Projížďka Mattoniho expresem do Kyselky s prohlídkou muzea Mattoni nebo výletem na rozhlednu Bučina 2017

Projížďka Mattoniho expresem do Kyselky s prohlídkou muzea Mattoni nebo výletem na rozhlednu Bučina

Lázně Kyselka (německy Bad Gießhübl), starším jménem Kysibl, je komplex bývalých městských lázní v obci Kyselka u Karlových Varů. V těchto lázních pramení Mattoniho minerální voda.

Od 27. května 2017, kdy se konají Kyselské slavnosti, až do konce prázdnin bude z Karlových Varů do Kyselky jezdit historický motorový vlak Mattoni Expres. Návštěvníci se budou moci setkat s dobově oblečenými průvodčími, získají pamětní jízdenky a razítko.Roku 1894 H. Mattoni  z vlastních prostředků začal stavět lokální železniční trať z Vojkovic nad Ohří do Kyselky. Její slavnostní otevření se konalo dne 26. ledna 1895. Dráha významně urychlila a také zlevnila vývoz Kysibelk.V květnu 2012 byla vlečka opět zprovozněna.


Tuto místní dráhu vybudovala firma Jindřich Mattoni a provoz zajišťovala Buštěhradská dráha, od roku 1923 Československé státní dráhy. Osobní doprava do lázní v Kyselce byla zastavena v roce 1935, nadále však trať sloužila pro nákladní dopravu firmy Mattoni, později už jen jako vlečka. V roce 1998 byl provoz zastaven, od té doby trať chátrala, krátký úsek z nádraží Kyselka do závodu Mattoni po mostě přes Ohři byl zrušen v roce 2001 a při rekonstrukci mostu v roce 2007 byly koleje sneseny.www.wikipedia.org

 


V Kyselce je možné navštívit Mattoni muzeum, které slavnostně otevřela v červenci loňského roku společnost Karlovarské minerální vody  v pavilonu Löschner  v obci Kyselka Muzeum Mattoni věnované Heinrichu Mattonimu a historii stáčení minerálních vod. V expozici muzea mohou návštěvníci vidět řadu historických dokumentů a dobových reálií, jako jsou fotografie, certifikáty ochranných známek, obchodní korespondence, historické lahve, trezor firmy Mattoni AG nebo ručně psaná historická kniha o Mattonim získaná na dražbě v Německu Alessandrem Pasqualem, generálním ředitelem Karlovarských minerálních vod. Z muzea si mohou návštěvníci kromě zajímavého poznávacího zážitku odnést také obsáhlou faktografickou knihu o Kyselce a Heinrichu Mattonim, jejímž autorem je karlovarský historik Dr. Stanislava Burachovič, s názvem Historica Mattoni. Muzeum je jediným jejím distribučním místem. Kniha je k dispozici v českém i anglickém jazyce.

foto : Mattoni muzeum

Zajímavá bude jistě i komentovaná prohlídka areálu bývalých lázní. Z významných budov stojí za zmínku pavilon Löschner. Tato stavba ve švýcarském alpském stylu v minulosti sloužila jako plnírna lahví. Pavilon Löschner byl postaven v roce 1907 podle projektu architekta Alfréda Bayera, který se inspiroval švýcarskou architekturou. Pramen a následně i pavilon dostal jméno podle rakouského lékaře narozeného v Čechách Josefa Viléma z Löschneru, který byl rektorem pražské lékařské univerzity a později se stal i osobním lékařem císaře Františka Josefa I.. Byl průkopníkem lázeňství v Čechách a vydal desítky publikací, ve kterých propagoval léčebné účinky minerálních pramenů v Čechách. Také díky němu se české lázně staly oblíbenou turistickou destinací.

Dům Stallburg nechal v roce 1894 postavit tehdejší vlastník lázní Heinrich Mattoni pro sedm rodin svých zaměstnanců. Podle návrhu vídeňského architekta Karla Haybäcka tak vznikl bytovým dům ve stylu francouzské pseudogotiky. Rodiny bydleli v prvním patře, zatímco v přízemí se nacházela stáčírna minerální vody, která byla později zrušena. Dům vznikl na místě dřívějších stájí pro povozy návštěvníků lázní a odtud pravděpodobně pochází i jeho název Stallburg. “Stall” totiž v Němčině znamená chlév a právě materiál z těchto původních hospodářských objektů byl použit při stavbě nového domu.

Booking.com

 


V letošním roce se Muzeum Mattoni v obci Kyselka připojí k Festivalu muzejních nocí. Od 19. května do 10. června bude probíhat v Mattoni Muzeu unikátní výstava kostýmů z televizního seriálu „Já, Mattoni“

Autorka originálních kostýmů Andrea Králová vybrala na výstavu z fundusu České televize dvanáct dobových kostýmů, které se objevily v seriálu. Atmosféra výstavy přenese návštěvníky do dob minulých do tří různých módních období, na jejichž pozadí se seriál odehrává – biedermeier, turnýra a secese. Navíc výstava prozrazuje více i o práci filmové a kostýmní výtvarnice. Návštěvník se zde dozví například jaký kostým byl nejdražší nebo jaký největší počet komparzistů musel tým obléknout a jak dlouho mu to trvalo.Muzeum Mattoni vzniklo v obci Kyselka v nově zrekonstruovaném objektu známém jako Löschnerův pavilon, který v době svého vzniku sloužil jako provozovna pro stáčení minerální vody ze stejnojmenného pramene.  Muzeum bylo otevřeno pro veřejnost 16. července 2016.Stálá výstava v Mattoni Muzeu nabízí řadu historických dokumentů a fotografií, certifikáty ochranných známek, obchodní korespondence, mapy , projekty realizovaných staveb. Unikátem je originální hodinový stroj ze 16. století z věže kostela v Radošově, dnešní součásti obce Kyselka.

 


Informace pro návštěvníky

Otvírací doba:

od dubna do října, každý den kromě pondělí v čase od 9 do 17 hod

Cena vstupného:

Dospělí 80 Kč
Děti a důchodci 60 Kč
Rodinná vstupenka 200 Kč
Skupinová pro více než 10 osob 50 Kč/osoba
Školy 40 Kč/osoba

ADRESA:
Kyselka č.p. 64,
Löschner, 362 72 Kyselka

Více informací na www.mattonimuzeum.cz.


Za pěkného počasí je možné také podniknout výšlap k rozhledně Bučina. Z centra obce Kyselka vede cesta kolem Ottova pramene po červené turistické trase. Náročná procházka s velkým převýšením po kamenitých lesních cestách je dlouhá asi 1,5 kilometru. Odměnou za tuto námahu je však nádherný výhled.

Autor: Cool3dVlastní dílo, CC BY-SA 3.0, Odkaz

Nadmořská výška: 562 m n. m.

Celková výška: 13 m

Počet schodů: 62


Kamennou rozhlednu nechal vystavět v době kolem roku 1880 tehdejší majitel zdejších lázní Heinrich Mattoni na vrchu Bučina nad obcí Kyselky. Nová vyhlídková věž se stala součástí lázeňského parku s lesními promenádními cestami, který se rozkládal ve svahu nad kolonádou Ottova pramene.Po 2. světové válce však přestala být rozhledna udržována a postupně chátrala. Vyhlídková věž, využívaná jako vojenská pozorovatelna..  V letech 2002 – 2003  proběhla částečná rekonstrukce vyhlídkové věže.

text : Jana Bečková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *