ZŘÍCENINA HRADU CSONKAVÁR A PIVNICA PETRA PERÉNYIHO ZVOU K VÝLETU DO KOŠICKÉHO KRAJE

ZŘÍCENINA HRADU CSONKAVÁR A PIVNICA PETRA PERÉNYIHO ZVOU K VÝLETU DO KOŠICKÉHO KRAJE

18. 11. 2015

 Při našem putování po Východním Slovensku , Košickém kraji  jsme navštívili i zříceninu hradu Csonkavár v městě Kraľovký Chlmec. Tato hradní zřícenina leží na vyvýšeném místě na okraji města a je tak dobrým místem na výhled do krajiny Zakarpatí a Zemplínské šířavy.



Historie hradu

Zřícenina hradu známého jako Csonkavár leží na vyvýšenině na okraji Královského Chlumci. Hrad vznikl někdy po roce 1526 přestavením starší zeměpanské tvrze. Za touto přestavbou stál Peter Perényi, pan Trebišovská hradu a vlastník rozsáhlých majetků na Zemplíně. Již v roce 1548, krátce po Perényiho smrti, byla na rozkaz krále Ferdinanda I. pevnost zbořena, zřejmě kvůli nepřátelství, které mezi oběma potentátů panovalo. Csonkavár tak lze považovat za nejkratší dobu fungující hrad v dějinách Slovenska, celého bývalého Uherska a možná i v mnohem širším měřítku. Je však třeba dodat, že podle některých teorií nešlo o skutečný opevněný hrad, ale jen o mohutnější zámeček.



Současnost hradu

Do dnešního dne se z Csonkaváru zachovalo jen několik zdí a část sklepních prostor. V takovém stavu je již celá staletí, o čem mluví nakonec i jeho název – maďarské Csonkavár lze totiž přeložit jako „Hrad trosek“, „Troskohrad“ či „Zřícený hrad“. O tom jsme se přesvědčili i my přímo na místě hradu.

Zbytky zdí a pár okýnek s výhledem do krajiny to zbylo z hradu. Ale důležité je místo kde se hrad nalézá a to nám poskytne úžasné a panoramatické pohledy na krajinu kde se střetávají hranice tří zemí – Slovensko , Maďarsko a Ukrajina. Vzdálenost je 17 kilometrů do Maďarska a 30 kilometrů na Ukrajinu. Pro českého návštěvníka je zajímavostí, že nedaleko leží Čierná nad Tisou, kde je velké překladiště z evropského rozchodu na široký železniční rozchod na území bývalého Sovětského svazu.

 



Pivnica Petra Perényiho

Přímo pod hradními zbytky se ve sklepeních s neorenesančním interiérem můžeme nechat hýčkat kvalitním vínem a výbornou kuchyní. Samotné názvy jídel  lákají k odhalení, co se pod nimi skrývá, tak například Žalúdočný otčenáš, Pokrm reholníkov , Hody krála Artuša nebo Medové dlane rytiera Vincenta. Jelikož se nalézáme v kraji Tokajského vína, můžeme ochutnat i pravé Tokajské víno a další druhy slovenských vín jako třeba vynikající Furmint.

V letních měsících je zde i zahrádka a terasa s nádherným výhledem .


 


 




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *