Zámek Sychrov se stane dějištěm 21. ročníku Skotských her

Již po jednadvacáté 21. srpna 2021 ovládnou Skoti státní zámek Sychrov. Program her nabídne hudební skupiny hrající tzv. keltskou hudbu a taneční soubory s ukázkou tradičních skotských tanců. Součástí Skotských her Sychrov bude také 11. ročník whisky slavností, na nichž se návštěvníci s tímto nápojem blíže seznámí. Zpestřením letošního ročníku bude pokus o zápis do české knihy rekordů. Organizátorem akce je Václav Rout, přední český whisky odborník, skotský dudák a majitel legendárního whisky klubu Whisky&Kilt.

Skotské hry na Sychrově

Skotské hry stejně jako např. tartan, kilt, skotské dudy a whisky patří ke kulturnímu dědictví Skotska. Skotské hry Sychrov se navíc řadí mezi jedny z největších skotských her v Evropě za účasti šesti až sedmi tisíc návštěvníků. „Návštěvníci se mohou těšit na domácí i zahraniční kapely hrající keltskou hudbu, ukázky tradičních tanců a oblíbené těžkoatletické soutěže. Stejně jako dudy patří ke Skotsku i whisky, a proto budou i letos součástí programu velice oblíbené whisky slavnosti,“ uvedl organizátor akce Václav Rout.

Sobotní program, který startuje v 9.00 hodin, slibuje návštěvníkům i účastníkům pestrý program plný keltské hudby, skotských tanců, historických ukázek (keltská vesnička a skotský tábor s ukázkami denního života a řemesel, včetně tábora jednotek RAF s historickým letounem Spitfire), tradičních těžkoatletických sportovních aktivit jako je hod kládou či skotským kladivem do dálky či  vrh kamenem (kvalifikace soutěží se může každý návštěvník i zúčastnit a poměřit tak síly se závodníky jak z České republiky, tak i zahraničí). Zpestřením sobotního programu bude pokus o zápis do knihy rekordů za nejvíce mužů v kiltu či kostkované suknici v jeden okamžik na jednom místě. Po loňském velkém úspěchu se i letos součástí her stane ukázka tradičního skotského sportu – golfu, která bude rozšířena o páteční golfový turnaj na překrásném golfovém hřišti Golf klubu Liberec v Machníně. Zajímavostí je, že hráči mužského pohlaví musí celý turnaj odehrát v tradičním skotském kiltu. Celou sobotu si pak budou návštěvníci moci pod vedením profesionálního trénéra vyzkoušet odpal, nechat se zasvětit do pravidel této hry, případně si zasoutěžit o ceny za nejpřesnější odpal na 50 metrů. Součástí ukázky golfu bude též exhibice, v níž si zasoutěží golfista s lukostřelcem – kdo přesněji trefí cíl na zemi ve vzdálenosti 100 metrů. Nenechte si ujít tuto zcela unikátní ukázku.

Ochutnávky whisky

Samozřejmou součástí her jsou též whisky slavnosti doplněné řízenými ochutnávkami whisky. Letošní jedenáctý ročník nabídne nejen základní řady jednotlivých distributorů, ale i whisky ze zrušených palíren či whisky starších ročníků. A jelikož skotské hry svým 21. ročníkem slaví již 20 let od založení, je pro návštěvníky připravena limitovaná edice whisky, k jejímuž křtu na letošních Skotských hrách Sychrov dojde. Jedná se o limitovanou edici whisky v sudové síle 57,4 % alkoholu v počtu pouhých 389 lahví, která nejprve zrála v sudu po víně kagor, aby poté byla uložena na posledních 12 měsíců do sudu o velikosti 200 litrů po americkém bourbonu Maker’s Mark.  A jellikož Skotské hry Sychrov jsou českou akcí, i vybraná whisky je česká. Jedná se o produkci dnes již velmi žádané palírny Old Well u Českého Krumlova . Cena pro návštěvníky festivalu Skotské hry Sychrov je 1.500 Kč/lahev (pouze do vyprodání zásob). V limitovaném počtu bude samozřejmě na akci i k ochutnání (a ke koupi) ve stánku virtuálního whisky klubu – Whisky&You. A ještě jedna poznámka k whisky – u příležitosti 20. výročí skotských her jsme se rozhodli připravit pro návštěvníky festivalu malé překvapení – ve spolupráci se společností WIlliam Grant &Sons jsme se rozhodli nabídnout ke každé vstupence na letošní hry poukaz na ochutnávku whisky Glenfiddich 12 let ZDARMA (pouze pro ty, jejichž věk je samozřejmě vyšší  jak 18 let!).

Výuka skotských tanců

Na taneční scéně se budou moci po celý den zájemci zapojit do výuky skotských tanců pod vedením zkušených tanečníků ze skupin Caledonian Club, Nessie a Jizerský bodlák.

Setkání majitelů britských autoveteránů

V areálu zámecké zahrady také proběhne již 15. tradiční setkání majitelů britských autoveteránů, kteří v minulých letech přijeli ukázat takové lahůdky, jako jsou autoveteráni značek Rolls-Royce, Jaguar, Lagonda apod.

I přes nepříznivou situaci s pandemií Covid-19 čeká během celého dne návštěvníky vystoupení umělců, kteří hrají tradiční skotskou a irskou hudbu, z České republiky i zahraničí na centrálním pódiu před hlavní zámeckou budovou.

Vstupenky

Vzhledem k přetrvávající pandemické situaci lze vstupenky na hry v ceně 750 Kč (děti do 15 let a ZTP mají vstup zdarma) zakoupit pouze v předprodeji (viz stránky her). Na místě bude ke koupi pouze omezené množství vstupenek v ceně 950,- Kč.

Více informací naleznete naleznete ZDE