Turistický vlak Ledový expres z Košic až k Dobšinské ledové jeskyni


Jediný přímý spoj z metropole východu až k Dobšinské ledové jeskyni zřídila na začátku letních prázdnin organizace Košice Region Turismus ve spolupráci se Železniční společností Slovensko (ZSSK)

Ledový expres

V poslední prázdninovou sobotu (1.9.2018) se na trať z Košic až k Dobšinské ledové jeskyni vydal poslední z devíti turistických vlaků s názvem Ledový expres. Závěrečná jízda mimořádného železničního spojení byla vyprodána už několik týdnů předem, což dokonale vystihuje úspěch cestovatelského produktu.

Dohromady využilo tento způsob dopravy jedním nebo druhým směrem až 2.600 cestujících. Podle výkonné ředitelky Košice Region Turismus Lenky Vargová Jurková měl Ledový expres usnadnit dostupnost jižní části Národního parku Slovenský ráj a to se podařilo: „Údaje z lokality jihu  slovenského ráje, kterými jsme disponovaly, nám jednoznačně indikovaly, že poptávka po takovém spojení je a je velký. Navíc na této trase neexistoval přímý spoj. Proto jsme ho, ve spolupráci se ZSSK vytvořili a nastavili tak, aby byl pro cestující dopravní alternativou číslo jedna. Podařilo se to i díky managementu ZSSK, který byl ochoten naší požadavku na spuštění Ledového expresu nejen vyhovět, ale na realizaci i úzce kooperovat. „

Ledový Expres

Obrovská poptávka ze strany cestujících si prakticky po první zrealizované jízdě ze 7. července 2018 vyžádala zdvojnásobení přepravní kapacity. Od začátku až do konce jezdil Ledový expres zaplněný do posledního místa. Kromě 2.000 prodaných jízdenek, které byly k dispozici v předprodeji a vztahovaly se na místa k sezení, se prodalo dalších 600 lístků na stání přímo ve vlaku. „Pokud dnes mluvíme o Ledovém expresu jako o úspěchu, neznamená to nic jiného, než to, že už zítra potřebujeme pracovat na příštím modelu fungování. Budu ráda, pokud ze vzájemné spolupráce s národním dopravcem znovu vznikne úspěšný produkt, který zlepší dostupnost turisticky přitažlivých míst, „dodala L. Vargová Jurková.

Podle ní chtějí pro příští léto jednat o zhuštění spoje tak, aby jezdil nejen v sobotu, ale i neděli. V úvahu přicházejí i podobná turistická spojení do dalších lokalit.

 

Mimořádný turistický vlak Ledový expres vyrážel z košické železniční stanice každou prázdninovou  sobotu v ranních hodinách. Cestující mohli přistupovat v Kysak a Margecany a na výstup si mohli zvolit zastávky Mlynky, Dedinky, Ztracená a Dobšinská ledová jeskyně. Pokud se cestující chtěli vracet do Košic stejným spojem, na turistiku měli v cílovém místě k dispozici více než šest a půl hodiny.