Aix-en-Provence město Paula Cézanna

Aix-en-Provence město Paula Cézanna

Univerzitní město Aix-en-Provence leží 30 km od Marseille. Nejznámější osobností, která je s městem spojována je Paul Cézanne, který se zde narodil v roce 1839. Tři roky studoval práva na zdejší univerzitě. Jedním z jeho nejznámějších obrazů je krajina s horou Ste Victoire, dominantou Aix. Pokud si chcete projít místa, která poznamenala život tohoto malíře, vydejte se po naučné stezce označené písmenem „C“. Od prvního dubna do 31. října se ve čtvrtek od 10 hodin můžete účastnit komentované prohlídky.

Není možné navštívit Aix-en-Provence aniž byste se nevydali na místa, kde žil a tvořil Paul Cézanne. Mezi ně patří jeho atelier. Je poměrně vzdálen od centra města, proto si na jeho prohlídku vyhraďte dostatek času.  Nachází se na kopci Lauves. Jsou zde shromážděny předměty, které mu byly blízké nábytek, pracovní zařízení,  pocítíte intenzivně malířovu přítomnost. V tomto ateliéru pracoval Cézanne od roku 1902 až do své smrti v roce 1906. Zde vznikala díla, která jsou dnes vystavena v největších muzeích na světě.

Atelier pravidelně hostí krátkodobé výstavy a v sezoně je dějištěm kulturních setkání.

Atelier de Cézanne

9, avenue Paul Cézanne

13100 Aix-en-Provence



Booking.com

 

V  roce 1859 koupil Cézannův otec venkovský dům Jas de Bouffan, který  zůstal majetkem rodiny až do roku 1899. Tato historická památka, kde vznikala malířova ranná díla , a byla čtyřicet let jeho místem inspirace, je z důvodu rekonstrukce uzavřena. Otevření pro veřejnost je plánováno v roce 2019.

Hlavní třídou města je Cours Mirabeau. Tato promenáda lemovaná krásnými paláci, fontánami a kavárnami, z nichž nejznámější je Les Deux Garçons, byla původně vybudována pro kočáry. Perlou města je katedrála St.Sauveur. Hodinová věž Tour de l´Horloge stojí vedle místní radnice.

Při procházce městem vás zaujmou kašny a fontány. Náměstí Charlese de Gaula dominuje Fontaine de la rotonde z roku 1860, na které 3 sochy znázorňují Právo, Zemědělství a Umění. Fontaine des 9 canons z roku 1691 naleznete na třídě Cours Mirabeau. K této kašně chodily pro vodu jeptišky od Sv. Uršuly a později Benediktýnky. V horní části třídy Cours Mierabeau upoutá Fontaine d´eau Chaude z roku 1734, které se říká „Mechová“. Voda, která z ní tryská pramení v lázních a její teplota je 18 stupňů Celsia.

Město nabízí k návštěvě bezpočet muzeí a památek, pokud chcete nasát jeho atmosféru, stačí se procházet v uličkách a zastavit se na květinovém nebo zeleninovém trhu. Svým neopakovatelným kouzlem na vás dýchnou malé krámky s voňavými mýdly a kosmetikou či s lákavými lahůdkami.

Také okolí nabízí mnoho zajímavých míst k návštěvě. Největší kamenný akvadukt na světě se tyčí nad údolím Vallée de l´Arc ve Ventabren. Tento akvadukt dokončený v roce 1847 zásoboval vodou Marseille.  Ve městečku Puyloubier můžete sledovat vývoj uniforem od roku 1831 v místním Muzeu uniforem.Poblíž městečka Le Tholonet naleznete přehradu Zola, postavenou v roce 1847 otcem Emila Zoly. Tato přehrada byla první klenutou přehradou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *