Vídeňské fiakry jako pojízdná divadla

Tradiční vídeňské fiakry našly nové využití. Do září nabízí různé tematické jízdy, které cestující diváky přenesou do vídeňské kriminální či literární minulosti. V plánu jsou i jízdy věnované Ludwigu van Beethovenovi.

Život kulturním fiakrům vdechly divadelnice Susita Fink a drožkářka Martina Michelfeit-Stockinger, které sdílí společnou vášeň pro koně, divadlo i Vídeň. V době, kdy se koňské povozy potýkají s menším zájmem turistů, se po rozvážení jídla jedná o další zajímavou iniciativu vídeňských drožkařů. Tematické projížďky cílí hlavně na místní obyvatele, kterým chtějí přiblížit město, jeho pověsti i skutečnou minulost.

Loutky i kriminální historky

Průvodci na prvním z fiakrů jsou místní loutkoherečka Michaela Aigner a její loutky. S diváky objíždí významná vídeňská místa spojená s městskými pověstmi. Druhým průvodcem je komisař Seisser v podání vídeňského herce Waltera Kukly, který se specializuje na místa kriminálních činů a seznamuje cestující s temnější minulostí dunajské metropole.

Tematické fiakry vyjíždí do ulic v pátky až do září a jízdy trvají 30 až 50 minut. Smíšené skupiny nejsou povoleny, rezervovat lze jen celý vůz, a zájemci si musí připravit 120 až 180 eur za celý fiakr.

Na srpen organizátoři chystají i jízdy věnované Ludwigu van Beethovenovi. Skladatel žil ve Vídni 35 let a letos uplynulo 250 let od jeho narození. Beethovena přiblíží řada anekdot a během dvouhodinové jízdy diváci navštíví mnoho z více než 20 budov, kde hudební mistr ve Vídni bydlel.