Na Černé hoře už se zasněžuje, lyžařská sezóna by mohla začít v polovině listopadu

Ačkoliv jsou teploty na vrcholu Černé hory stále nad nulou, první hromady sněhu už tu lidé mohou vidět. SkiResort ČERNÁ HORA – PEC k jeho výrobě využívá zařízení SnowFactory, které umožňuje zasněžovat i v plusových teplotách. První lyžaře by chtěl SkiResort přivítat už zhruba v polovině listopadu.  

V létě dělala „hromada sněhu“ radost hlavně dětem, které si mohly na Černé hoře postavit sněhuláka, nyní už kontejner na výrobu sněhu chrlí vločky na horním úseku sjezdovky Anděl, kde by měla zhruba v polovině listopadu začít lyžařská sezóna SkiResortu ČERNÁ HORA – PEC.

„I letos samozřejmě spoléháme na klasická sněžná děla a tyče, kterých máme ve SkiResortu víc než 220, než ale začne mrznout testujeme také SnowFactory. Díky tomu budeme moci zahájit lyžování dříve než v minulých letech,“ říká k novince Petr Hynek, ředitel SkiResortu ČERNÁ HORA – PEC.

Využití SnowFactory není samoúčelné a zapadá do širšího konceptu. „Pokud umíme jasněji stanovit začátek zimní sezóny, který navíc přijde dříve než v minulých letech, můžeme zkrátit období, ve kterém na horách není práce. V minulosti jsme právě kvůli sezónnosti přicházeli o spoustu kvalitních lidí. Nyní se „pauza“ mezi letní a zimní sezónou zkracuje na minimum. Můžeme dříve otevřít restaurace, lyžařský servis SkiResort Live se dvěma špičkovými stroji Wintersteiger Discovery S, které jsou nejlepší v regionu. Otevřená sjezdovka Anděl na Černé hoře (300m) už v polovině listopadu znamená, že můžeme začít dříve školit své instruktory lyžařské školy SkiResort Live, která přes zimu zaměstná až 150 lyžařských učitelů. V neposlední řadě jde také o ubytovatele v regionu, kteří mohou již nyní začít nabízet své služby pro první lyžaře,“ vysvětluje Petr Hynek ze SkiResortu ČERNÁ HORA – PEC.

INVESTICE PŘESAHUJÍ 100 MILIONŮ KORUN

SkiResort ČERNÁ HORA – PEC vstoupí do nové sezóny s investicemi, které letos přesahují 100 milionů korun. „Nejvíc je pocítí rodinný areál Černý Důl, kde je před dokončením nová odpojitelná čtyřsedačková lanovka Family Express a prodloužení se tu dočkaly přilehlé sjezdovky. Nový LIVE park Černý Důl bude největší výukovou lokalitou pro děti v Česku. Vybaven bude dvěma pojízdnými koberci a lyžařským vlekem. To vše v těsné blízkosti mírných a širokých sjezdovek areálu,“ říká Petr Hynek.

Před dokončením je také nová sjezdovka a vlek v Javořím Dole v Peci pod Sněžkou, nové toalety na Černé hoře v budově horní stanice kabinkové lanovky, i příprava nového LIVE parku ve Velké Úpě s novým pojízdným kobercem a vlíčkem. Právě ve Velké Úpě lyžaři nově najdou i druhý špičkový servisní stroj Wintersteiger Discovery S, novou půjčovnu lyžařského vybavení, sportovní obchod, oficiální test centrum Salomon Atomic a také lyžařskou školu. Nový pojízdný koberec (125m) bude sloužit v dětské lokalitě Formánky v Janských Lázních nejen lyžařům, ale také u nové dráhy snowtubingu.

