Ski areál Chotouň zahajuje sezonu 27.12.2017

Kousek od hlavního města se nalézá lyžařské středisko a to u města Jílové u Prahy. Pro nás zatím neznámé a neobjevené a tak jsme se tam vydali na turistický zimní výlet. Jelikož nelyžujeme, naplánovali jsme si turistickou trasu od vlakové stanice do města Jílové u Prahy a pak k areálu a zpět.

Doprava na místo je možná jak autobusem, tak vlakem S8 a to přímo z centra Prahy, konkrétně z Budějovické Metro C nebo z Hlavního nádraží. Pro vyznavače Posázavského Pacifiku doporučuji cestu vlakem a pak přestoupit na autobus do města. Ve všech spojích platí tarif PID.

 

 

Cesta do Chotouně

Vystupujeme tedy na Masarykově náměstí, prohlédneme si budovu radnice a od rozcestníku se vydáváme po modré značce směrem pod vrch Drnka s nadmořskou výškou 436 metrů, kde je další křižovatka turistických tras. Zasněžená krajina nás přivítala sněhovou přeháňkou a tak si užíváme pravé zimní atmosféry. Překračujeme Chotouňský potok a už se ocitáme na rozcestí Pod Drnkou a dále pokračujeme již po červené trase, z náměstí jsme ušli 1,5 kilometru. Podle mapy je zde kousek lesní pramen Drnka, jelikož je velká zima nejdeme k němu, ale pro léto doporučujeme najít a osvěžit se.

Rozcestí Pod Drnkou

 

Ski Areál Chotouň

Na tomto místě a cestou do Chotouně je pár domů a chat a široká cesta vhodná jak pro turistiku, tak pro cyklistiku. To také dokazuje i cyklorozcestník. A po necelém kilometru se ocitáme v obci a pohodlně dojdeme až k Ski Areálu Chotouň. V nadmořské výšce kolem čtyř set metrů je zde k dispozici tři vleky a to dva paralelní vleky typu „POMA“ s teleskopickými unášeči a malý dětský vlek (délka 120m) s nízkým vedením lana pro nejmenší lyžaře. Občerstvení a lyžařská školička. I když nelyžujeme, dýchá na nás z tohoto místa rodinná atmosféra s pohodou a klidem. Podle informací na místě se dovídáme, že se zde lyžuje i večer pod osvětlením a tak je možné přijet i odpoledne na krátké svezení se na lyžích. Mírné sjezdové tratě v areálu jsou vhodné hlavně pro začínající a středně pokročilé lyžaře. Je zde i lyžařská školička kde se začínající příznivci zimních sportů učí jak na lyže. A to podle našeho zjištění již od velice nízkého věku. 

Další informace naleznete na www.vlekychotoun.cz


Skiareál Chotouň from Jiří Cysař on Vimeo.

Cesta domů

Po občerstvení čajem a svařeným vínem ve stánku u vleků, kde si můžete dát také jídlo, se vydáváme na zpáteční cestu až k rozcestníku Pod Drnkou je stejná jako při příchodu. Odtud se vydáváme k vlakovému nádraží po červené značce směrem na Borek. Opět nádherné zimní prostředí se širokou cestou lemovanou vpravo chatovou osadou s údolím a vlevo svahem s mohutnými stromy kde místy vykukují skály. Nalézáme se v Přírodním parku Střed Čech, který byl vyhlášený 3. 10. 1990, jako oblast klidu Střed Čech. A od roku 1992 má oblast status Přírodního parku.


Skiareal Chotouň

Cesta do Borku


 

Míříme do obce Borek a Kabáty kde je jak vlakové nádraží města Jílové u Prahy, tak zastávka autobusu. Kromě klidu a přírodního parku je zde ještě zajímavostí trať Posázavského Pacifiku a pak rybník Hacák kolem, kterého jdeme do našeho cíle. Od rozcestí to máme slabého 2,5 kilometru. Pro turisty od jara do podzimu je zde ještě možnost navštívit Štolu Halíře, která je z obce Borek vzdálena cca jeden kilometr.

Samotný Chotouňský potok přitéká do Kábátů od severu a trať ho překračuje po dalším kamenném mostě . Potok vodou zásobuje rybník Hacák, pod nímž se před stavbou železnice nacházely dva mlýny a hospoda. Ta patřila ke zdejším oblíbeným místům. Mlýny i hospoda musely železnici ustoupit, přičemž rozvaliny mlýnů zakoupil J. Šindelář a na místě dlouho stavěl vilový dům. Dokončil ho, až když se stal jílovským starostou v roce 1919. Nyní je v tomto objektu ubytovna s názvem Hacák a i prodejna.

zdroj : www.pacifikem.cz