Veletrh Racing Expo v Letňanech představil průřez motoristickým sportem v ČR

Veletrh Racing Expo probíhal ve dnech 9.-11.listopadu na výstavišti v areálu PVA Letňany. Čtvrteční program byl věnován odborným seminářům. V pátečním programu  kromě autogramiád a debat s jezdci, bylo také vyhlášení výsledků ankety nejpraktičtější užitkový vůz roku. Po celou dobu bylo možné si prohlédnout vystavené exponáty mezi nimiž byly například vůz Tatra účastník Rallye Dakar, nebo vítězný tahač Buggyra úřadujícího mistra Evropy Adama Lacka.  Dále si návštěvníci mohli prohlédnout Ferrari 430 GT2,  Ferrari Challenge 488, Audi R8 LMS ultra, BMW Z4 GT3, Tatuus Abarth F4, Lamborghini Gallardo, Formule Easter MTX 1-06. K vidění zde byl i monopost Dallara Chevrolet,se kterým Tomáš Enge nastupoval v zámořském mistrovství Indy Car včetně 500 mil Indianapolisu. Dále Ford Escort Cosworth, Buggy 1600/Suzuki, Ferrari 488 GT3 (24H Endurance Series) soutěžních jezdců  Jiřího Písaříka a Josefa Krále.

Josef Král, závodník je známý také z televizního studia Formule 1. A v rámci sobotního programu mohli návštěvníci sledovat jeho  rozhovor na podiu s tímto jezdcem. Poté následovala autogramiáda. V roce 2001 Josef Král jako člen týmu Mičánek Motorsport dojel v konečném pořadí na celkovém 3. místě. V následující sezoně se stal  vůbec prvním Čechem, který se v prestižní juniorské formuli BMW dostal do programu značky BMW na výchovu mladých talentů. V následujícím roce s týmem Raikkonen Robertson Racing navazuje na svou dosavadní dráhu pilota v šampionátu Formula BMW UK. V roce 2008 poprvé usedl do monopostu v seriálu závodů International Formula Master. V roce 2012 na trati ve Spa jako první Čech vyhrál závod formule GP2. Významná je i  jeho  účast na domácím závodu v Brně v rámci seriálu Auto GP.

 




 

 

Josef Král při rozhovoru
Josef Král a jeho sportovní auto Ferarri

Zajímavý byl sobotní rozhovor na podiu se závodníkem na ploché dráze Václavem Milíkem. Jenž po  21. letech se stal českým vítězem závodu Zlatá přilba v Pardubicích . Po autogramiádě si měli návštěvníci možnost změřit síly závodních simulátorech s tímto sympatickým a skromným jezdcem.

                                                                           Václav Milík při rozhovoru

 

Na podiu vystoupili i reprezentanti Liqui Moly Racing team Gabriela Jermanová – Sajlerová, Filip Sajler a Martin Jerman.  Gabriela Sajlerová je  vítězka Dámského Poháru ME 2005, 2006, 2007, 2008 startující na voze Opel Astra OPC trojnásobná vítězka nejprestižnějších českých cen v oblasti motorsportu. Zlatý volant – Cena Elišky Junkové pro nejlepší ženu motoristického sportu v letech 2005, 2007, 2008. Filip Sajler působící též v oblasti gastronomie a mediálně známý z pořadů Kluci v akci vstoupil do týmu v roce 2011. Jedničkou v týmu je profesionální jezdec Martin Jerman, držitel mnoha uznávaných titulů na poli motorsportu.

Gabriela Sajlerová, Filip Sajler a Martin Jerman při rozhovoru




Po celou dobu veletrhu měli návštěvníci možnost si sami vyzkoušet své řidičské dovednosti na závodních simulátorech a jedinečným zážitkem byl simulátor nákladního vozu s tahačem Eurotrucksimulator 2. Současně probíhající veletrh Transport Expo zde prezentoval novinky a zajímavosti z oblasti nákladní dopravy.

Ochuzeni nebyli ani milovníci autoveteránů. Mohli si zde prohlédnout mezi exponáty Bugatti 37 nebo Wikov7/28.

Pozvánku k návštěvě prezentovalo také Muzeum sportovních vozů v Lánech.