 




VYBRANÉ SKIPASY NOVĚ V E-SHOPU, TŘEBA I S PARKOVÁNÍM ZDARMA

Lyžařská sezóna bude i letos rozdělená do tří částí. Největší část bude patřit tzv. standardní sezóně, která zabírá většinu prosince, ledna a března – proti loňsku se standardní sezóna prodlouží z 55 na 63 dní. „Rozšiřujeme nabídku skipasů, které bude možné koupit přes e-shop a zájemce o lyžování chceme motivovat, aby si skipasy pořídili z pohodlí domova. Na e-shopu tak budou ceny o 10 % výhodnější než v případě nákupu na pokladnách. V ceně jednodenního skipasu koupeného přes e-shop bude zahrnuta i cena za parkování, prozatím pouze na parkovištích v Janských Lázních. Je tedy potřeba dorazit do střediska včas, kdy je ještě dostatek volných parkovacích míst,“ říká Petr Hynek. Pokud budou lidé kupovat skipasy na pokladně, zaplatí dospělý za jednodenní lyžování ve standardní sezóně 780 Kč, v top sezóně 850 Kč a ve vedlejší sezóně 660 Kč.

„Loni jsme skipasy nezdražovali, přitom každý rok investujeme do zkvalitnění služeb a rozšíření sjezdovek desítky milionů. Za poslední dva roky částka přesáhla 150 milionů korun, za poslední tři roky je to 400 milionů korun. Rostou taky vstupní náklady, především pak mzdy našich zaměstnanců, které s ohledem na situaci na trhu práce opětovně navyšujeme, dále pak energie i ceny pořizovaných lanovek, sněžných děl i dalšího vybavení.

Zachovali jsme samozřejmě zvýhodnění pro rodiny s dětmi a juniory do 18 let, kdy v rámci RODINNÉHO JÍZDNÉHO poskytujeme slevu na první dítě 50 % a další děti a juniory přibližně 25 %. Děti mladší 6 let u nás lyžují v rámci PAKETU MALÉ DÍTĚ a STŘÍDAVÉHO skipasu zdarma. K 6-ti a 7-mi denním skipasům je večerní lyžování zdarma,“ doplňuje Petr Hynek.

Ve SkiResortu ČERNÁ HORA – PEC se bude letos lyžovat až na 44 km sjezdovek na 1 skipas. Investice SkiResortu před zimou 2017/18 přesáhly 100 milionů korun.

Půjčovna, servis na Černé hoře
Půjčovna, servis na Černé hoře

 

SHRNUTNÍ NOVINEK PŘEHLEDNĚ:

  • Lanovka Family Express v Černém Dole je odpojitelná čtyřsedačková lanovka LEITNER s rychlostí přepravy 4,5 metru za sekundu. Kilometr dlouhá cesta lanovkou zabere necelé 3,5 min. Lanovka překonává převýšení 235 metrů. Maximální kapacita lanovky je 2 400 osob za hodinu a ponese 78 sedaček. Přilehlé prodloužené sjezdovky měří nově 1050 metrů, nová sjezdovka „Vyhlídková“ je dlouhá 850 metrů.
  • Vlek Javořák v Peci pod Sněžkou je kotvový vlek v délce 600 metrů s převýšením 107 metrů. Je prvním krokem plánovaného lyžařského propojení z Pece pod Sněžkou do Velké Úpy. Na přilehlou sjezdovku, dlouhou 600 metrů, se lidé dostanou od horních stanic vleků na Javoru.
  • Pojízdný koberec v dětské lokalitě v Janských Lázních – vlek Formánek 2 nahradí 125 metrů dlouhý pás. Bude sloužit nejen lyžařům z lyžařské školy SkiResort LIVE, lyžařské veřejnosti, ale i těm, kteří budou chtít vyzkoušet snowtubingovou dráhu. Ta bude v tomto místě v provozu přes den i večer do 19 hodin.
  • Lyžařská škola, půjčovna, servis a sportovní obchod SkiResort LIVE – 2 nové LIVE parky ve Velké Úpě a Černém Dole. 2 nové pojízdné koberce, nové lyžařské vybavení do půjčoven (sjezdové, běžecké i skialpinistické lyže a snowboardy). Nový servisní stroj Wintersteiger Discovery S ve Velké Úpě.
  • SkiTour Express – zrychlený skibus spojující Pec pod Sněžkou, Janské Lázně a Černý Důl, který zkrátí přepravu mezi areály o třetinu.
  • Sociální zařízení v budově horní stanice kabinkové lanovky na Černé hoře.  Na ploše 100 m2 nyní budujeme nové toalety, které zvýší komfort návštěvníků areálů zejména v této exponované lokalitě.