Malebné hrázděné město a mluvící lucerny: Celle

Jsem v pohádce nebo ve městě? Budete-li se procházet městem Celle, jistě si tuto otázku položíte. Okouzlující historické jádro se stovkami hrázděných domů, k tomu zámek mezi renesancí a barokem, to vše u půvabné malé říčky Aller a na jižním okraji Lüneburského vřesoviště – jednoduše ryzí krása.

Městský kostel a Stará radnice patří k nejstarším stavbám ve městě, ostrůvkům v moři hrázděných domů pocházejících z různých století. Patří k nim také cellská synagoga a zřejmě nejznámější stavba ve městě, šestipodlažní přepychový Hoppener Haus z roku 1532 se štítem v průčelí, zdobený dřevořezbami. Naproti němu stojí šokující mluvící lucerny. Jedná se o skupinu pouličních lamp ve tvaru postav, symbolizujících vždy jeden charakterový typ člověka. Pohybová čidla nechávají lampy mluvit – jednotlivě, samy pro sebe, nebo vzájemně. Vyvolávané audiosoubory obsahují fakta, anekdoty, ale také vtipné průpovídky a krátké skeče. Není proto divu, že někteří návštěvníci tady začali pochybovat o svém rozumu.



Vévodové, rytíři a koně: historie města Celle

Rovněž v centru města byl postaven Vévodský zámek, který je asi nejvýznamnější stavbou ve městě, jejíž části pocházejí ze 13. století. Od roku 1530 byl přestavěn na renesanční zámek, ve druhé polovině 17. století došlo k dalším stavebním zásahům, které daly zámku jeho dnešní barokní podobu. Dnes v této skvostné rezidenci sídlí Zámecké divadlo, fungující od roku 1671, a Zámecké muzeum. Staré dobré časy města připomíná také Kolbiště, někdejší dějiště turnajů a středověkých rytířských soubojů. Obětí jednoho z nich se v roce 1471 stal vévoda Ota II., který na turnaji nešťastně spadl z koně a zemřel. Podkova vytesaná do dláždění před lékárnou Löwenapotheke tuto událost obyvatelům města Celle, kteří to jinak s koňmi umí, dodnes připomíná. Na cellské přehlídce hřebců, která se zde koná každoročně v září, promění Dolnosaský zemský hřebčín toto hrázděné město na jediné festivalové město pro koně a jezdce.

 

Budova jako komplexní umělecké dílo: Muzeum umění

Stejně jedinečné jako historické jádro je také Muzeum umění v Celle, které je otevřené 24 hodin denně. Nejen přes den, ale právě v noci působí toto komplexní umělecké dílo fascinujícím dojmem. Ve dne tady můžete obdivovat malby, grafiky, sochy, umění světla a konceptuální umění 20. století, mezi nimi mnoho multiplů Josepha Beuyse. V noci pak toto umění dostává zvláštní kouzlo. Prosklené předsálí září jako zevnitř barevně osvětlený křišťál a světelné a zvukové instalace smývají hranice mezi uměním a prostorem, mezi touto budovou a okolím města.



Booking.com