Safari Park Dvůr Králové – Překvapení pro gorilího samce Tadaa

Na začátku týdne se v Safari Parku Dvůr Králové pro gorilího samce Tedaa připravilo překvapení a v rámci Enrichmentu se mu do expozice nainstalovlo první z řady připravených hraček.

Byl jí míč s několika otvory schovanými v dřevěné kleci, který v sobě ukrýval gorilí speciality. Tadaovým úkolem bylo vylovit oříšky a granule z míče ven.

Samec se ale nenechal zaskočit a velmi rychle se k oblíbenému krmivu dostal.
Pro příště se mu proto ošetřovatelky rozhodly úkol ztížit a do děrovaného míče umístí jeblka okrájená na větší kousky.

Autorem Enrichmentových pomůcek je odborník na chov lidoopů v zoologických zahradách Marek Ždánský. Rozhodl se věnovat je dvorskému safari parku jako dar. On sám s v minulosti v pražské ZOO o Tada nějakou dobu staral.



Enrichment

Enrichment – způsob, jakým chovatelé a zoologové zpestřují a obohacují životní prostředí zvířatům chovaných v lidské péči, aby zvířata neupadla do stereotypního a apatického chování. Do enrichmentu se zahrnují jakékoli pomůcky a aktivity, které mají ve zvířatech vyvolat podnět k podobým reakcím, jako by žila v přírodě. Za tímto účelem se zvířatům dávají různé hračky a pomůcky, do kteých je často ukryta oblíbená potrava. Zvíře pak musí vynaložit úsilí k jejímu získání. Jako enrichmentové pomůcky ale mohou stejně dobře posloužit například bazény s vodou v horkých dnech nebo naopak specialitami ozdobení sněhuláci v zimě.