Advent ve středních Čechách

Středočeská kulturní zařízení se dál snaží zprostředkovávat sváteční náladu a připravují si pro vás výstavy a akce s vánoční tématikou. Středočeská centrála cestovního ruchu vám představuje další možnosti, jak si zpestřit a zpříjemnit adventní období, které každý z nás v této nelehké době uvítá.

 Co se děje v GASKu

Povznášející dávku umění jste mohli v době uzavření nasát alespoň prostřednictvím online výstupů na webových stránkách a sociálních sítích instituce. Jednou z jejích aktivit byly například streamované přenosy jako ten z 3. 12., což byl komponovaný program nazvaný Tvář baroka. Další se uskutečnil 8. 12. a byl jím křest knihy Jana Kubíčka Kresby a koláže. Novinkou galerie je výstava Dagmar Šubrtové Stella Maris. Pokud vám umění také tolik chybí a rádi byste o svátcích proložili sledování pohádek jinou aktivitou, zhlédněte virtuální prohlídku stálé expozice galerie, kterou najdete zde, popřípadě se pokochejte videy z výstav.

Pokud vám stále ještě chybí dárky a zároveň byste rádi podpořili úžasnou středočeskou uměleckou instituci, kupte voucher do kutnohorské galerie GASK. Vstupenka bude platit tři roky od vystavení pro celý objekt jezuitské koleje včetně vizuálních heren. Přečtěte si o této možnosti více zde. Nebo byste rádi podpořili české designéry? Pak vše, co potřebujete vědět, najdete zde!

 

Prosinec v Muzeu Mladoboleslavska

Nádvoří mladoboleslavského hradu, jenž spadá pod Muzeum Mladoboleslavska, je vánočně vyzdobené a dýchá sváteční atmosférou. Spatříte tu betlém a strom přání, na který můžete sami zavěsit lístek se svým vlastním přáním. Další vzácností je Ježíškova schránka, rovněž umístěná na hradním náměstí.

 

Také muzeum v Mladé Boleslavi se svými fanoušky komunikuje prostřednictvím sociálních sítí, na nichž pravidelně zveřejňuje příspěvky, které alespoň zčásti nahradí návštěvy výstavních sálů. Jenou z online aktivit muzea je prosincová Vánoční výzva, prostřednictvím které se nejen obeznámíte s tradičními českými adventními zvyky, ale také získáte možnost zapojit se do soutěže a vyhrát zajímavé ceny. Na facebookovém profilu muzea jsou pravidelně uveřejňovány příspěvky a jejich součástí je vždy úkol, jehož splněním se do zmíněné soutěže zapojíte. Více se dozvíte zde.

 

Adevnt v Regionálním muzeu v Kolíně

Jako každoročně se v době adventu a vánočních svátků můžete v Muzeu lidových staveb v Kouřimi přenést do dob dávno minulých a seznámit se s tím, jaké obyčeje se na českém venkově udržovaly od začátku prosince do svátku Tří králů. Instalace v chalupě z Budče přibližuje atmosféru přástek s tradičním pohoštěním. Adventní čas připomínají také různé způsoby věštění a tajemné obchůzky maškar – Barborek, Ambrože a Lucek. Ve světnici domku z Krchleb se seznámíte s tradicí mikulášské nadílky. V rychtě z Bradlecké Lhoty se přenesete do doby vlastních vánočních svátků. Prohlédnete si svátečně vyzdobenou světnici s prostřeným štědrovečerním stolem, stromkem, betlémem a svatoštěpánskou výslužkou pro služebnou čeleď. Ve světnici statku z Týřovic si připomenete tradici vánočního koledování, zejména obchůzek sv. Tří králů. Instalace v domě z Jílového – Kamenné vás seznámí s dnes téměř zapomenutými adventními a vánočními obyčeji původního německého obyvatelstva v Podkrušnohoří.