Oslavy světového dne tučňáků v Zoo Praha

Seznamte se blíže se skupinou tučňáků Humboldtových v Zoo Praha a zavítejte již tuto sobotu 19. září na oslavy jejich světového dne. Na návštěvníky čeká bohatý program, který přiblíží život tučňáků z celého světa, děti se mohou těšit na spoustu her o tematické odměny i speciální 3D omalovánky. Zájemci si stále mohou vyzvednout pas a samolepku pro celoroční soutěž Dny zvířat. Obdivovatelé těchto nelétavých ptáků „ve fraku“ mohou navštívit i přednášku vrchního chovatele tučňáků a speciální komentované krmení.

Světový den tučňáků oficiálně připadá na 25. dubna, kdy byla Zoo Praha uzavřena kvůli pandemii covid-19. Aby návštěvníci o oslavu nepřišli, uskuteční se v náhradním termínu a po stopách tučňáků v pražské zoo se tak zájemci budou moci vydat již tuto sobotu. Kromě řady zajímavých informací o ohrožení a ochraně tučňáků je připraven celodenní program spojený s představením skupiny tučňáků Humboldtových včetně letošních mláďat.

 

Od 10. do 16. hodiny mají návštěvníci možnost zúčastnit se zábavně-edukačního programu. Ten je na několika stanovištích hravou formou seznámí s příčinami ohrožení tučňáků ve volné přírodě, jako jsou například znečištění či konfrontace s invazivními druhy. Ve Vzdělávacím centru v areálu zoologické zahrady bude od 10 do 16.30 připraven kreativní workshop, kde si bude možné složit a vybarvit 3D omalovánku tučňáka z komponentů získaných v rámci her a soutěží. V 11 a 15 hodin se uskuteční komentované krmení tučňáků Humboldtových v jejich pavilonu v dolní části areálu. Sobotní program vyvrcholí přednáškou vrchního chovatele tučňáků Jakuba Mezeie, která se uskuteční od 17. hodiny ve Vzdělávacím centru a přiblíží chov tučňáků Humboldtových v Zoo Praha.

 

Celá oslava se koná v rámci celoroční kampaně Dny zvířat v Zoo Praha, na niž je navázaná stejnojmenná soutěž (zoopraha.cz/soutez).

 

V 11 hodin mohou návštěvníci vidět skupinu tučňáků Humboldtových při komentovaném krmení v jejich pavilonu v dolní části Zoo Praha. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

 

Program oslav Světového dne tučňáků v Zoo Praha (19. září 2020):

 

10.00–16.00 „Po stopách tučňáků“: Série zábavně-edukačních stanovišť v okolí pavilonu tučňáků se soutěžními aktivitami zaměřenými na tučňáky z celého světa. Na jednotlivých stanovištích se návštěvníci seznámí s různými druhy tučňáků, jejich biologií, etologií a zejména s příčinami jejich ohrožení.

 

10.00–16.30 Kreativní workshop: Ve Vzdělávacím centru bude připravena výtvarná dílna, kde si návštěvníci, kteří získali v rámci soutěží veškeré komponenty, mohou složit a vybarvit 3D omalovánku tučňáka.

 

11.00 Komentované krmení tučňáků Humboldtových, které se koná v jejich pavilonu.

 

15.00 Setkání u tučňáků Humboldtových s odborným komentářem jejich chovatele, opět v Pavilonu tučňáků.

 

17.00 Přednáška vrchního chovatele tučňáků Jakuba Mezeie na téma chov tučňáků Humboldtových v Zoo Praha, která se uskuteční ve Vzdělávacím centru, naproti restauraci Oceán