Pět století na zubra neplatí

S tužkou a papírem si Pernštejny užijem. S tímto motem vydala nyní Východočeská galerie v Pardubicích sešit, který hravou formou přibližuje dětem život pánů z Pernštejna na pardubickém panství. Po putovní výstavě Východočeského muzea a Univerzity Pardubice Pernštejnské ženy a Evropa je to už druhý počin v rámci programu 500 let renesance ve východních Čechách.  Ten vyvrcholí příští rok, kdy si připomeneme 500 let od úmrtí nejvýznamnějšího vizionáře tohoto rodu – Viléma z Pernštejna.

„Rozhodli jsme se sešit věnovat letos všem prvňáčkům a jejich rodičům v rámci balíčků Pardubického kraje na začátku školního roku,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který pernštejnské akce koordinuje. „Je to prima rodinná zábava pro domácí čtení a malování, ale také pro návštěvu Pardubic a jejich historického jádra spolu s krásným renesančním zámkem. Grafik a ilustrátor Petr Korunka Pernštejny velmi vtipně namaloval podle libreta Pavlíny Špačkové a Veronika Cíhové a pod odborným dozorem pernštejnologa Petra Vorla. Východočeská galerie bude sešit od podzimu využívat i při programech pro školní skupiny,“ dodal Línek.

V úvodím komiksu se malí čtenáři mohou těšit na kratičký příběh vyprávějící o tom, jak Vilém z Pernštejna získal hrad Kunětická hora, Pardubice a jich široké okolí. Dále se seznámí s pověstí, která objasní, proč mají Pernštejnové ve svém erbu zubří hlavu. Dozví se, jak takový erb vypadá, z jakých se skládá částí a kde se s ním mohou setkat. V kapitolách věnovaných Pardubicím pak zjistí, jak Pernštejnové změnili podobu malého poddanského města na významné rezidenční sídlo. Při procházkách městem se pak děti s rodiči mohou podívat, jaké renesanční prvky naleznou na Pardubickém zámku a v jeho okolí, nebo jak se v dobách pánů z Pernštejna živili malíři.

Zdroj: pardubickykraj.cz