Novinky z tyrolských lyžařských středisek 2017/18




Kinoinstalace ve více než 3.000 metrech nad mořem. Nová lanovka na olympijské sjezdovce v Innsbrucku. A mnoho dalších novinek čekají na lyžaře v zimní sezóně 2017/18 v Tyrolsku.

Hory v Tyrolsku jsou místem neustálých novinek a inovací. Před dvěma lety sehrála restaurace ice Q na hoře Gaislachkogel v Söldenu jednu z hlavních rolí ve filmu James Bond. V letošní zimě tu ve 3.000 metrech otevřou kinoinstalaci podle návrhu tyrolského architekta Johanna Oberomsera. V Seefeldu staví nové běžecké stopy. A plně automatizované lanovky pro skokany na lyžích. Ti je otestují v roce 2019 na mistrovství světa v severském lyžování. A v prosinci se budou moci lyžaři vyvézt novou lanovkou na olympijskou sjezdovku na hoře Patscherkofel nad Innsbruckem.

Novinky z lyžařských středisek

Tyrolské údolí Ötztal je ideálním místem pro zvláštní misi. Možná proto se tu James Bond, tajný agent 007 cítil tak dobře. Futuristická restaurace “ice Q” v horní stanici lanovky Gaislachkogl posloužila v poslední bondovce „Spectre“ jako tajná klinika. Filmové scény se natáčely i přímo v lanovce Gaislachkoglbahn nebo na ledovcové silnici. Zde se odehrála divoká honička mezi Bondem a padouchy. Letos v zimě se ve stanici Gaislachkogl otevírá nová atrakce.

Ve výšce 3.048 metrů nad mořem vznikne unikátní svět Jamese Bonda. Dvoupatrový betonový bunkr s celkovou rozlohou 1.300 metrů čtverečních vznikl uvnitř hory pod lanovkou. Koncept muzea pomáhali vytvořit produktový designer Jamese Bonda Sir Ken Adam i jeho kreativní ředitel Neal Callow. Nová budova, stejně jako restaurace “ice Q” a horní stanice lanovky, se stavěla podle návrhu architekta Johanna Obermosera. Muzeum mohou díky moderní kabinkové lanovce Gaislachkoglbahn navštívit i nelyžaři.

Více informací najdete na www.soelden.com/james-bond-kinoinstallation

 

Ort: St. Anton am Arlberg (Ort)

.

V prosinci 2017 zahájí provoz nová lanovka Patscherkofelbahn ležící na kraji Innsbrucku. Pohodlnou dopravu na olympijské sjezdovky zajistí nová, bezbariérová kabinka s 10 místy, která nahradí původní 4 vleky. Stavba má trošku překvapivě kladné vedlejší dopady na životní prostředí. Původní trasy vleků je nyní možné zalesnit. Celkem se jedná o 30.000 metrů čtverečních. V blízké budoucnosti tak budou všechny sjezdovky snadno dostupné jedinou kabinkou. Ze silnice Römerstraße v nadmořské výšce 900 metrů se dostanete přes mezistanici (1.720 metrů nad mořem) až do horní stanice (2.000 metrů) za pouhých deset minut. Novinkou je také osmikilometrová, osvětlená sáňkařská dráha s převýšením 950 výškových metrů.

V tyrolském regionu Olympiaregion Seefeld proběhne v roce 2019 mistrovství světa v severském lyžování. Staví se už ale dneska. Letos v zimě se otevřou nové, středně těžké, červené trasy na běžky a samoobslužný vlek na skokanské můstky. Zcela nové je i zázemí pro sportovce i samotné skokanské můstky. Původní areál, kde proběhlo mistrovství světa v roce 1985 je postupně rekonstruován. A první ostrý test proběhne během světového poháru v severské kombinaci v letošní sezóně 2017/18. Nově se v aréně pro MS staví technické centrum a centrum pro dobrovolníky. Nová nádrž na Gschwandtkopfu umožňuje výrobu technického sněhu s kapacitou 60 litrů vody za sekundu. V blízkosti seefeldské dominanty „Seekirchl“, na místě, kde se tradičně dekorují vítězové a předávají medaile vznikne na jaře roku 2018 umělé jezero. Poslední stavební etapou naplánovanou na jaro 2018 je výstavba umělého osvětlení.


