Obří jeskyně Grotta Gigante poblíž Terstu překvapí velikostí podzemního prostoru


Grotta Gigante neboli Obří jeskyně se nachází v severní části Itálie, v krasové oblasti poblíž města Terst. Je považována za největší jeskyni zpřístupněnou turistům. V roce 1995 byla dokonce zařazena do Guinessovy knihy rekordů.

Jeskyni objevil v roce 1840 Antonio Frederico Lidner, roku 1897 ji zmapoval A.Perko, veřejnosti byla zpřístupněna v roce 1908.

Před vstupem do jeskyně si můžete všimnout výzkumné geofyzikální stanice. Ve vestibulu  za pokladnami je malé muzeum, kde jsou vystaveny různé nálezy mimo jiné i kostra jeskynního medvěda, který obýval tyto oblasti v době ledové.

 

Návštěvníci absolvují hodinovou prohlídku s průvodcem. Teplota v jeskyni je celoročně 11°C , vstupuje se původním otvorem a je třeba sestoupit a opět vystoupat po 500 schodech. Sestup je rozdělen do několika ramp odkud je působivý pohled na vnitřek jeskynních prostor. Jeskyní prochází geodetické kyvadlo sloužící ke studiu zemských pohybů.V hloubce 80 m se otevírá největší část jeskyně Grande Caverna o rozměrech 98 x 167 x 76 m.



Booking.com

Aktuální otevírací dobu a ceny naleznete na: http://www.grottagigante.it/page/orari-prezzi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *