Bosch. Oživené vidění

Bosch v Evropě

Rok 2016 byl v Evropě vyhlášen rokem Hieronyma Bosche na počest jednoho z nejzáhadnějších malířů v dějinách západního umění. Hieronymus Bosch opustil tento svět před 500 lety v srpnu 1516. Za tímto účelem byly v rodném městě umělce Herotegenboschi (Nizozemsko), v Madridu, Benátkách a jiných Evropských městech pořádány velkorysé výstavy s jeho obrazy a s díly jiných moderních umělců, inspirovaných neodhalenými symboly a záhadami výtvarných děl významných umělců severní renesance.
Multimediální výstava „Bosch. Oživené vidění“ byla s velkým úspěchem uspořádána v Berlíně mezi lety 2016 a 2017. Doba konání výstavy byla na žádost obyvatelů a návštěvníků města dvakrát prodloužena.
V Praze se výstava otevře 19. ledna a se stane tak první multimediální výstavou v České republice.



„Profesor nočních můr“

„Obdivuhodné a zvláštní fantazie … spíš nepříjemné než strašlivé“, takhle Boschový kresby posuzoval jiný Holanďan Karel van Mandel, jenž byl současníkem umělce a autorem „Knihy o malířích“. Podivné, nepochopitelné, děsivé – s těmito přívlastky se nejčastěji setkáte při popisování výtvarných děl Bosche. Všechny pověry a obavy, které trápily středověké lidi, byly vyjádřeny v jeho dílech. Ne bezdůvodně se obraz „Zahrada pozemských rozkoší“, znázorňující lidskou rasu uvězněnou v pasti hříchu a sání v duchu věku, stal symbolem středověku.

 

Dědictví

Boschovi se připisuje asi 30 uměleckých děl, ale pouze sedm z nich je jím podepsaných. Žádnému ze svých obrazů neudělil Bosch název. Všechny názvy obrazů byly později přiděleny badateli jeho děl. Ještě méně je známo o jeho životě – pocházel z malířské rodiny, výhodně se oženil, neměl žádné dětí, byl členem náboženského bratrství Panny Marie. Kdo je vlastně Hieronymus Bosch? Někteří ho nazývají surrealistou a také „Čestným profesorem nočních můr“. Jiní tvrdí, že v jeho dílech jsou zašifrovány záhady alchymistů, astrologů a čarodějů té doby. Třetí považují umělce za heretika, přívržence zakázaných sekt, i když je dobře známo, že Bosch byl velmi nábožensky založeným člověkem.

Výstava na Výstavišti Praha Holešovice

V prostorách výstavy „Bosch. Oživené vidění“ se pořadatelé snažili shromáždit veškeré existující informace o Boschové životě a jeho dílech, včetně nejfantastičtějších verzí. Multimediální část je opravdovým karnevalem příšerných a zároveň atraktivních postav malíře. Můžeme donekonečna pozorovat ten fantasmagorický svět slizkých plazů, břichatých příšer, ryb s lidskýma nohama, lidí se sudy místo břicha a stvoření ve tvaru pavouků.
„Vědomí obklopené psychickými silami, které ho chrání a nesou, ohrožují ho nebo klamou, to je pradávná zkušenost lidstva. Tato zkušenost se projektovala do archetypu dítěte vyjadřujícího lidskou celost. ‚Dítě‘ je to, co je opuštěno a vydáno napospas a zároveň božsky mocné; nepatrný, pochybný počátek a triumfální konec.“ (C. G. Jung)

 

Hieronymus Bosch

Hieronymus Bosch (výslovnost [bos]), vlastním jménem Jheronimus Anthonissoen van Aken (kolem 1450 – cca 9. srpna 1516), byl přední nizozemský malíř 15. a 16. století. Tvořil v rané nizozemské renesanci. Většina jeho prací znázorňuje hříchy a morální úpadek lidstva. Bosch na svých obrazech zobrazoval člověka z vnitřní stránky[4] racionálně pojaté jako démony, části lidského těla, zvířat a strojů. Jeho díla jsou komplexně pojatá, originální, vyznačují se vysokou mírou fantazie a hluboce promyšlenou symbolikou postav a ikonografie. Některá z nich byla v tehdejší době dokonce označována za kacířská.

V polovině 20. století přišel německý historik Wilhelm Fraenger s teorií, že Bosch patřil mezi členy heretické skupiny Bratři volného ducha, rozšířené v Evropě od 14. století. Moderní dějepis umění však tuto tezi nepřijal. Boschovo dílo je mimo jiné také považováno za jeden z hlavních inspiračních zdrojů pro surrealismus ve 20. století.

Seznam maleb Hieronymuse Bosche

zdroj : wikipedia.org


 

Multimediální výstava
BOSCH
Oživené vidění

ARTPLAY
Design centrum

Bosch. Oživené vidění
od 19. ledna do 5. května 2018 | Výstaviště Praha Holešovice

Společnost VšI TPK
představuje multimediální výstavu „Bosch. Oživené vidění“


Vstupenky a otevírací doba

Přestavení trvá 35 minut a probíhá bez pauz.

19. ledna 2018 – 05. května 2018. Otevírací doba: denně od 10.00 do 20.00

  Po-Pá So – Ne
Dospělí 250 Kč 300 Kč
Studenti, žáci, důchodci 200 Kč 250 Kč
Rodinné vstupné 2 dospělí + 2 děti 650  Kč 750 Kč
Skupiny od 5 osob 200  Kč 250 Kč
Organizované školní skupiny (od 10 osob)
(doprovod vstup zdarma – 1 osoba)
155   Kč 190 Kč

Osoby s průkazem TP a ZTP s 50% slevou
Osoby s průkazem ZTP/P s 50% slevou, Průvodce ZTP/P Zdarma.
Děti do 6 let Zdarma

Vstupenky v prodeji od 20.12.2017
Pokladny se uzavírají v 19.30

19.01.2018 – 05.05.2018

Příspěvek sdílený Oživené vidění (@hieronymus_bosch_praha),

Vstupenki  www.ticket-art.cz www.ticketportal.cz i na pokladně výstavy.

Oficiální webové stránky projektu: boschalive.com