Studenti 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy zahájí zimní semestr v nově zrekonstruovaných posluchárnách

 Posluchárny slouží zejména pro výuku studentů 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, která sídlí v areálu FN Motol, v jejíž dětské i dospělé části probíhá většina klinické výuky. Spojení s jednou z největších a nejmodernějších nemocnic v Evropě umožňuje fakultě nabízet komplexní vzdělání ve všech oborech medicíny, obohacené o znalosti ve specializovaných oborech dětského lékařství. Fakulta vychovává lékaře, fyzioterapeuty a sestry v oborech Všeobecné lékařství, Fyzioterapie (v bakalářském i magisterském stupni studia) a Všeobecná sestra (bakalářský studijní program).

Samotná rekonstrukce a modernizace objektu trvala 16 měsíců. Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly 140 milionů korun, 100 milionů korun bylo poskytnuto ze státního rozpočtu, 40 milionů korun z vlastních zdrojů FN Motol.

Jaké učebny a posluchárny v objektu jsou

Dispoziční řešení se oproti původnímu nezměnilo, podstatnou částí objektu jsou nadále posluchárny určené především pro výuku. Posluchárny jsou řešeny klasickým způsobem, tj. příkrým výškovým uspořádáním míst k sezení. Součástí celého bloku jsou i odpočinková respiria ve vstupních vestibulech, technické zázemí, menší učebny nebo sklady. Velká posluchárna má kapacitu 285 míst, dvě menší posluchárny – malá pravá a malá levá – každá 100 míst. Dvě malé učebny ve sníženém přízemí mají kapacitu 36 míst, dvě malé učebny ve 2. suterénu každá 22 míst a jedna učebna ve 2. suterénu 50 míst.

Objekt je vybaven nejmodernější audiovizuální technikou

Velká posluchárna s promítacím plátnem umožňuje např. zobrazit dva nezávislé obrazy současně. Přednášející může zasahovat do obrazu interaktivně. Technika umožňuje videokonferenci v rámci FN Motol i do veřejné sítě. Pro tento účel jsou zde dvě kamery. Řečnický pult je vybaven záznamovou kamerou pro archivaci přednášek, dotykovým displejem pro ovládání AV techniky a jedním pevnými i jedním přenosným mikrofonem a náhledovým displejem. Systém umožňuje přímý přenos operací ze sálů FN Motol nebo z jiných nemocnic přes webové rozhraní.

V přední části sálu je indukční smyčka pro nedoslýchavé. V zadní části sálu je režijní kabina a dvě tlumočnické kabiny s propojením k řečnickému pultu pomocí IR zářičů.

Celý audiosystém je ovládaný pomocí PC z kabiny režie a přes dotykový panel i od řečnického pultu. Umožňuje nastavit předvolené scény (např. prezentace, konference, promítání) pomocí stmívání a vypínání osvětlení, ovládání zatemnění atd., případně nastavit scénu podle individuálního požadavku přednášejícího.

Malé posluchárny jsou vybaveny AV technikou v menším rozsahu s ovládáním od řečnického stanoviště. Všechny základní funkce jsou stejné jako u velké posluchárny, tj. nastavení scény, možnost přímého přenosu operací ze sálů. Je zde také popisovací tabule. Promítání je možné z projektoru na katedře. Instalována je záznamová a náhledová kamera a záložní IP kamera pro celkové snímání prostoru. Videokonference se v těchto prostorech nepředpokládá, i když je technicky možná.

Učebny jsou vybaveny centrálním stropním projektorem, ozvučením a popisovací tabulí. Ovládání audiotechniky je ze stanoviště vyučujícího.

Posluchárny jsou dále vybaveny systémem vnějšího zastínění a centrální vzduchotechnikou, která přispěje k dosažení komfortního prostředí pro posluchače a přednášející v průběhu celého roku. V posluchárnách a přilehlých prostorech je navrženo nové interiérové vybavení, díky kterému dojde ke zkvalitnění zázemí pro výuku.

 



Booking.com

 

Příklad výuky studentů 2. lékařské fakulty v jednom týdnu zimního semestru 2017/2018

Velká posluchárna

Všeobecné lékařství: 1. r. – 180 studentů – přednášky: Histologie, Humanitní základy lékařství, Biofyzika, Ošetřovatelství, První pomoc; 2. r. – 180 studentů – přednášky: Histologie a embryologie, Biochemie, Fyziologie, Lékařská biologie; 3. r. – 180 studentů – přednášky: Patologie, Imunologie, Klinická propedeutika.

Malá pravá posluchárna

Všeobecné lékařství: 3. r. – přednáška Patologická fyziologie, Lékařská mikrobiologie; 4. r. – přednáška Farmakologie pro 150 studentů; Bc. Všeobecná sestra: 1. až 3. r. – 80 studentů celkem každý týden (čtvrtek a pátek); Všeobecné lékařství, zahraniční studenti: 1. r. – 90 studentů – přednášky: Histologie, Ošetřovatelství, První pomoc; 3. r. – 80 studentů – přednášky:  Klinická propedeutika; výuka jazyků po 20 studentech;

Malá levá posluchárna

  1. r. – 80 studentů – přednášky: Imunologie, Patologie, Klinická propedeutika; výuka jazyků po 20 studentech 4x v týdnu; Univerzita 3. věku: přednášky pro 90 posluchačů (úterý, středa)

SP1 a SP2: Všeobecná sestra a Všeobecné lékařství: různá bloková výuka – 40 studentů

S2: 50 studentů každý den (bloková výuka)

 

Fakultní nemocnice Motol – webové stránky

 

FN Motol má nové Ortodontické centrum