Nejgotičtější slovenské město Bardejov zve k návštěvě také svým katem na náměstí






Město Bardejov je historicky a kulturně bohaté město. Historické centrum Bardejova společně s komplexem staveb tvořících židovské suburbium z počátku18. století bylo v roce 2000 zapsané na seznam Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

První písemná zmínka o městě se datuje do roku 1241. Tehdy byl Bardejov součástí důležité obchodní křižovatky, což se projevilo v udělování různých práv a privilegií. V současné době můžete v nejgotičtějším slovenském městě obdivovat také jedno z nejzachovalejších městských opevnění.

Centrem města je Radniční náměstí s měšťanskými domy s typickými sedlovými střechami , které je unikátní v tom, že si zachovalo svůj původní ráz, nebylo do něho zasahováno žádnými přestavbami. Mnohé měsťanské domy si dodnes zachovaly původní gotickou dispozici.

Dominantou náměstí je Bazilika sv. Egídia. Tato gotická třílodní bazilika je nejvzácnější středověkou gotickou stavbou v Bardejově. V listině krále Bely IV. z roku 1247 se uvádí, že původní kostel byl součástí kláštera řádu cisterciáků. Na počátku 14. století se zde usadili němečtí obyvatelé a v polovině 14. století byla zahájena výstavba dnešního chrámu. Významný královský stavitel Mistr Štefan z Košic přistavěl v roce 1464 svatyni, chór, sakristii, kapličku a unikání kamenný svatostánek. Statiku věže poznamenalo několik požárů až se  v roce 1725 po silné bouřce  zřítila. V roce 1878 požár zničil střechu kostela a částečně i klenby. V letech 1879-1899 byla bazilika zrestaurována, renesanční prvky byly nahrazeny neogotickými a byla přistavěna věž. V roce 1970 byl chrám sv. Egídia vyhlášen národní kulturní památkou. V roce 2000 povýšil papež Jan Pavel II. chrám na Baziliku minor. Bazilika má ve znaku laň prostřelenou šípem představující atribut sv. Jiljí a zkřížené halapartny s korunou a lilií ze znaku města. V interiéru kostela zaujme soubor jedenácti pozdněgotických křídlových oltářů, z nichž některé jsou považovány za vrcholné řezbářské práce. K vzácným sochařským dílům patří sousoší Golgoty z konce 15. století na trámu pod obloukem.  Tvoří jej kříž s tělem ukřižovaného Krista a dvěma menšími kříži s přibitými postavami dvou lotrů. Pod Ježíšovým křížem jsou umístěny postavy Panny Marie a sv. Jana.

Zajímavostí v kostele je katova lavice, kat vstupoval do kostela na bohoslužby zvláštním vchodem aby nebyl při obřadu spatřen.

Před bazilikou si můžete prohlédnout dva zvony: Zvon Urban – původní zvon z roku 1584, jehož průměr je  162 cm, výška 165 cm a hmotnost 4000 kg a Zvon Ján – gotický zvon z roku 1486, má průměr 140 cm, výšku 120 cm a hmotnost 2200 kg. Před bazilikou sv. Egídia stojí socha sv. Floriana patrona hasičů. Připomíná požár, který v roce 1774 zničil městské domy a částečně i baziliku.

Vyjímečnou stavbou na náměstí je goticko-renesanční budova radnice, v níž se nachází expozice Šarišského muzea.  Tato stavba postavená v letech 1505-1509 je považována za první světskou renezanční stavbu na Slovensku. Radnice byla sídlem městské rady, centrem obchodního, společenského a kulturního života měšťanů. Přízemí bylo využíváno k obchodním účelům, v prvním patře se nacházely místnosti sloužící městské radě a městské pokladnici. Na jižní straně je umístěn znak města a na jižním štítě vyniká plastika rytíře Rolanda, ochránce městských práv. Radní vcházeli do radnice bočným vchodem přes bohatě zdobený dřevěný arkýř. Před hlavním vchodem do radnice se zachovala šestiúhelníková vodní nádrž (cisterna).


DALŠÍ TIPY NA VÝLETY PO SLOVENSKU – www.slovakia.travel





Booking.com


V horní části náměstí, kde se pravidelně konají trhy, se nachází 23 m hluboká studna z 18. století. V této části náměstí zaujme socha kata s popravčím špalkem. Katův dům z konce 16. století se nachází na Vetrné ulici. Tento dům byl sídlem městského kata a byla v něm umístěna i věznice.

Fortifikační systém Bardejova byl ve středověku jedním z nejdokonalejších městských opevnění na Slovensku. V současnosti patří k nejzachovalejším městským obranným systémům v Evropě.

V blízkosti městského centra se nachází jediný částečně zachovalý soubor bývalých židovských lázní a synagoga, pozůstatek suburbiálního centra z konce 18. století. Se židovským suburbiem sousedí Památník holokaustu, který vznikl jako posvátné místo připomínající úctu vůči jednotlivcům a rodinám tvořícím židovskou komunitu, která v důsledku hrůzy holokaustu již neexistuje. Památník byl navržen tak, aby  umožnil návštěvníků poznat pravdivý osud bardejovské židovské komunity. Na 14 tabulích ve tvaru náhrobních kamenů je zaznamenáno 3 298 jmen obětí holokaustu z Bardejova a okolních obcí.

Cesta z Radničního náměstí k Památníku holokaustu vede přes park s fontánami tryskajícími v řadě za sebou mezi nimiž procházíte po lávce. Park je situovaný nedaleko Baziliky svatého Egídia a Severní bašty. Dominantou je zpívající a tančící fontána. Denně od pěti do deseti hodin večer se odbytím celé hodiny rozehraje známými melodiemi a do rytmu hudby vodní trysky rozehrávají vodní divadlo.

Součástí parku jsou chodníčky lavičky a nově zrekonstruované hradní opevnění.  Nad parčíkem si všimnete označení uličky Johna Lenona. Velký fanoušek skupiny Beatles pan Pavel Zajac zde vybudoval parčík věnovaný skupině Beatles a ve svém domě zřídil unikátní galerii, kde si můžete prohlédnout tak vzácné exponáty jako jsou kytary členů skupiny, množství fotografií z koncertů. Fasáda domu je vyzdobena obrazy Beatles. Pan Zajac pravidelně organizuje v parčíku v den výročí smrti Johna Lennona 8. prosince vzpomínkové setkání.

Více informací naleznete na : http://www.bardejov.sk

Za možnost navštívit toto město děkujeme : České dráhy a www.slovakia.travel

 

Bardejovské Kúpele – oáza pro zdraví i odpočinek