Zahradníkům trojské botanické zahrady se povedl evropský unikát Semínka vzácné masožravé rostliny vyklíčila

Vloni v květnu si v zázemí Botanické zahrady hl. m. Prahy daly rande samčí i samičí rostlina vzácné masožravé láčkovky uťaté (Nepenthes truncata). Láčkovky jsou neobvyklé právě dvoudomostí, kdy je k jejich rozmnožení zapotřebí mít zároveň kvetoucí samčí i samičí rostlinu. Pomocí ručního opylování se tak právě v trojské botanické zahradě jako první v Evropě podařilo vypěstovat semena tohoto v přírodě ohroženého druhu. O devět měsíců později se už zahrada může pochlubit četným potomstvem, které se má k světu. Soubor masožravých rostlin patří k významným sbírkám Botanické zahrady hl. m. Prahy. Nápadné druhy láčkovek zaujmou nejen svými pastmi, ale i tím, že tvoří samčí a samičí jedince. Zahrada má ve sbírce sestavené páry u 6 druhů láčkovek.

„Jsme v Evropě pravděpodobně zcela první botanickou zahradou, které se podařilo láčkovku uťatou generativně rozmnožit. Což je jak pro naše zahradníky, tak i pro kurátory velký úspěch, na který jsme opravdu hrdí. O to víc, že se jedná o tak atraktivní druh, jakým tato obří láčkovka bezesporu je,“  uvedl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 Láčkovka uťatá

Láčkovka uťatá se ve volné přírodě vyskytuje již vzácně, je proto chráněná mezinárodní úmluvou CITES. V přirozeném prostředí roste na filipínském ostrově Mindanao. Jelikož se jedná o rostliny v dospělosti poměrně vzrůstné, objevuje se v kultuře spíše ojediněle. „Tento druh je velmi nápadný. Má totiž jedny z největších pastí mezi masožravými rostlinami, mohou být i více než 40 centimetrů dlouhé. Snadno se od jiných druhů rozpozná podle svých rozšířených řapíků, které vypadají jako uťaté. Právě díky nim dostala své vědecké a české jméno,“ říká Vlastik Rybka, náměstek pro  odbornou činnost Botanické zahrady hl. m. Prahy.

láčkovka uťatá

Kolekce nížinných láčkovek

Kolekce nížinných láčkovek v trojské botanické zahradě je i ve světovém měřítku opravdu jedinečná. Dvě rostliny druhu láčkovka uťatá do ní přibyly už v roce 2003. Od té doby sice opakovaně kvetly, ale až vloni se povedlo, aby obě pohlaví vytvořila květenství současně, a bylo tedy možné provést přenos pylu ze samčí na samičí rostlinu. Po odkvětu v semenících uzrálo mnoho desítek lehkých vřetenovitých semen a ty zahradníci vyseli. Díky jejich péči semínka vyklíčila a povedlo se tak rozšířit pěstovanou skupinu tohoto vzácného druhu o nové exempláře. Přebytky bude v budoucnu možné poskytnout dalším botanickým zahradám.

Akce Botanické zahrady hl. m. Prahy plánované v roce 2021

 Online cyklus odborných přednášek s botanickou tematikou

Celý rok 2021 nese motto Jedovaté rostliny. Témata přednášek jsou tedy zaměřená na botaniku, jedovatost, fytotoxikologii, vlivy jedů na člověka, travičství. Přednášet budou odborníci nejen z trojské botanické zahrady, ale i z dalších organizací.

  • Přednášky se vysílají přes platformu Teams. Pokud to situace dovolí, bude možnost přijít na přednášku i do zahrady.
  • Vstupenky si lze zakoupit nejpozději v den konání přednášky do 12 hodin na www.botanicka.cz.
  • Přednášky samotné probíhají vždy ve čtvrtek od 17.30 a trvají hodinu až hodinu a půl. Na závěr je možné přednášejícímu položit otázky.

Zakoupením vstupenky na přednášku za 100 Kč podpoříte trojskou botanickou zahradu v této nelehké době, získáte možnost připojit se na vybranou akci a jednorázový vstup do venkovních expozic

11. 2. 2021

Fytodermatitidy aneb rostlinné dráždění

PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D.

Rostliny vnímáme všemi smysly. Někdy ale i tak, jak nechceme. Jaký vliv mají některé látky rostlin na naši pokožku? Co způsobuje alergie a zvláštní reakce? Zkrátka jak se rostliny brání vnějším útokům člověka? Mechanické či chemické podráždění, kontaktní či fototoxické dermatitidy nám představí Jana Karlíčková z katedry farmaceutické botaniky Farmaceutické fakulty Karlovy univerzity.

