Bardejovské Kúpele – oáza pro zdraví i odpočinek

Bardejovské Kúpele jsou vzdáleny jen 6 km od východoslovenského města Bardejov. Pohoří Spišská Magura chrání město před větry a povětrnostními změnami. S městem Bardejov je velmi dobré spojení autobusy MHD. První písemná zmíňka  pochází z roku 1247 kdy uherský král Belo IV. věnoval území dnešních lázní i s  prameny městu Bardejov. Pověst o minerálních vodách s léčivými účinky se rozšířila do světa. Lázně se postupně stávaly vyhledávaným místem pro léčbu, odpočinek i společenská setkání zejména bohatých a urozených obyvatel. V dobách největší slávy se  v lázních léčili tak významní hosté jako byla Marie Luisa, druhá manželska Napoleona I., ruský car Alexander I., či rakousko-uherská císařovna Alžběta zvaná Sissi. Návštěvnost lázní vzrostla po vybudování železniční trati do Bardejova.

Největším bohatstvím Bardejovských Kúpelí jsou přírodní  léčivé vody, které zde pramení jsou označované jako hydrouhličitanové, choridosodné, železnaté,  hypotonické se zvýšeným obsahem kyseliny borité. Všechny minerální vody můžete ochutnat v kryté vytápěné kolonádě. Hlavní pramen se využívá při léčbě onemocnění žaludku a dvanáctníku.



Booking.com


Lázně nejsou příliš rozsáhlé, nabízejí vycházky v parcích a promenádách. Dominantou dolní části parku pod kolonádou je kostel Povýšení sväteho križa. Ubytování poskytují hotely se slavnou historií jako je Astória nebo Alžběta. Modernější zařízení jako je Ozón a Alexander nabízejí také možnost využití wellness – bazénu, vířivek a sauny.

 

Naprosto unikátní je skanzen lidové architektury, který se nachází vedle vlastních lázní se dvěma vzácnými dřevěnými kostelíky.


 

Více informací naleznete na: Bardejovské lázně

Za možnost navštívit toto město děkujeme : České dráhy a www.slovakia.travel

 

Nejgotičtější slovenské město Bardejov zve k návštěvě také svým katem na náměstí