Vídeňské divadlo získalo ocenění České televize

Televizní záznam z představení opery Sergeje Prokofjeva Ohnivý anděl v podání Divadla na Vídeňce získal cenu Český křišťál na festivalu Zlatá Praha. Ocenění v rámci 58. ročníku festivalu hudebních, divadelních a tanečních pořadů vyhlásila Česká televize v sobotu 25. září 2021.

Představení Ohnivého anděla

Snímek představení Ohnivého anděla v inscenaci německé divadelní a operní režisérky Andrey Breth pro Divadlo na Vídeňce byl oceněn v kategorii Český křišťál – Záznamy inscenačního umění. Záznam vznikl během koronavirového lockdownu v březnu 2021 v kooperaci s vídeňskými městskými divadly. Producenti se zároveň mohou těšit z nominace na Venice TV Awards 2021 v kategorii Performing Arts.

Ve zdůvodnění pro udělení ceny ocenila mezinárodní porota pražského festivalu sílu zážitku. „Prokofjevova hudba je mistrovským dílem a toto její zpracování vyvolávalo strach a zároveň dojímalo svou hudební a dramatickou intenzitou. Příběh je srozumitelný a přirozeně plyne, celá inscenace je pojata moderně a je strhující. Představení bylo úchvatné, nezapomenutelné a byl to silný zážitek,“ uvedla na svém webu Česká televize.

Pro zástupce Spojených scén vídeňských (Vereinigte Bühnen Wien), které jako organizace města Vídně zaštiťují chod divadel, mezi něž spadá i oceněné Divadlo na Vídeňce (Theater an der Wien), se udělení ceny rovná potvrzení vysoké kvality vídeňské produkce a postupné digitalizace. „Ocenění potvrzuje strategii Spojených scén Vídeňských k zasažení větších cílových skupin prostřednictvím médií,“ uvedl vedoucí městského holdingu Wien Holding Kurt Gollowitzer.

Vítěz letošního festivalu Zlatá Praha

Hlavním vítězem letošního festivalu Zlatá Praha se stal britský snímek Romeo a Julie v režii Simona Godwina. Mezi další oceněné patřily záznamy a snímky z dalších evropských zemí, ale i domáci produkce. Více informací k festivalu naleznete ZDE 

 

Foto: Auditorium Theater an der Wien © Peter M. Mayr