 

UBYTOVÁNÍ V TĚCHTO LOKALITÁCH – Sportresidenz Zillertal


V prosinci 2017 zahájí provoz nová desetimístná gondola na horu Spieljoch. Stejnojmenné lyžařské středisko změnilo majitele a nově patří do skupiny Schultz. Spolu s lanovkou postaví i novou horní stanici s restaurací a údolní stanici se sportovním obchodem. Aktuálně spojuje sousední skiareály Spieljoch a Hochzillertal (oba patří do skupiny Schultz) bezplatný skibus. Ale i tady se myslí na budoucnost. V zimě 2018/19 by obě střediska měla propojit nová lanovka na třech lanech (3-S-Bahn). Kabinky se budou vznášet nad údolím ve výšce jednoho kilometru.

Obdobná lanovka typu „Peak-to-Peak“ (z vrcholu na vrchol) existuje momentálně pouze v Kanadě. Více informací k projektu najdete na stránkách skupiny Schultz-Gruppe.

 

v

Ort: Ischgl

Na Pitztalském ledovci otevřeli 16. listopadu Skitourenpark, první skialpinistickou arénu v Tyrolsku. Vyrazit do hlubokého sněhu mimo sjezdovky a nechat za sebou čerstvou stopu v prašanu. To je sen většiny lyžařů. Ale jezdit v hlubokém sněhu se musíte nejdříve naučit. A hlavně rozeznat včas lavinové nebezpečí. Ve spolupráci se společností Dynafit otevřeli na Pitztalu skialpinistický park, kde si začátečníci i pokročilí mohou naučit a bezpečně vyzkoušet skialpové dovednosti.



Booking.com

Ort: Ischgl

Další novinky:

• Od 16. listopadu 2017 začal fungovat ve střediscích Sölden a Obergurgl-Hochgurgl nový společný skipas. Při koupi skipasu na 3 dny a více můžete automaticky lyžovat v obou skiareálech.
• Rodinné lyžařské středisko Rangger Köpfl nedaleko Innsbrucku odstartuje zimní sezónu 2017/18 spuštěním nové osmimístné kabinky. Ta nahradí starý vlek vedoucí z Stiglreithu na vrchol hory Sulzstich.
• Freeski v údolí Tannheimer Tal a ve středisku Jungholz. Od 8. do 25. ledna 2018 a na jaře od 12. do 15. března 2018 dostanou všichni hosté při objednání ubytování na 3 a více noci skipas zdarma.
• Novinkou ve Východním Tyrolsku je bežkařská událost „Terrassen Skilauf“, která proběhne v týdnech od 16. února do 11. března 2018. Více informací najdete na stránkách www.lienzer-bergbahnen.at.
• Ve skiareálu SkiJuwel Alpbachtal-Wildschönau spustí v prosinci 2017 novou osmimístnou gondolu z vesničky Auffach na vrchol hory Schatzberg. Nová lanovka má bezbariérový přístup a sportovní obchod. Skipasy si můžete koupit uvnitř budovy.
• V Alpbachu u horní stanice lanovky Wiedersbergerhorn otevřeli už v září 2017 novou alpskou bobovou dráhu „Alpbachtaler Lauser-Sauser“. Bobovka funguje celoročně.
• Ve středisku St. Johann in Tirol spustí od začátku sezóny novou desetimístnou kabinku.
• Ve skiareálu Ischgl nahradí šestisedačka nové generace starší dvojsedačku na Palinkopf.
• Rodinné středisko Kellerjoch na hoře Pillberg u města Schwaz nově otevře dětskou zemi s novými vleky pro děti.
• Přesně se začátkem zimní sezóny 2017/18 nahradí v Zillertalu nová kabinková lanovka Finkenberger Almbahnen svoji starou předchůdkyni. Na Penkenjochu nově otevřou snowpark Funslope Hintertux a dětskou zemi Pepis Kinderland.
• Lyžařské středisko Berger Alm spustí se začátkem zimní sezóny 2017/18 novou lanovku kombinující šesti- a osmimístné gondoly. Ta nahradí sedačkovou lanovku Hoher Turm.

Tyrolsko patří s 11,5 milióny zahraničních hostů z více než 50 zemí. A s více než 47 milióny přenocováními v turistickém roce 2015/16 k nejdůležitějším destinacím v Alpách. V Tyrolsku funguje 34 regionálních turistických agentur. Cestovní ruch v Tyrolsku brzy oslaví 200 let své historie. V letní i zimní sezóně hosté oceňují jedinečnou přírodu, vysokou kvalitu služeb, turistické infrastruktury a zejména vyhlášenou pohostinnost. Hlavní úlohou Tyrolské centrály cestovního ruchu. Společnosti Tirol Werbung se sídlem v Innsbrucku, je budování značky Tyrolska jako nejžádanější destinace v Alpách.