DS Performance vstupuje do nové sezony Formule E

  • DS Performance, závodní divize společnosti DS Automobiles, začíná osmou sezónu v mistrovství světa ABB FIA Formula E.
  • Divize, která byla založena za účelem vstupu značky do 2. sezóny 100% elektrického seriálu, se věnuje vývoji hnacího ústrojí pro monoposty DS E-TENSE FE.
  • V letech 2019 a 2020 vybojovala divize DS Performance titul pro jezdce i týmy a v 9. sezóně bude chtít získat své trofeje zpět.

Divize DS Performance

Divize DS Performance, která se šampionátu účastní od jeho otevření pro konstruktéry (2. sezóna), vstupuje do své osmé sezóny seriálu 100% elektrických vozů. Jedná se o dlouhodobý závazek, který odráží touhu rozvíjet přenos technologií a připravovat se na mobilitu zítřka. Závodní divize francouzské značky, která vznikla současně se samotnou společností DS Automobiles (2014) v rámci strategie elektrifikace, má na svém kontě působivou bilanci pódiových umístění a vítězství v mistrovství světa ABB FIA Formula E – dva dvojnásobné tituly, 15 vítězství, 44 pódiových umístění a 21 pole position.

Při svém založení v roce 2014 byla divize DS Performance organizována jako start-up, což lze chápat jako synonymum pro mrštnost, díky níž dokázala v rekordním čase vyrobit své první pohonné ústrojí a již při své premiéře ve Formuli E (2015 /2016) získala 4 pole position a 4 pódiová umístění.

Po velmi slibném začátku v šampionátu se závodní divize DS postupně strukturovala a posilovala. Sezonu po sezoně vyvíjely technické týmy stále spolehlivější a výkonnější vozy. A hned první monopost 2. generace se zapsal do historie DS Performance a Formule E prvním dvojitým titulem (Pohár týmů a Pohár jezdců), který získal Jean-Eric Vergne v 5. sezóně (2018/2019). Tento úspěch zopakoval v následující sezóně, kdy s Antoniem Felixem Da Costou získal druhý dvojitý titul (týmy a jezdci).

V 7. a 8. sezóně se stáj DS Performance žádného titulu nedočkala, ale tým si udržel místo mezi předními jezdci šampionátu a v letech 2021 a 2022 skončil třetí v pořadí týmů. Díky těmto konzistentním  výsledkům završil tým éru Gen2 s rekordním počtem bodů a pódiových umístění.

V současné době, po dvou letech tvrdé práce, se týmy DS Performance připravovaly na závodní trať v Mexico City s vozem DS E-TENSE FE23. Jedná se o monopost třetí generace, který je špičkou v oblasti elektrických technologií a v němž se představí úřadující mistr světa Stoffel Vandoorne a Jean-Eric Vergne, jediný dvojnásobný mistr světa ve Formuli E.

Závodní divize společnosti DS Automobiles

Závodní divize společnosti DS Automobiles se z organizace v režimu start-upu proměnila ve skutečné „komando“, které se plně věnuje programu FE a je schopno dostat DS na vrchol a porazit nejprestižnější výrobce na světě. Je to tým mužů a žen zapálených pro motoristický sport ve službách společnosti DS Automobiles, jehož hlavním zájmem je přenos technologií.

V tomto duchu přenosu technologií ze závodní dráhy na silnici je prototyp DS E-TENSE PERFORMANCE vyvinutý společností DS Performance mimořádně účinným článkem v procesu výzkumu a vývoje. Je vybaven dvěma motory Formule E a představuje velmi výkonnou laboratoř, která umožňuje testování a zkoušení mnoha komponent, které by měly být využity v budoucí sériové výrobě. Testování za plných provozních podmínek umožňuje společnosti DS nalézat řešení, díky nimž budou díly spolehlivější a náklady na jejich výrobu budou nižší.

Díky nashromážděným zkušenostem divize DS Performance stojí společnost DS Automobiles v čele elektrifikace a každý z jejích modelů (Nová DS 3, DS 4, Nová DS 7 a DS 9) je nabízen v elektrifikované verzi. Pod označením E-TENSE nabízí společnost DS Automobiles jak 100% elektrické motory, tak plug-in hybridy s výkonem až 360 koní a pohonem všech kol.

Nejvýkonnější vozy DS Automobiles „Performance“, jako je DS 9 E-TENSE 4×4 360 a Nová DS 7 E-TENSE 4×4 360, využívají koncepce a architektury pohonných jednotek přímo odvozených z Formule E. Tyto „sporťáky“, navržené v rámci specifické divize Stellantis Motorsport a v přímém propojení s inženýry DS Performance, přenášejí zážitek z jízdy ve Formuli E.  Tato synergie přináší zákazníkům společnosti DS Automobiles zcela konkrétní prospěch.

