Vítězem soutěže EDEN 2017 se staly Orlické hory a Podorlicko

Excelentní evropská destinace s jedinečným kulturním produktem – to jsou Orlické hory a Podorlicko, vítěz letošního ročníku soutěže EDEN. Tématem projektu Evropské unie, který zviditelňuje méně známé evropské regiony, byl pro letošní rok kulturní turismus. Vítěz i finalisté letošního ročníku byli oznámeni na Fóru cestovního ruchu 15. listopadu 2017 v Táboře.




Vítěz EDEN 2017 – Orlické hory a Podorlicko – Zámky na Orlici

Zámky na Orlici jsou produktem vysoké kulturní hodnoty, který čerpá nejen z výjimečné koncentrace kulturních památek. Spojuje je řeka Divoká Orlice.  Postaven na atraktivním tématu stále živých příběhů zdejších šlechtických sídel, na osobnostech významných šlechtických rodů.

Každý ze zámků má svou výjimečnou a specifickou nabídku. Zámky si nekonkurují a návštěvníkům tak přináší na jednom místě velmi zajímavou nabídku. Která nemá, i co do koncentrace historických sídel, v republice obdoby. Prohlídku zámků je možné spojit s posezením v zámeckých kavárnách, cukrárnách či restauracích, procházkou parky a oborami nebo návštěvou některé z kulturních akcí. „Region nabízí různorodé turistické cíle. Najdeme zde nejen hrady, zámky, technické památky a vojenské pevnosti, ale i přírodní krásy, které jsou ideální pro pěší a cyklistické výlety,“ komentuje vítěze Lenka Nováková, která má kulturní turismus v agentuře CzechTourism na starosti.

Zámek Doudleby
www.zamek-doudleby.cz

 



Booking.com

www.mojeorlickehory.cz

Druhé místo v soutěži obsadily Poutní stezky Východní Moravy

Východní Morava je prostoupena hlubokou více než tisíciletou tradicí křesťanství. Poutníci zde naleznou bohatství památek víry a lidské dovednosti od dob slovanských věrozvěstů až po současnost. Zejména nezapomenutelnou atmosféru památných míst s jejich příběhy. Putování patří mezi aktivity tzv. slow turismu. Nabízí aktivní a šetrné poznávání krajiny, historie, kultury. Současně dává prostor k odpočinku, regeneraci sil, poznávání místní gastronomie, setkávání turistů s místními komunitami. Poutní trasy Cyrilometodějské stezky, jež jsou součástí Poutních stezek.  Jsou určeny nejen poutníkům, ale všem, kteří chtějí poodhalit tajemství evropské kulturní identity a cyrilometodějského odkazu, v němž se snoubí moudrost jazyka, řád zákona a úcta k druhým.

www.vychodni-morava.cz




Vítězem soutěže EDEN 2017 se staly Orlické hory a Podorlicko