Přadleny na Kačině otevřou novou expozici O lnu, vlně a konopí

Na přelomu července a srpna proběhne v areálu Kačina již druhé setkání přadlen ze všech koutů naší republiky. Jejich vášní se stalo zpracování ovčí vlny. Tímto zajímavým a netradičním způsobem našim návštěvníkům připomeneme, jak úžasný je vlna materiál a jak velký má potenciál, jen se na to trochu zapomíná. Stejně tak návštěvníkům přiblížíme řemesla s vlnou spojená, jako jsou barvířství, předení nebo tkaní. Tohle všechno spojuje lidi, kteří našli ve vlně svoji vášeň – jako pomyslná, tak i ta skutečná nitka, která vzniká, když roztočí své kolovrátky.

Letošní akce bude zajímavá rovněž tím, že bude zpřístupněna nová expozice O lnu, vlně, konopí,…, která představí návštěvníkům přírodní materiály používané při výrobě oděvů a obuvi. Ukáže jak tradiční domácí a řemeslnou výrobu, tak i výrobu průmyslovou.

Prezentace expozice je zaměřena na přírodní materiály od celých rostlin až po látky, na nástroje a jednoduché stroje používané při jejím zpracování. Expozice se zabývá nejenom lnářstvím, jak to bývá v muzeích zvykem, ale i výrobou sukna. K vidění je zde i model sloupové valchy v měřítku 1:2. Stranou pozornosti nezůstalo ani koželužství a kožešnictví. K prohlédnutí je také zařízení na výrobu modrotisku včetně řady historických modrotiskových raznic. Unikátní je rovněž kopie kolovratu na výrobu hedvábné příze.

 

Výroba tiffany vitráží

Během víkendové akce si mohou návštěvníci vyzkoušet výrobu tiffany vitráží v rámci workshopu s neziskovou organizací BONA o.p.s. Každý takto vyrobený produkt je skutečně jedinečný, protože v sobě obsahuje i příběh zaměstnanců a klientů – lidí se zkušeností s duševním onemocněním. Díky výrobkům pod značkou JEDNA BEDNA může být náš svět zaručeně barevnější.

Dobovou atmosféru přiblíží „mistr s klikou“. Návštěvníkům areálu bude hrát v sobotu na svůj staročeský flašinet. V neděli si budou moci naši návštěvníci prohlédnout zámeckou oranžerii za doprovodu pana zahradníka.

K expozici je připraven výukový program pro školní skupiny. Zájemci z řad návštěvníků zase budou moci poznávat jednotlivé druhy látek a kožešin. Pro děti je zde připravena liščí nora, která připomíná, že liška patří k nejrozšířenějším kožešinovým zvířatům.

Tkaní látek bude předváděno na historickém tkalcovském stavu. Přijďte poznat kouzlo starého řemesla.

 

Zdroj: Národní zemědělské muzeum

 

Víkend otevřených zahrad na zámku Kačina