Od roku 2024 budou všechny nové modely DS 100% elektrické. Zapojení značky do Formule E je proto zásadnější než kdykoli předtím. V letošní 9. sezóně je cíl DS Performance jasný: získat s novým partnerem PENSKE AUTOSPORT zpět své tituly.

Eugenio Franzetti, ředitel DS Performance:

„Divize DS Performance je opravdová success story. Francouzská prémiová značka skupiny Stellantis se díky kvalitě, nasazení a talentu svých mechaniků, inženýrů a jezdců zapsala do historie Formule E rekordním počtem vítězství a pódiových umístění. Společnost DS Automobiles vytvořila svou závodní divizi DS Performance s jasnou ambicí získat potřebné zkušenosti, aby urychlila svou strategii elektrifikace a zvýšila své renomé. Tato strategie přinesla okamžité výsledky díky vysoce výkonným plug-in hybridním a 100% elektrickým motorům. V souladu s tímto přístupem umožní náš zcela nový monopost DS E-TENSE FE23 divize DS Performance přenést zkušenosti z okruhů do nejnovější generace elektromobilů. Od roku 2024 budou všechny nové modely značky 100% elektrické.“

Jean-Philippe Delaire, šéf projektu DS9 E-TENSE 4×4 360 a DS7 E-TENSE 4×4 360:

„Při vývoji vozů DS9 E-TENSE 4×4 360 a DS7 E-TENSE 4×4 360 byly zúročeny veškeré zkušenosti divize DS Performance ze závodních okruhů. Díky tomu byly vyvinuty inovativní strategie hospodaření s energií, zejména z hlediska rekuperace. Přísné požadavky závodů se denně uplatňují také při výrobě vozu DS9 E-TENSE 4×4 360 ve specializovaných dílnách v Poissy. Každý vůz prochází specifickým nastavením specializovaných týmů, stejně jako naše závodní vozy, aby bylo dosaženo optimálního výkonu na silnici.“

 

Klíčové údaje od zapojení společnosti DS Automobiles do Formule E:

  • 89 závodů
  • 4 vítězné tituly
  • 15 vítězství
  • 44 pódiových umístění
  • 22 pole position

DS AUTOMOBILES

Značka DS, která vznikla v roce 2014, se opírá o výjimečný odkaz vozu DS z roku 1955. Jejím základním rysem je avantgardní duch a ambicí přiblížit zákazníkovi umění cestování ve francouzském duchu. Díky výjimečným produktům, využití know-how v oblasti francouzského luxusu a také programu služeb na míru DS Automobiles tak zákazníkům nabízí soubor jedinečných služeb před, během i po každé cestě.

Vozy DS jsou určeny pro zákazníky, kteří usilují o osobní vyjádření, rádi cestují a chtějí si užít každý moment. Snoubí se v nich elegance a špičkové technologie. Celosvětovou modelovou řadu značky DS tvoří modely nová DS 3, DS 4, nová DS 7 a DS 9.

DS Automobiles získala od svého zapojení do Formule E v roce 2015 řadu rekordů včetně dvou dvojitých titulů v Poháru týmů a Poháru jezdců a stojí na špici elektrifikace, neboť nabízí všechny své modely v elektrifikované verzi. Pod označením E-TENSE nabízí jak 100% elektrické vozy, tak plug-in hybridy s výkonem až 360 koní a pohonem všech kol. Od roku 2024 budou všechny nové modely, které DS Automobiles uvede na trh, výhradně 100% elektrické.

Pro náročné zákazníky vytvořila společnost DS Automobiles program exkluzivních prémiových služeb „ONLY YOU, luxus pozornosti“.

Značka DS, která je přítomna ve 41 zemích, vytvořila a vyvinula exkluzivní prodejní síť, kterou tvoří po celém světě více než 400 showroomů DS STORE.

 

PENSKE AUTOSPORT

PENSKE AUTOSPORT je americká závodní stáj, kterou v roce 2007 založil Jay Penske. Tým sídlí v Los Angeles v Kalifornii, která je největším trhem s elektromobily na světě.

Po mnoha úspěšných letech závodění v IndyCar (2007–2014) se tým s nadšením pustil do přechodu na elektromobilitu a stal se jedním ze zakládajících týmů mistrovství světa ABB FIA Formule E.

Mottem týmu je latinská věta „E Pluribus Unum“, tedy „V jednotě je síla“.

 

Zdroj: DS Automobiles

 

DS AUTOMOBILES se chystá dobýt nové tituly v 9. sezoně Formule E