18. 2. 2021

Historie a fantazie travičství

PharmDr. Dagmar Jankovská, Ph.D.

Jedovaté rostliny jsou nedílnou součástí přírody, obklopují člověka od nepaměti. Nejdříve se je naučil poznávat, později i využívat pro své potřeby. Jedovaté látky si rostliny zřejmě vytvářejí proto, aby se dokázaly přizpůsobit ne vždy příznivým životním podmínkám nebo aby se ubránily před predátory. Časem se prokázalo, že tyto speciální látky mohou ve správné dávce i léčit. Některé z nich našly uplatnění v medicíně, jiné se staly předlohou pro vývoj účinných látek k léčbě řady onemocnění. V této přednášce se budeme věnovat těm jedovatým rostlinám, se kterými se můžete potkat od jara do podzimu při toulkách lesem, na loukách, nebo je dokonce pěstujete ve své zahrádce a jejich obsahové látky nebo látky od nich odvozené se používají v léčbě mnoha nemocí. Dozvíte se, k čemu potřebovala Kleopatra rulík zlomocný i čím se léčí „nemoc králů“, a jiné zajímavosti.

25. 2. 2021

Rostliny v bitevní vřavě – šípové jedy a jiné

PharmDr. Jan Martin, Ph.D.

Zákeřné jedovaté šipky vystřelené neznámo odkud nebo dýky s ostřím potřeným látkou způsobující okamžitou smrt stály v minulosti u důležitých milníků naší společnosti. Jaké rostliny se používaly v boji proti nepříteli? A jakými se naopak léčila válečná zranění? O tom všem nám poví Jan Martin z České fototerapeutické akademie.

4. 3. 2021

Jak orchideje lákají opylovače

RNDr. Jan Ponert

Orchideje jsou počtem druhů největší čeledí rostlin, která roste na všech kontinentech kromě Antarktidy. Známé jsou především díky jedinečné stavbě svých květů. Květy jsou u drtivé většiny orchidejí určeny k tomu, aby přilákaly určité opylovače a přiměly je k přenesení pylu na jinou rostlinu. Některé druhy za to dávají opylovačům odměnu, například nektar. Mnohé druhy ale žádnou odměnu nemají a opylovače podvádějí. V přednášce si nejprve vysvětlíme, proč orchideje na rozdíl od jiných rostlin vytvářejí své komplikované květy. Poté si na příkladech různých druhů z celého světa ukážeme některé způsoby, jak mohou rostliny opylovače přilákat a přimět k tomu, co potřebují.

11. 3. 2021

Vybrané druhy dřevin Appalačského pohoří

Tomáš Vencálek

V říjnu roku 2019 uspořádala Botanická zahrada Praha expedici do východní části Spojených států amerických, do Appalačského pohoří. Během úžasné cesty od jihu až po nejsevernější část v Marylandu procestovali naši botanici tyto hory křížem krážem od nejnižších poloh až po vrcholky. Během přednášky vám kurátor dřevin mírného pásma Tomáš Vencálek představí stromy, které možná znáte i z českých parků. V Appalačském pohoří je najdeme v jejich původním prostředí plané a v kultivarech, které určitě nezmáme. Nechte se překvapit.

18. 3. 2021

Jedovaté rostliny ve sbírkách trojské botanické zahrady

Klára Lorencová, Jarmila Skružná

Všichni známe příběhy otrávených šipek, odvarů z bolehlavu či durmanu nebo pokrmů ze špatně připravených fazolí. Možná máte na zahradě nebo v bytě jednu jedovatou rostlinu vedle druhé a ani o tom nevíte. Naše přednáška uvádí celoroční téma jedovatých rostlin v naší přírodě i zahradě. Pojďte s námi prozkoumat tajemství nebezpečných rostlin.

 

Podrobnosti k akcím a zakoupení vstupenky:

https://www.botanicka.cz/clanky/akce/cyklus-prednasek

Pokud to situace dovolí a botanická zahrada bude opět otevřena, budou se přednášky konat i naživo v bistru Botanická na talíři.

Další plánované akce v roce 2021

  • Motýli: 30. 4. – 13. 6. 2021
  • Výstava sukulentů: 11. 6. – 11. 7. 2021
  • Výstava orchidejí: 16. 9. – 3. 10. 2021 Pozor, nový termín!

Změna programu vyhrazena