POZOR STAVENIŠTĚ: Stavba a bydlení ve středověku

Jak se ve středověku budovaly jednoduché stavby nebo velké hrady? K jakému účelu stavby sloužily a jakou funkci plnily? A jaké se tehdy používaly nástroje?

Přeshraniční výstava “ACHTUNG BAUSTELLE: Bauen und Wohnen im Mittelalter / POZOR STAVENIŠTĚ: Stavba a bydlení ve středověku” nahlíží pod ruce středověkým architektům a představuje život ve vesnicích, městech, hradech a klášterech příhraniční oblasti Dolního Rakouska a České republiky. Výstava se také zaměřuje na středověké zemědělství, obživu, život, domácnost a obchod.

Pět sálů přibližuje následující témata:

  1. Bydlení, vývoj domů a sídlišť, zařízení obydlí
  2. Vládnout & chránit: hrady v průběhu času, jejich funkce, hmotná kultura elity
  3. Jídlo & práce: obživa, zemědělství, řemeslo, výroba
  4. Město: zakládání měst, každodenní život, šperky a peněžnictví
  5. Klášter: vývoj klášterů, jejich funkce a architektura

1.6. – 22. 11. 2020 | MAMUZ Zámek Asparn/Zaya

Jednotlivé oddíly jsou uspořádány chronologicky, aby bylo možné sledovat jejich historický vývoj. Výstava obzvlášť vyzdvihuje typické dobové aspekty a rysy společné pro obě země.

Výstava je realizována v rámci projektu ATCZ59 Mezinárodní kulturní platforma I-CULT, který je financován z programu přeshraniční spolupráce INTERREG Rakousko – Česká republika. Společnou výzvou projektu je zvýšení zájmu o kulturní dědictví prezentované v příhraničních regionech Dolního Rakouska a České republiky prostřednictvím společných výstavních projektů a edukačních programů. Součástí výstavy jsou exponáty z institucí obou zemí.

Paralelně k výstavě bude v roce 2020 jako hlavní výstavní objekt v areálu zámku MAMUZ v Asparn/Zaya vybudována rekonstrukce slovanského kostela z období raného středověku, která je založena na archeologických výzkumech prováděných na jihomoravském nalezišti Pohansko.

Zároveň s touto stavbou bude v roce 2020 a letech následujících vybudován v jižních Čechách v Areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova nový Archeoskanzen Trocnov prezentující život v období vrcholného středověku, stavby a stavební postupy této doby. Výstavba bude probíhat formou experimentu osvědčující metody a proces stavby ve středověku. Výstavba Archeoskanzenu Trocnov rovněž doprovází výstavní projekt prezentovaný v zámku MAMUZ Asparn/Zaya.

Prostřednictvím rekonstrukcí středověkých staveb, jako je rotunda v Asparn/Zaya či Archeoskanzen Trocnov, bude moci návštěvník zažít na vlastní kůži, jak se žilo ve středověku a jak vypadaly stavby té doby. Vybudované partnerství mezi archeoparky Asparn/Zaya a Trocnov vytváří ucelenou nabídku kulturně-historického zprostředkování.

Další informace na webových stránkách MAMUZ!  

MAMUZ Zámek Asparn/Zaya
Schlossgasse 1, 2151 Asparn/Zaya
www.mamuz.at

 

Otevírací doba

Úterý – Neděle 10:00 – 17:00. Pondělky zavřeno kromě svátků.