Připravte se na Akce revizor a pohlídejte si je dopředu

Praha 7. listopadu 2017 – Revizoři, kam se podíváte. Na to se můžou několikrát měsíčně „těšit“ černí pasažéři v pražské MHD. Nechceme číhat na cestující takzvaně za bukem, naopak jim dopředu přiznáme, že se budou konat manévry revizorů za podpory policie. V tyto dny tak opravdu nebude rozumné pokoušet štěstěnu a jet načerno.

Kampaň Nejedeš načerno? startuje další opatření. V srpnu Praha společně s dopravním podnikem
a organizací ROPID spustila kampaň, která se začíná systematicky věnovat problematice cestujících, kteří za svezení hromadnou dopravou neplatí, přestože normální je za tuto službu zaplatit.

„Inspirovali jsme se policejními akcemi Kryštof. Na webu Nejedesnacerno.cz vždy upozorníme dopředu na některé větší akce, kdy bude v terénu výrazně víc revizorů s policisty než obvykle,“ říká náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek. „Cílem města není schovávat se za sloupem a číhat, jestli někde černého pasažéra chytneme. Chceme dlouhodobě snížit počet černých pasažérů a ukázat jim, že cestovat v pohodě s ročním kuponem, který stojí jen 3650 korun, je mnohem lepší. Vybrané větší akce oznámíme dopředu na internetu, v tyto dny je opravdu hloupost jezdit bez jízdenky. Že to budou dny, kdy bude v terénu opravdu hodně lidí s odznakem přepravní kontroly, mohu garantovat.“

První větší Akce revizor se uskuteční letos v listopadu. Bude jich vždy několik za měsíc a revizoři dopravního podniku na nich budou pravidelně spolupracovat také s policisty. Některé budou dopředu ohlašovány na webových stránkách www.nejedesnacerno.cz.

Jedná se ale jen o jedno z opatření kampaně, která je naplánována na rok a půl.




Pokuta za půlku

Od 23. října mohou mít černí pasažéři v Praze pokutu za 400 korun, ale musí se polepšit. Pokuta za jízdu načerno je v systému Pražské integrované dopravy 1500 Kč, při zaplacení revizorovi na místě nebo do 15 dnů v doplatkové pokladně se snižuje na 800 korun. Pokud se černý pasažér rozhodne polepšit a stát se poctivým platícím cestujícím, může si pokutu snížit až na 400 Kč. Podmínkou je, že si koupí roční kupon za 3650 korun a spolu s ním a se Zápisem o provedené přepravní kontrole od revizora přijde do pěti pracovních dnů na doplatkovou pokladnu dopravního podniku. Zatím toto opatření platí od 23. října 2017 do konce března 2018.

Dětské jízdenky

Revizoři mají nově speciální jízdenky pro děti. Pokud kontrolují rodiče, se kterými zastaví i malého cestujícího, mají pro něj připraven speciální dětský lístek. Ten si pak může v tramvaji, autobuse nebo v metru také štípnout. Normální je za MHD zaplatit. Slušní lidé to respektují a cílem kampaně je, aby to začali vnímat také ti nejmenší, kteří jednou za jízdu veřejnou dopravou budou také platit.

Dětský lístek
Dětský lístek

 

Samolepky Nejedeš načerno?

Postupně se začínají na pražských autobusech objevovat samolepky, které cestujícím připomínají, že by neměli jezdit načerno. Objeví se také na tramvajích a v metru. Zapomenout může občas každý, proto samolepka cestujícím jízdenku připomene. Pak už nebudou platit výmluvy, že někdo zapomněl.

Kampaň Nejedeš načerno?

Kampaň Nejedeš načerno? připravil magistrát společně s Dopravním podnikem hl. m. Prahy
a organizací ROPID, aby systematicky řešila situaci s lidmi, kteří jezdí načerno. Normální je zaplatit, proto poctivé cestující město odmění (revizoři mají pro některé poctivé cestující připraveny například speciální reflexní placky za odměnu). Těm, kdo se chtějí polepšit, dá město šanci (například v rámci