všechna odpadní uhlíková vlákna budou znovu použita pro nové aplikace díky přijetí inovativního procesu z leteckého průmyslu.

 

Zdroj a foto : FIA Formula E

 

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023