Vánoční tématika – jídlo na našich štědrovečerních stolech z historickým nádechemp

Jídlo na našich štědrovečerních stolech z historickým nádechem

Hubník

V Podkrkonoší nesměl na vánočním stole nikdy chybět hubník, který chutnal výborně teplý i za studena. K přípravě je třeba několik rohlíků, 6 dkg sušených hub, 6 dkg trhaných krupek, špetka soli a pepře, 2  vejce, česnek, cibule, sádlo a ¼ l mléka. Houby se do měkka uvařili nakrájely na kousky. Pečivo se pokrájelo na kostičky a zalilo mlékem. Rozmočené se smíchalo na kaši, do níž se přidaly vařené sekané krupky nebo krupice, houby, sůl, koření, zpěněná cibulka a vejce a vše se rozmíchalo na řídké těsto. Hmota se omastila sádlem a vlila do vymaštěného horkého pekáče. Hubník se pekl tak dlouho, až se na něm objevila zlatá, křupavá kůrčička.

wpdb917148.gif

Jahelník

Jahelník je jedním z nejstarších vánočních obřadních jídel. Původně se na stolech objevoval jako jeden z magických pokrmů o slavnosti zimního slunovratu. Jáhly se spařily horkou vodou, pak se k nim přidaly sušené vypeckované švestky, na dílky nakrájená jablka a trocha sádla. Jahelník se solil, ale v některých oblastech dávali přednost sladké úpravě. Směs jáhel a ovoce se důkladně promíchala a zapekla v troubě  ve vymazaném pekáčku.

jahelnik.jpg




Kutelky

Hospodyňky připravovaly z vánočkového těsta malé buchtičky a bochánky, které plnily mákem a pekly v předehřáté troubě. Před podáváním se kutelky polévaly horkým mlékem, v chudšich domácnostech horkou vodou oslazenou mlékem, sypaly se strouhaným perníkem, skořicí s cukrem nebo parachandou = sušené křížaly z hrušek. 

Medové certle

Oblíbená dětská vánoční pochoutka se připravovala z medu a ořechů. Několik lžic medu se ve smaltovaném kastrůlku rozvařilo, chvíli nechalo škvařit, když med začal vonět jako přeškvařené máslo, odstavil se zamíchaly se do něj kousky vlašských nebo lískových oříšků. Lžičkou namočenou ve vodě se rychle tuhnoucí hmota nabírala a lila do papírových košíčků, ve kterých se nechala ztuhout.

Vánoční tématika na podzimní večer – Koledy, Novoroční přání, Jmelí a další